Maminka.czZdraví

5 nejčastějších mýtů o kojení, kterým mámy stále věří

Michaela Karavarakis 24.  9.  2013
Kojení - to, co je pro jednu hračka, může pro druhou znamenat spousty práce, stresu a nervování. Všem z nás se ale vyplatí, něco o něm vědět.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mýtus č. 1: Pokud kojíte, nemůžete otěhotnět

Ale můžete! A velmi snadno. (Já jsem toho kupříkladu dokladem.) Je sice pravda, že při laktaci se do krve ženy uvolňuje hormon prolaktin, který vede k útlumu dozrávání vajíček a jejich uvolňování (jinými slovy vede k útlumu menstruace), ovšem spoléhat se na to nedá. Aby k pozastavení menstruace došlo, musí být kojení dostatečně časté. Uvádí se intervaly kratší než čtyři hodiny. Ovšem ani nepřítomnost menstruace neznamená, že nemůžete otěhotnět. Jak je známo, nejdřív přijde ovulace, pak teprve menstruace. Tudíž, i když v důsledku kojení zatím nemenstruujete, nemůžete vědět, jestli už náhodou - právě teď - neovulujete.

Mýtus č. 2: Díky kojení zhubnete

U někoho kojení sice nastartuje rychlejší metabolismus, ale rozhodně to není pravidlem. Někdo si zase naopak ukládá všechny živiny do zásob, aby, pokud by přišla nouze, nebyla tvorba mateřského mléka ohrožena. Je to individuální, stejně jako je individuální, kolik kil během těhotenství přiberete. A prakticky se to nedá ovlivnit.

Mýtus č. 3: Po kojení se vám zmenší prsa

Některé ženy jsou po skončení kojení nepříjemně rozčarovány z nové velikosti svých prsou, některé jsou ale zase mile překvapeny. Záleží to do jisté míry na tom, jaká byla velikost vašeho košíčku před těhotenstvím. Ženy s velkými prsy před kojením častěji shledají, že jim po kojení prsa jakoby splaskla. Ženy s původně malými prsy si ale často pochvalují, že co se objemu týče, zaznamenaly určité zlepšení (za což může zvětšená mléčná žláza). Jednoznačné to tedy opět není.

Mýtus č. 4: Mezi každým kojením by měla být alespoň hodinová pauza

Někdy se uvádí, že by se děti (novorozenci) měly nechat alespoň hodinu až dvě odpočinout, než se znova nakojí. Důvod? Aby se jim nesmíchalo staré a nové mléko v žaludku a aby měly čas to staré pořádně strávit. Hloupost. Žaludek miminek nefunguje jako nějaká zastávka, kde se potrava hromadí, tráví a pak teprve postupuje dál. U novorozenců prochází mléko téměř okamžitě do střev, proto mohou pít téměř nepřetržitě.

Mýtus č. 5: „Přední“ mléko je na žízeň, „zadní“ na hlad

Tohle se tvrdilo dlouho a teprve před pár lety se tento mýtus začal vyvracet. Nikdy nebylo nic podobného potvrzeno. Dítě se napije, kolik potřebuje a rozhodně není nutné ho nutit pít víc, či se bát střídat během jednoho kojení prsa.

Témata: Zdraví, Děti, Kojení, Potrava, Zastávka, Velký prs, Mléčná žláza, Malý prs, NEJ, Zdraví na Heureka.cz