Maminka.czŠkolák

5 receptů na veselé (a zdravé!) svačinky, kterým děti neodolají

redakce 24.  3.  2012
5 receptů na veselé (a zdravé!) svačinky, kterým děti neodolají
Čokoládičky, cukrovinky, hranolky nebo špagety… děti je milují, a kdyby nebylo rodičovského dohledu, jedly by je možná 24 hodin denně. A kolikrát už jste viděli euforický výraz malých (ne)jedlíků při pohledu na zeleninu, tvarohové pomazánky nebo třeba rybu? Zřejmě jen ve svých divokých snech o dokonalém světě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]


Sci-fi rovině se ale můžete výrazně přiblížit pokud, budete vynalézaví a zdravé jídlo naservírujete v hravé podobě. Aby dítě pozřelo i to, co mu moc nechutná, musí se jídlo podat netradiční veselou formou. I rýže nebo brokolice, potom může v očích a žaludku dítěte poskočit v žebříčku hodnot.


Šik Francouz

Ingredience: toustový chléb, sýr tvarohového typu, mladé lístky řeřichy, pažitka, cherry rajčata, černé olivy, ředkvička nebo jiná zelenina na doplnění

Postup: Chléb namazejte sýrem a ozdobte podle obrázku – oči vytvoříte pomocí plátků rajčat a oliv. Pokud nechcete použít rybu, sáhněte po rozkrojeném měsíčku mandarinky.

BUDE SE VÁM HODIT: 4 zdravé rybičky: Rychlé recepty i pro ty nejmlsnější jazýčky

Mrkvičková dobrota

Ingredience:
Mrkvové pyré: Mrkev nebo karotka, jablko, med, citronová šťáva
Na ozdobu: petrželová nať, čerstvý (může být i sterilovaný) hrášek, červená paprika

Postup: Mrkev a jablka zbavíme slupek a jemně nastrouháme. Dochutíme medem a čerstvou citronovou šťávou. Hotové pyré dozdobte zeleninou.

Rýžový medvídek

Ingredience: mražená zeleninová směs, rýže na rizoto (Pairboiled nebo Basmati), olivový olej, zeleninový vývar, černé olivy, cherry rajčata, vejce, kečup a jogurtový dresink na ozdobení (nejlépe v tubě pro snadnou manipulaci)

Postup: Na pánvi nejprve rýži orestujte a přidejte zeleninu. Za stáleho míchání potom po troškách přilévejte vařící vývar (vždy, když rýže zhoustne, přilijte trochu vývaru). Vařte po dobu přibližně 15 minut, dokud rýže nezměkne a směs je krémové konzistence. Pro zjemnění chuti můžete přidat ještě trochu másla. Hotovou směs nasypte do formy, aby získala tvar. Nechte trochu zatuhnout a překlopte na talíř, na kterém budete servírovat.
Na závěr už zbývá jen vytvořit podle obrázku obličej z vajec, zeleniny a omáček (kečup, dresink) z tuby.

Ovesné palačinky s borůvkami

Ingredience: 1 l mléka, špetka soli, 1 lžíce cukru, 1 vejce, ovesné vločka (hrst), hladká mouka, olivový olej, na dozdobení: tvaroh, javorový sirup nebo med, borůvky a jahoda

Postup: Nejprve si asi na 15 minut namočte vločky do mléka. Poté přidejte sůl, cukr a zahustěte moukou na potřebnou konzistenci palačinkového těsta. Směs dobře promixujte a krátce smažte na pánvi. (Malá ouška pro medvídka získáte použitím lívanečníku nebo prostě jen přilijte na pánev menší množství těsta.) Opět dotvořte podle obrázku.

Ušatá svačinka

Ingredience: Hotové ovesné palačinky (viz předchozí recept), na ozdobu: našlehaný tvaroh, jahody, banán, rozinky

Pokud vám zbyly hotové palačinky, je tu další motiv na jejich využití.



Další recepty naleznete na webu Recepty.cz

Témata: Děti, Výživa a stravování, Předškolák, Školák, Recept, Řeč, Veš, Lívanec, Pair