[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Pláty na lasagne si můžete připravit doma, jen počítejte s tím, že s čerstvými těstovinami se zkracuje i doba zapečení – jsou hotové rychleji.
Připravte si 400 g hladké semolinové mouky a 4 vejce. Mouku nasypte do mísy a doprostřed udělejte důlek. Do něj rozklepněte vajíčka a vidličkou je začněte mísit s moukou. Pak těsto zadělejte rukama. Pokud je třeba, přidejte trochu vody. Těsto zabalte do fólie a nechte 30 minut odležet. Pak ho rozdělte na 4 části, z nich vyválejte pláty a rozkrájejte je na lasagne.
Pokud máte strojek na těstoviny, ušetří vám hodně práce.
4 porce, 70 minut
Potřebujeme: 2–3 cukety, 300 g dušené vepřové šunky, 2 hrsti plocholisté petržele, 70 g mandlí, kůra z biocitronu, 3 lžíce parmazánu, 500 g ricotty, 2 vejce, sůl a pepř, olivový olej, 300 g (12 plátů) lasagní.
Cukety omyjte a nakrájejte na podélné plátky. Šunku nakrájejte na kousky. Petržel a mandle nasekejte a smíchejte s citronovou kůrou a nastrouhaným parmazánem. Ricottu promíchejte s vejci a ochuťte solí a pepřem. Troubu zapněte na 180 °C.
Zapékací misku vymažte olivovým olejem. Na dno rozetřete lžíci ricotty a rozložte vrstvu lasagní. Na ně narovnejte cuketu, zakápněte olejem, osolte a opepřete a potřete polovinou ricotty. Zasypte lžící petrželové směsi. Zopakujte. Nahoru přijde vrstva lasagní. Ty pokryjte cuketou, zakápněte, osolte a opepřete a dejte na 40 minut péct dozlatova – dokud těstoviny nezměknou. Podávejte zasypané zbytkem petrželové směsi a mandlemi.
4 porce, 85 minut
Potřebujeme: 1 hrnek bulguru, 2 lilky, sůl a pepř, olivový olej, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 1 mrkve, 100 ml bílého vína, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 červená cibule, 3 rajčata, 3 lžíce parmazánu
Bulgur zalijte vroucí vodou asi 4 cm nad něj. Nechte hodinu odležet. Lilky nakrájejte na plátky. Z obou stran osolte. Na oleji orestujte nakrájené šalotky, česnek a nastrouhanou mrkev. Podlijte vínem a nechte odpařit. Vmíchejte protlak a slitý bulgur. Okořeňte.
Na jiné pánvi orestujte na kolečka nakrájenou červenou cibuli do poloměkka. Lilek osušte a opečte z obou stran na grilovací pánvi. Troubu zapněte na 200 °C. Dno zapékací misky potřete olivovým olejem a vrstvěte stejně jako na fotografii. Navrch dejte lilek, zakápněte olivovým olejem a posypte strouhaným parmazánem. Dejte asi na 10 minut zapéct.
4 porce, 80 minut
Potřebujeme: 500 g lososa, 2 stroužky česneku, olivový olej, 300 g špenátu, sůl a pepř, 4 velká rajčata, 400 g mascarpone, 200 ml mléka, 2 vejce, muškátový květ, bazalka a tymián, 300 g (12 plátů) lasagní, 100 g parmazánu
Lososa rozeberte na kousky. Česnek orestujte na oleji, přidejte špenát a spařte. Dochuťte. Rajčata nakrájejte na kolečka. Mascarpone prošlehejte s mlékem, vejci, solí a květem. Přidejte nasekanou bazalku a tymián. Troubu zapněte na 190 °C a vše navrstvěte na sebe. Úplně nahoru přijde zbytek bílé omáčky. Posypte trochou parmazánu, bylinkami a pečte asi 40 minut.
4 porce, 120 minut
Potřebujeme: 1 cuketa, 1 lilek, sůl a pepř, olivový olej, 1 cibule, 1 červená tlustostěnná paprika, 2 stroužky česneku, 1 plechovka sterilovaných rajčat, 220 g rajčatové passaty, 150 g rajčatového protlaku, oregano, chilli vločky; Světlá omáčka: 420 g ricotty, 75 g strouhaného parmazánu, 2 větší vejce, muškátový oříšek, sůl a pepř; Na dokončení: 300 g (12 plátů) lasagní, 250 g strouhané mozzarelly, 3 lžíce strouhaného parmazánu
Cuketu a lilek nakrájejte, osolte a nechte hodinu odležet. Pak je osušte a orestujte na oleji. Vyjměte. Ve stejné pánvi opečte cibuli, pokrájenou papriku a prolisovaný česnek. Vmíchejte cukety, sterilovaná rajčata, passatu, protlak, oregano a chilli. Duste 15 až 20 minut.
Dochuťte solí a pepřem. Smíchejte ricottu, parmazán, vejce a koření. Troubu zapněte na 180 °C. Na dno zapékací misky dejte trochu ricottové omáčky a na ni vrstvu těstovin. Pak přijde třetina ricotty, část mozzarelly a polovina ratatouille směsi. Zopakujte. Potřete ricottou, posypte parmazánem a oreganem. Pečte 35 až 40 minut dozlatova.
Potřebujeme: 2 lžíce oleje, 2 cibule, 6 stroužků česneku, 450 g žampionů, sůl, 50 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 750 ml plnotučného mléka, muškátový oříšek, 300 g (9–12 plátů) lasagní, 120 g nastrouhaného sýra
Na oleji zpěňte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Restujte, dokud nezačnou zlátnout. Přidejte na plátky nakrájené žampiony (pár si jich nechte na ozdobu). Restujte, až se přebytečná tekutina odpaří. Osolte. Na másle zpěňte hladkou mouku a usmažte světlou jíšku. Do té postupně zašlehejte mléko a vařte, až vznikne jemná omáčka. Tu dochuťte muškátovým oříškem a na světě je bešamel. Troubu zapněte na 180 °C.
Pláty lasagní nalámejte na kousky odpovídající velikostí zapékacím mističkám. Na dno zapékací misky rozetřete lžíci bešamelu a první vrstvu lasagní – bude tam tak dobře držet. Pak vrstvěte polovinu žampionů, polovinu nastrouhaného sýra, třetinu bešamelu, lasagne, zbytek žampionů, druhou třetinu bešamelu, lasagne a navrch zbytek bešamelu a druhou část nastrouhaného sýra. Ozdobte několika plátky žampionů. Pečte asi 30 minut, pak zvyšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 15 až 20 minut dozlatova. Náš tip: Místo žampionů můžete použít hlívu ústřičnou, pokud si chcete dopřát i trochu masa, proložte vrstvy na kousky pokrájenou pečenou šunkou.
Ať už budete mezi těstoviny vrstvit cokoli, máme pro vás pár tipů, které vám ušetří někdy čas, někdy práci a někdy vám pomohou přivést vaše lasagne prostě k dokonalosti.
Co tedy vyzkoušet a dodržet?
Foto: Profimedia.cz, Stockfood.cz, Shutterstock.com