Maminka.czMiminko

5 osvědčených tipů, jak naladit miminko do pohody

Barbora Vajsejtlová 22.  7.  2021
Myslíte si, že život miminek se skládá prakticky jen ze spaní a krmení se? Že tohle období je potřeba víceméně „přežít“, než děti dorostou do věku, kdy už se s nimi dá podnikat víc věcí? Tak to ale vůbec být nemusí. Máme pro vás pár tipů, které vaše miminko příjemně naladí, podpoří jeho vývoj i utuží zdraví.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

POJĎ DO VODY! 

Kojenecké plavání patří už dlouhou dobu mezi nesmírně populární rodinné aktivity, což může svádět k domněnce, že jde víceméně o módní záležitost, kterou zkrátka zrovna dělají všichni. Ale tak to není. Pokud se se svým miminkem zapíšete do kurzu plavání nebo s ním začnete plavat doma ve vaně, dopřejete mu výjimečný prožitek a zároveň v mnoha ohledech prospějete jeho zdraví. 

V první řadě mu plaváním pomůžete vybudovat kladný vztah k vodě, při plavání se mu uvolní (a zároveň ale i posílí) svaly a jde o pohyb mimořádně příznivý ke kloubům. To, že se při plavání rozvíjejí motorické schopnosti dítěte, je celkem jasné, ale věděla jste, že se tak rozvíjíte například i jeho budoucí schopnost čtení nebo učení?

Velký výzkum provedený na Griffith University v Austrálii, kterého se zúčastnilo sedm tisíc dětí, ukázal, že plavání rozvíjí obě mozkové hemisféry a ty děti, které odmalička plavaly, byly v pěti letech oproti svým vrstevníkům výrazně napřed jak ve verbálních, tak i v matematických schopnostech nebo ve schopnosti porozumění. 

Kromě toho se považuje za potvrzené, že kojenecké plavání posiluje vazbu mezi miminkem a rodiči - a marným bonusem není ani skutečnost, že zlepšuje spánek dítěte.

Video: Dítě se dokázalo samo zachránit po pádu do vody

Kurz plavání s nejmenšími: Je dobré začít v zimě? Sladká, nebo slaná voda?
Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Miminko, Novorozenec, Mateřství, Po porodu, Koupání, hudba, Zvlhčovač, Plavání, Griffith, Profík, Olej, Sud, Kápnout, Austrálie, Vana, Děti, Internet, Masáž, Zdraví na Heureka.cz