Maminka.czVýživa a stravování

5 rychlých chutných a zdravých večeří

Po příchodu domů nikdo nechce trávit dlouhé hodiny u sporáku. A teď po vánocích se budou hodit odlehčené recepty.
, Časopis F.O.O.D.
5. 1. 2015

Obalované sýrové kuličky se salátem

(4 porce, 20 minut)

Potřebujeme: 2 balení čerstvého sýra, hrst vlašských ořechů a lněných semínek
1 balení slaných sušenek, 2 červené řepy předvařené, rukola, balzamikový ocet olivový olej, sůl a pepř

Do sýra zapracujte část směsi z namletých oříšků, semínek a krekrů a vytvarujte kuličky. Ve zbytku je obalte. Uvařenou a oloupanou červenou řepu nakrájejte na tenčí plátky. Přendejte je na talíře, ozdobte rukolou, zakapejte balzamikovým octem a olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem. Obložte obalenými kuličkami.

Klepněte pro větší obrázek
Obalované sýrové kuličky se salátem

Kuskus s krůtím masem a zeleninou

(4 porce, 30 minut) 

Potřebujeme: 250 g kuskusu, olivový olej, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 400 g krůtích prsou, 1 mrkev, 1/2 celeru, sůl a pepř, 1 celá skořice, 1 pomeranč, čerstvý koriandr nebo petrželka

Kuskus připravte podle návodu (nasypte do misky, zalijte vroucí vodou, přiklopte a nechte 10 minut bobtnat; lépe se oddělí, když přidáte kapku olivového oleje). Na oleji orestujte nasekanou cibuli a česnek, přidejte na malé kousky nakrájené krůtí maso a nakrájenou zeleninu. Orestujte, pak dochuťte solí, pepřem, přidejte celou skořici a podlijte troškou vody. Duste doměkka, ke konci vmíchejte šťávu z pomeranče. Hotovou směs promíchejte s kuskusem, ozdobte koriandrem nebo petrželkou a podávejte.

Klepněte pro větší obrázek
Kuskus s krůtím masem a zeleninou

Penne s pečenou dýní

(4 porce, 25 minut)

Potřebujeme: 400 g těstovin, 150 g dýně hokkaidó, 50 ml olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, 100 g hlávkové kapusty, 100 g čerstvého sýra, 50g slunečnicových semínek

Těstoviny uvařte na skus. Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na malé kousky. Na oleji orestujte nasekanou cibuli s česnekem, přidejte dýni, osolte a opepřete. Opékejte dozlatova. Nakonec přidejte na nudličky nakrájenou kapustu a slunečnicová semínka. Krátce orestujte. Ještě teplou směs smíchejte s uvařenými těstovinami. Můžete zakápnout olivovým olejem a ozdobit bylinkami a čerstvým sýrem.

Sendvič s marinovaným kuřecím masem

(4 porce, 20 minut) 

Potřebujeme: 4 kuřecí prsa, 4 lžíce sójové omáčky, 1 limetka, 1 chilli paprička, sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje, čerstvý koriandr, 4 bagety

Kuřecí prsa v celku marinujte ve směsi sójové omáčky, šťávy a kůry z 1 limetky, nasekané chilli papričky, soli a pepře. Nechte chvíli odležet. Potom je orestujte na olivovém oleji ze všech stran dozlatova. Na prkénku nakrájejte na tenčí plátky, ty vložte do rozkrojených baget a ozdobte koriandrem.

Klepněte pro větší obrázek
Penne s pečenou dýní a sendvič s marinovaným kuřecím masem

Hráškové pyré s lososem na grilu

(4 porce, 30 minut) 

Potřebujeme: 300 g brambor typu B, 300 g zmraženého hrášku, 4 filety lososa, sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje, 50 g másla, 100 ml plnotučného mléka petrželka

Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Přendejte do osolené vody a vařte téměř doměkka, na posledních 5 minut přidejte hrášek. Mezitím očistěte rybu, osolte ji a opepřete. Krátce ogrilujte filety na trošce olivového oleje ze všech stran dozlatova. Hrášek s bramborami slijte. Rozmixujte s máslem a zahřátým mlékem. Lososa podávejte s hráškovým pyré. Zakápněte ještě troškou oleje a ozdobte petrželkou, můžete i sezonní zeleninou.

Klepněte pro větší obrázek
Hráškové pyré s lososem na grilu

Foto: Ondřej Košík

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Čerstvý sýr, Věc
Přidat příspěvek
Komentáře k článku
Mohlo by vás zajímat
Kojený otesánek: Může se kojené dítě „přejídat“?
Od kdy děti potřebují kamarády? Batole se díky nim učí, předškolák je vyhledává
Proč má tak špatné známky?
Libuška Rohlíčková (dříve Vojtková) porodila holčičku

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu