Maminka.czZrcátko

5 porodních překvapení: Placenta, odchod stolice, očistky... Co dalšího vás může zarazit?

Vanda Stöckbauerová 27.  4.  2023
I po devíti měsících těhotenství vás některé věci týkající se porodu mohou překvapit. S gynekoložkou Kamilou Žižkovou, která vyhrála v loňském ročníku Maminky roku v kategorii maminka blogerka, jsme připravili nový seriál Zrcátko. Název jsme nevybrali náhodně. Nejenže Kamila ve své praxi pracuje s gynekologickým zrcátkem, ale v nové rubrice také budeme nastavovat zrcadlo realitě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Po porodu dítěte musíte porodit ještě placentu

I když většina zkušených maminek s porodem placenty automaticky počítá, některé prvorodičky to může v návalu emocí z nového přírůstku překvapit. Placenta je důležitý dočasný orgán, který se tvoří během těhotenství a slouží k výživě a správnému vývoji plodu. Po porodu miminka začíná tzv. třetí doba porodní, která končí porodem placenty a plodových blan. Obvykle se porodí do 10 minut, někdy se to protáhne, ale doba by neměla překročit půl hodiny.

„K tomu jsou potřeba kontrakce, které už nejsou tak bolestivé,“ říká MUDr. Kamila Žižková. Zpravidla pár minut po porodu dítěte maminka pocítí slabší kontrakci. Následně lékař nebo porodní asistentka posoudí, jestli už došlo k odloučení placenty. Pokud jde vše přirozeně a hladce, maminka zatlačí a placenta vyjde společně s plodovými obaly. Zdravotníci ji pak pečlivě zkontrolují, aby vyloučili, že v děloze zůstaly její zbytky nebo větší části plodových obalů. Kdyby ano, je nutné je chirurgicky odstranit v celkové anestezii. A někdy i vzhled placenty dokáže pořádně překvapit (především tatínky).

Na Facebooku maminka.cz jsme se našich čtenářek ptali, co je na porodu překvapilo, a uživatelka Michaela odpověděla: „Že bolesti hned po vypuzení miminka přestanou.“

VIDEO: Sex po porodu: Některé ženy zažijí poprvé vaginální orgasmus

Porod chce čas. Neporodíte během chvilky jako ve filmu

Někdy ženy překvapí, že je porod mnohem delší, než čekaly. „V drtivé většině případů to nevypadá jako ve filmu, že na jedno zatlačení se porodí miminko. Kontrakcí nebo zatlačení musí být zpravidla několik a občas se stává, že celý ten proces trvá i několik desítek minut,“ říká Kamila Žižková. Druhá doba porodní, která bývá označována také jako vypuzovací, začíná úplným rozvinutím branky dělohy a končí porodem dítěte.

Je to vlastně chvíle, kdy porodní asistentka zavelí, že jste dostatečně otevřená a „můžete rodit“. Tato nejintenzivnější fáze porodu trvá zpravidla do 30 minut, ale maximálně dvě hodiny u prvorodiček a jednu hodinu u vícerodiček. Porodní cesty jsou v této fázi již dostatečně otevřené, miminko jimi sestupuje a většina žen pociťuje intenzivní nucení na tlačení. Když přijdou první tlaky na konečník, obvykle to znamená, že miminko postoupilo do nižších rovin pánve a porod se blíží.

Některé maminky naopak překvapí, když je porod rychlejší, než čekaly. Sabča se nám svěřila: „Mě celkově překvapil třetí porod. Že od prvních bolestí jsem dceru porodila za 1,5 hodiny... Sice vyvolávaný porod, ale i tak rychlovka.“

Některá miminka po porodu hned nekřičí

V těle miminka se narozením odehrávají různé fyziologické a respirační změny, které se spouští prvním nadechnutím a přerušením pupečníku. Pro miminko je příchod na svět obrovská změna, dosud žilo ve vodním prostředí a veškerý kyslík získávalo přes pupečník. Během vývoje v bříšku jsou plíce naplněny tekutinou, která je rozšiřuje, což je důležité pro jejich růst a vývoj.

