Maminka.czVýživa a stravování

5 nejlepších receptů na bábovku podle čtenářů

27. 11. 2013
5 nejlepších receptů na bábovku podle čtenářů
Evergreen ve světě moučníků, vzpomínka na dětství, sladkost, kterou zvládne upéct i kuchař začátečník. Bábovka je zkrátka klasika, která slaví úspěch asi v každé domácnosti. Odložte protentokrát svůj rodinný recept a vyzkoušejte novou variaci. Určitě si pochutnáte.

Bábovka z tvarohu

250 g tvarohu
250 g moučkového cukru
120 g másla
3 vejce
350 g polohrubé mouky
prášek do pečiva
1 sklenice vlažného mléka (asi ¼ l)
rozinky

Tvaroh, cukr, máslo a žloutky utřeme, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko, rozinky a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílku. Těsto dáme do vymazané a moukou vysypané formy a zvolna upečeme.

Kokosová bábovka

1 hrnek hladké mouky
1 hrnek kokosu
1 hrnek moučkového cukru
½ hrnku rostlinného oleje
3 vejce
1 balíček prášeku do pečiva
3 balíčky vanilkového cukru
1 citron (citronová kůra a šťáva)

Všechny přísady se smíchají dohromady a přidá se tolik převařeného mléka, aby vznikla hustá kaše, která půjde vylít do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečeme asi 3/4 hodiny.

Bábovka z jogurtu

1 kelímek bílého jogurtu
150 g polohrubé mouky
50 g lískových oříšků (nahrubo nasekané)
1 vejce
100 g moučkového cukru
3 lžíce rostlinného oleje
1 balíček prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
špetka soli

Jogurt se lžící oleje, žloutkem a cukrem ušleháme do pěny, přidáme mouku, špetku soli, prášek do pečiva, nahrubo sekané oříšky a lehce vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílku. Konzistence by měla být polotekutá. 2/3 těsta nalijeme do formy, kterou vymažeme zbytkem oleje a vysypeme hrubou moukou, zbytek smícháme s kakaem a nalijeme do světlého těsta.

V předehřáté troubě pečeme 30-40 minut. Prvních 5-10 minut pečeme prudčeji a neotvíráme troubu a pak dopečeme na mírněji. Hotovou bábovku posypeme moučkovým cukrem.

Bábovka pro začátečníky

300 g cukru krupice
300 g hladké mouky
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček prášku do pečiva (nebo lžičku sody)
4 vejce
1 hrnek mléka
1 hrnek panenského olivového oleje

Veškeré ingredience smícháme dohromady se žloutky. Poté v klidu vmícháme sníh z bílků. Vlijeme do připravené vymazané a vysypané formy asi 90% hmoty. Ve zbytku (skutečně to stačí) promícháme lžičku kakaa. Taktéž vlijeme. Je to dost řídké, ale nikdy jsem neměl problém. Pečeme na 160 °C. Hotovo je po cca 35 minutách, až je suchá špejle, kterou pomocí vpichů kontrolujeme bábovku.

Ořechová bábovka

200 g másla (Hera)
250 g cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
5 žloutků
5 bílků
120 g polohrubé mouky
1 balíček kypřícího prášku
citronová kůra z jednoho citronu
skořice (na špičku nože)
180 g vlašských ořechů (mletých)
100 g čokolády (nadrobno nasekané)

Rozpuštěnou Heru nebo máslo utřeme do pěny s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky. Potom přidáme polohrubou mouku s kypřícím práškem a vše zamícháme. Pokud je těsto tuhé, můžeme zředit mlékem.

Dále přidáme citronovou kůru, skořici, vlašské ořechy a čokoládu. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z 5 bílků. Těsto dáme do strouhankou vysypané bábovkové formy. Pečeme při 170 °C asi 50-60 min.

Zdroj: www.recepty.cz

Témata: Výživa a stravování, Řeč, Recept, Citronová kůra, Tuhý sníh, Hera, NEJ, Nejlepší recept

Mohlo by vás zajímat
Matka spatřila ducha dítěte u syna v postýlce. Co to ve skutečnosti bylo?
Marie Doležalová: Celé léto jsem tajila, že znovu čekáme zázrak
S dětmi jsem dospěl. Kvůli nim jsem přestal pít alkohol, říká Tomáš Třeštík
Špatně spí? Možná jste to zavinili vy! Tomuhle se rozhodně vyhněte
Kdy nechat děti doma samotné? Nejdřív ve 12 letech, tvrdí odborníci!
Sedm znaků, podle kterých poznáte, že z dítěte roste psychopat
Nejsmutnější příběh! Miminko žilo jen sedmnáct minut. Z fotek až mrazí
Nikol Štíbrová přiznala: Tohle je deset strašlivých lží, které říkám synovi
Zimní děti versus ty letní: Datum narození ovlivňuje zdraví i charakter

Horoskopy

Ryby V rodinném prostředí panuje mizerná nálada a všichni chtějí trávit čas po svém, což je vám trošku líto.…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Sarah, Doubravka, Marius





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné