Maminka.czVýživa a stravování

5 rychlých večeří z jednoho hrnce

Jana Vašáková 10.  11.  2015
Prakticky z jednoho hrnce nebo z jedné pánve můžete připravit rodinnou večeři, která uspokojí i toho největšího mlsouna. a A nebude vám to trvat déle než 30 minut.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bramborové knedlíky s jablky a skořicí 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 1 balení těsta na bramborové knedlíky, 1 vejce, 4 jablka, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce mleté skořice, 200 g tvarohu na strouhání, 80 g másla, moučkový cukr 

V hrnci dejte vařit vodu. Připravte si bramborové těsto: sypkou směs smíchejte s jedním vejcem a 400 ml vody. Vypracujte těsto a nechte ho chvilku odpočinout. Mezitím omytá a jádřince zbavená jablka nakrájejte na malé kousky.

Smíchejte je v misce s cukrem a skořicí. Těsto vyválejte na asi 1 cm silný plát, rozdělte na menší čtverce a do každého středu vložte trochu jablek, zabalte do kuličky. Knedlíky vařte ve vroucí vodě přibližně 8 až 10 minut, záleží na velikosti.

Potom je přendejte na talíře, zasypte nastrouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a zalijte rozpuštěným máslem. Můžete i ozdobit zbylými jablky s cukrem a skořicí. 

Klepněte pro větší obrázek

Kuřecí prsa s olivami a rajčaty 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 12 menších brambor typu B, 4 kuřecí prsa, sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje, 8 sušených rajčat v oleji, čerstvá šalvěj, 40 g černých oliv

Uvařte brambory i se slupkou doměkka. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky, osolte a opepřete. Orestujte na pánvi na oleji dozlatova, přidejte na plátky nakrájené uvařené brambory, sušená rajčata, lístky šalvěje a olivy. Dochuťte podle potřeby solí a pepřem. 

Klepněte pro větší obrázek

Masové koule s rajčatovou omáčkou 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 500 g mletého vepřového masa, 2 jarní cibulky, 1 lžíce semínek, koriandru, sůl a pepř, 400 g špaget, 2 lžíce olivového oleje, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, 2 plechovky loupaných rajčat, čerstvá bazalka

Připravte si masové koule: mleté maso smíchejte s nasekanou jarní cibulkou, drcenými semínky koriandru, solí a pepřem. Vytvarujte menší kuličky a ty vařte v páře, ideálně v bambusovém hrnci s propíchaným pečicím papírem, asi 15 minut.

Mezitím uvařte podle návodu špagety na skus. Na pánvi na oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek, přidejte loupaná rajčata, osolte a opepřete. Nechte krátce dusit, asi 3 minuty. Odstavte, vmíchejte nasekané lístky bazalky a uvařené masové kuličky. Podávejte se špagetami. 

Klepněte pro větší obrázek

Cuketovobramborové placky s mrkví a sýrem 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 2 větší brambory typu B, 1 malá mrkev, 1 malá cuketa 80 g čedaru, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce namletých vlašských ořechů, 1 vejce, petrželka, sůl a pepř, strouhanka

Nastrouhejte oloupané brambory, mrkev, cuketu i se slupkou a čedar. Přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a česnek, nadrcené vlašské ořechy a do směsi vmíchejte vejce. Dochuťte nasekanou petrželkou, solí a pepřem. Promíchejte a podle potřeby zahustěte strouhankou.

Na plech vyložený pečicím papírem tvarujte placky. Vložte do trouby a pečte při 180 °C dozlatova, asi 15 minut. V průběhu pečení placky obraťte. 

Klepněte pro větší obrázek

Zapečená brokolice s květákem 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 50 g červené quinoy, 4 malé brambory typu B, 1 menší květák, 1 menší brokolice, 12 plátků parmské šunky, 4 jarní cibulky, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, 80 g parmazánu, 2 lžíce mletých vlašských ořechů, 1 vejce

Quinou propláchněte horkou vodou a vařte 15 minut. Uvařte brambory ve slupce. Mezitím 5 minut povařte hlavičky květáku a brokolice. Formu vyložte parmskou šunkou, navrch dejte brokolici, květák, plátky uvařených brambor, nakrájenou jarní cibulku, zakapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Zalijte směsí z parmazánu, ořechů a vejce. Zasypte uvařenou quinou a zapečte při 180 °C. 

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Ondřej Košík, dekor styling: Markéta Zindulková

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Jed, Malá mrkev, Mleté maso, Strouhanka, Oliva, Moučkový cukr, Šalotka, Květák, Cuketa, Věc, Bazalka