Maminka.czVýživa a stravování

5 nejlepších receptů na bábovku podle čtenářů

LH 27.  11.  2013
5 nejlepších receptů na bábovku podle čtenářů
Evergreen ve světě moučníků, vzpomínka na dětství, sladkost, kterou zvládne upéct i kuchař začátečník. Bábovka je zkrátka klasika, která slaví úspěch asi v každé domácnosti. Odložte protentokrát svůj rodinný recept a vyzkoušejte novou variaci. Určitě si pochutnáte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bábovka z tvarohu

250 g tvarohu
250 g moučkového cukru
120 g másla
3 vejce
350 g polohrubé mouky
prášek do pečiva
1 sklenice vlažného mléka (asi ¼ l)
rozinky

Tvaroh, cukr, máslo a žloutky utřeme, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko, rozinky a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílku. Těsto dáme do vymazané a moukou vysypané formy a zvolna upečeme.

Kokosová bábovka

1 hrnek hladké mouky
1 hrnek kokosu
1 hrnek moučkového cukru
½ hrnku rostlinného oleje
3 vejce
1 balíček prášeku do pečiva
3 balíčky vanilkového cukru
1 citron (citronová kůra a šťáva)

Všechny přísady se smíchají dohromady a přidá se tolik převařeného mléka, aby vznikla hustá kaše, která půjde vylít do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečeme asi 3/4 hodiny.

Bábovka z jogurtu

1 kelímek bílého jogurtu
150 g polohrubé mouky
50 g lískových oříšků (nahrubo nasekané)
1 vejce
100 g moučkového cukru
3 lžíce rostlinného oleje
1 balíček prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
špetka soli

Jogurt se lžící oleje, žloutkem a cukrem ušleháme do pěny, přidáme mouku, špetku soli, prášek do pečiva, nahrubo sekané oříšky a lehce vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílku. Konzistence by měla být polotekutá. 2/3 těsta nalijeme do formy, kterou vymažeme zbytkem oleje a vysypeme hrubou moukou, zbytek smícháme s kakaem a nalijeme do světlého těsta.

V předehřáté troubě pečeme 30-40 minut. Prvních 5-10 minut pečeme prudčeji a neotvíráme troubu a pak dopečeme na mírněji. Hotovou bábovku posypeme moučkovým cukrem.

Bábovka pro začátečníky

300 g cukru krupice
300 g hladké mouky
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček prášku do pečiva (nebo lžičku sody)
4 vejce
1 hrnek mléka
1 hrnek panenského olivového oleje

Veškeré ingredience smícháme dohromady se žloutky. Poté v klidu vmícháme sníh z bílků. Vlijeme do připravené vymazané a vysypané formy asi 90% hmoty. Ve zbytku (skutečně to stačí) promícháme lžičku kakaa. Taktéž vlijeme. Je to dost řídké, ale nikdy jsem neměl problém. Pečeme na 160 °C. Hotovo je po cca 35 minutách, až je suchá špejle, kterou pomocí vpichů kontrolujeme bábovku.

Ořechová bábovka

200 g másla (Hera)
250 g cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
5 žloutků
5 bílků
120 g polohrubé mouky
1 balíček kypřícího prášku
citronová kůra z jednoho citronu
skořice (na špičku nože)
180 g vlašských ořechů (mletých)
100 g čokolády (nadrobno nasekané)

Rozpuštěnou Heru nebo máslo utřeme do pěny s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky. Potom přidáme polohrubou mouku s kypřícím práškem a vše zamícháme. Pokud je těsto tuhé, můžeme zředit mlékem.

Dále přidáme citronovou kůru, skořici, vlašské ořechy a čokoládu. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z 5 bílků. Těsto dáme do strouhankou vysypané bábovkové formy. Pečeme při 170 °C asi 50-60 min.

Zdroj: www.recepty.cz

Témata: Výživa a stravování, Recept, Tuhý sníh, Héra, Nejlepší recept, Citronová kůra, NEJ, Řeč, Hera