Po porodu se plicní tekutina musí rychle nahradit vzduchem. Plíce, které nefungovaly, musí najednou během 5 až 10 minut zásobovat celý organismus kyslíkem. „Stává se, že miminko, když vyleze na svět, potřebuje chviličku na to, aby se vzpamatovalo, a křičí třeba až za několik desítek sekund nebo třeba až za několik minut,“ vysvětluje lékařka. V prvních minutách po porodu může být trošku namodralé, hlavně na ručičkách a na nožičkách, což je normální, mělo by se to do 5 až 10 minut upravit.

Stejně tak může zrychleně nebo nepravidelně dýchat, ale i to se u fyziologických novorozenců rychle upraví.

Při porodu může odcházet stolice

Před porodem prochází tělo ženy hormonálními změnami. Některé nastávající maminky mají průjem a čistí se takříkajíc přirozeně. Jiné chtějí před porodem raději klystýr. V současné době se pomalu upouští od jeho rutinního podání, z medicínského hlediska není nutný.

Ovšem mnoho žen ho chce, protože je děsí představa, že budou mít u porodu „nehodu“, a stresuje je, když se klystýr nestihne provést. Odchod stolice je zkrátka ožehavé téma. Procházející hlavička může vyvolat defekační reflex. Navíc se často ženám radí, aby tlačily jako na stolici. Ani klystýr ale není záruka, že vše proběhne „v čistotě“. Mnoho žen pak cítí stud nejen před partnerem, ale i zdravotníky. „Pro porodníky je to naprosto normální věc a nemusíte se bát, že by na to někdo upozorňoval,“ mírní obavy Kamila Žižková.

Co se týče partnera, je důležitá vhodná a otevřená příprava k porodu. Protože vše, co se děje během porodu, je přirozené a často i žádoucí. Pokud má žena porodit klidně a spontánně, měla by být uvolněná mentálně, fyzicky a svalově. A svěrače ovlivňují svaly pánevního dna, a tím pádem mají vliv i na přirozený postup porodu.

Veronika se svěřila, co ji na porodu překvapilo: „Že se člověk celé těhotenství stresuje, jaké to bude, až to přijde, a aby se u toho nepos*al a nějak neztrapnil, a když to přijde, tak je té mamince úplně, ale úplně všechno jedno. Hlavně ať jsou miminko i ona v pořádku a je ta bolest už za ní a miminko s ní.“

Očistky a jejich síla a barva

„Po porodu se děloha čistí a žena krvácí, říkáme tomu očistky. Očistky mohou být zprvu v síle silnějších měsíčků. Krvácení postupně slábne a mění svoji barvu od hnědé přes žlutou až po bílou,“ vysvětluje lékařka. Očistky mohou trvat až šest týdnů, tedy období celého šestinedělí.

První dny po porodu bývají nejsilnější, a proto se doporučují časté sprchování a výměna poporodních vložek. Důležitý je i klidový režim. Po císařském řezu budete pravděpodobně krvácet méně a kratší dobu než po vaginálním porodu.

Lochia neboli očistky se rozdělují na:

  1. Lochia rubra – červené, převládá krevní složka, v prvních dnech šestinedělí
  2. Lochia fusca – nahnědlé
  3. Lochia flava – žlutavé, s převahou bílých krvinek
  4. Lochia alba – bělavé
  5. Lochia mucosa – hlenovité.

Kdo je Kamila Žižková?

Sympatická maminka pracuje jako lékařka v oboru gynekologie a porodnictví a ve volném čase se věnuje instagramovému profilu moje_gynpor, ve kterém vtipnou formou vzdělává o ženském těle a sexualitě. Vyhrála první místo v naší soutěži Maminka roku 2022 v kategorii maminka blogerka. 

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Těhotenství, Porod, Zrcátko, Miminko, Po porodu, Maminka roku 2023, Šestinedělí, Placenta, Diastáza, Facebook, Gynekologie, Sabča, Stolice, Michaela, Obrovská, Maminka, Zář, Kamila Žižková