Maminka.czDěti a mateřství

5 stupínků k první krůčkům

Iva Endrychová 11.  8.  2014
5 stupínků k první krůčkům
Než dítě začne sebejistě běhat, budete svědky spousty pádů při prvních pokusech udržet se na nohou. Přečtěte si, jak se děti učí běhat a jak jim můžete smysluplně pomáhat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

První krok je v životě dítěte velká událost. Cesta k němu je však dlouhá.

1. Počkej, už se držím

Cesta k prvním krůčkům vede přes prstíky. Jsou velmi potřebné – k přitáhnutí se k pohovce a ke všemu, co má správnou výšku. Jakmile si dítě osvojí úchopový reflex, soustředí se na práci nohou. Nejprve natáhne jednu, později přidá druhou. Teď to musí vybalancovat a hlavně se pevně držet – super, povedlo se.

Nešetřete chválou, jakmile se to povede. Pochvala dítěti dodá odvahu. Když slyší váš hlas, točí se za ním a možná se i jednou rukou pustí. Je to důležité. Při otáčení se dítě přenáší váhu z jedné poloviny na druhou a přesně to musí umět, aby se povedl první samostatný krok.

2. Jsem malý krab

Pokud se to zprůměruje, o první nesmělé krůčky do strany se dítě pokouší asi ve věku 13 měsíců. Musí se pevně držet, ale nožky už začínají tušit, jak se „chodí“. Nejdříve se dítě sune do stran jako krab a drží se pevně opory, ale brzo získají krůčky švih a bude zřetelně vidět, jak vaše dítko při úkroku zvedá jednu nohu znatelně výš. To soustředění se na ten krok a vzrušení, když se to povede, na dítěti úplně vidíte. Občas se to sice nepovede a dítě spadne a možná taky, že dá zase na chvíli přednost pouhému lezení, ale brzo, brzo se to už povede.

3. Podívej, už dokážu stát sám

Vstát ze sedu bez záchranného držení, to většina dětí zvládne tak kolem 14 měsíců. Možná jste svému batoleti podali záchrannou ruku, aby nepadalo tak tvrdě. To vám schvalujeme. Kolínka jsou ještě roztřesená a neudrží celé tělo. Ale už brzo to bude. Běhat se prostě člověk musí naučit.

4. Já chodím

Povedlo se, první krok dopředu a pak ty další se povedou asi ve věku 15 měsíců. Ditě už drží rovnováhu, balancuje a je v kondici. Mistra však dělá cvičení. Každý den je to o pár kroků více. Pokud má při chůzi dítě nohy do O, nepanikařte, je to úplně normální a mají to tak všechny děti.

Tip:Dítěti se naučí držet rovnováhu třeba taháním hračky na provázku.

5. A teď ještě musím zastavit

Teď už dítě běhá bez opory, je na čase začít se učit zatavit. Dosud totiž většinou brzdí dopadem na zadek. To přeci znáte, vzpomeňte si, jak vypadaly vaše první pokusy na kolečkových bruslích. Brzdili jste buď pádem, chycením se za nějakou tyč nebo vyběhnutím na trávu. A přesně tak to dělá i vaše batole. Všimněte si, jak si to umí vypočítat a před překážkou začne zpomalovat. Dítěti to nějakou chvíli trvá, než se naučí v běhu zastavit. Většinou to zvládne tak kolem 16 měsíců.

Témata: Děti, Úchopový reflex, Velká událost