Maminka.czZrcátko

5 těhotenských mýtů podle Kamily Žižkové: Penis při styku šťouchá do hlavičky dítěte a další perly

Vanda Stöckbauerová 5.  6.  2023
Ve třetím díle seriálu Zrcátko se podíváme na zoubek některým těhotenským mýtům, se kterými se ve své praxi setkala gynekoložka Kamila Žižková. Některé jsou všeobecně zažité, jako například rutinní nástřih hráze, jiné jsou lehce bizarní.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Když zvedáš ruce, tak se omotá dítěti šňůra kolem krku

Dokážete si představit, že byste devět měsíců nemohla zvednout ruce nad hlavu? Asi těžko. Možná jen u věšení záclon a podobných aktivit by se jednalo o dobrou výmluvu, proč se do nich nepouštět. Pravda je taková, že se zvedáním rukou si nemusíte dělat hlavu. Pupečník kolem krčku nebo těla miminka je běžný jev. Udává se, že se vyskytuje až u jedné třetiny dětí. Pupeční šňůra v termínu porodu je dlouhá průměrně 55 až  60 cm, za dlouhý se považuje pupečník o délce nad 70 až 80 cm.

„Dítě se v děloze hýbe, a může se tak kvůli svým pohybům do pupeční šňůry zamotat. K tomuto může dojít klidně až při rotování hlavičky v porodních cestách,“ říká MUDr. Kamila Žižková. Dokonce při delší pupeční šňůře na ní může vzniknout uzel, pokud se miminku podaří očkem „proskočit“. „Není to věc dopředu předvídatelná nebo vyhledávaná v rámci těhotenských poraden a ve většině případů nečiní problém,“ vysvětluje lékařka.

Pupečník je chráněn před stlačením rosolem, proto ani jeho omotání kolem krku miminka není indikací k primárnímu císařskému řezu. „Občas se stává, že se pupečník v závěru porodu napne a stiskne, zejména když hlavička miminka je už v porodních cestách nebo před nimi. V tu chvíli může docházet ke sníženému průtoku krve a ke krátkodobé hypoxii plodu. Komplikace obvykle vznikají při sdružení více faktorů,“ vysvětluje lékařka.

Pravý uzel se vyskytuje u 0,5 % až 1 % gravidit. Ve vzácných případech může například několikanásobná klička kolem krku při těsném dotažení způsobit tzv. strangulaci, kdy se přeruší přísun krve a kyslíku a plod je ohrožen na životě.

VIDEO: Muži a sex po porodu: Chce to trpělivost s ženou a čas, říká gynekoložka

2. Malej se narodil zadečkem

Jedná se o slang, který však dokáže některé prvorodičky zmást. „Setkala jsem se s klientkou, které se miminko otočilo hlavou dolů den před porodem, a po porodu řekla: Jsem tak ráda, že se malej otočil a nemusela jsem rodit zadečkem. Myslela svým. Když se tedy řekne rození zadečkem, rozhodně se nejedná o zadeček maminky, ale dítě se pochvou narodí zadečkem napřed,“ vypráví Kamila Žižková.

Polohou zadečkem rozumíme polohu plodu podélně, kdy naléhá na pánevní vchod konec pánevní dítěte. Vyskytuje se asi ve 3 až 4 % těhotenství. „Mezi příčiny této polohy řadíme nepravidelnosti a anomálie dělohy, tumory, vcestné lůžko, malformace plodu, odchylky v množství plodové vody. Často se ale na příčinu nepřijde,“ vysvětluje lékařka.

Nastávající maminky, které mají miminko v této poloze, mohou absolvovat obrat plodu zevními hmaty. Úspěšnost je asi 50 procent. Porody koncem pánevním přirozenou cestou jsou více rizikové, zvlášť u prvorodiček. Jestliže jsou k takovým porodům splněny všechny podmínky, jsou možné. V praxi je však procento spontánních porodů malé a dominuje císařský řez.

3. V těhotenství se nesmí sportovat

Těhotenství rozhodně není důvod k tomu, přestat sportovat, pokud probíhá fyziologicky a žena je zdravá. „Naopak zdravý a pravidelný pohyb během těhotenství je podporován,“ říká lékařka. Pohyb blahodárně působí nejen na tělo, ale i na psychiku. Vždy je však nutné brát ohled na fyzickou zdatnost nastávající maminky. „Rozumně zvolená pohybová aktivita může snížit riziko těhotenské cukrovky, má pozitivní vliv na krevní tlak, může ulevit od bolestí zad a podobně. Fyzicky může ženu připravit na porod, který je sám o sobě náročný,“ říká Kamila Žižková.

Pokud tedy lékař neurčí jinak, není důvod ve sportování přestávat. „Obezřetnost by měla být na místě u sportů, kde hrozí pád nebo úder na břicho či velké otřesy,“ dodává lékařka. Zejména v létě ale myslete na dostatečnou hydrataci a pozor na vysoké teploty a ostré slunce, protože hrozí přehřátí organismu.

4. Při styku penis šťouchá do hlavičky dítěte a nesmí se to dělat

S tímto mýtem mají často problém muži, kteří se bojí, aby dítěti při sexu nějak neublížili. „Během těhotenství je hlavička plodu chráněna čípkem, plodovými obaly a plodovou vodou. Pokud styk není během těhotenství kontraindikován, například kvůli vcestnému lůžku, není důvod k obavám,“ vysvětluje lékařka. "Šťouchání" miminku neublíží a partner se nemusí bát, že by penisem cítil hlavičku plodu. „Taková situace by mohla nastat v případě, že k souloži dojde při otevírání u porodu,“ říká Kamila Žižková. Ovšem ve třetím trimestru a s příchodem kontrakcí je sexuální touha pravděpodobně jen sentimentální vzpomínkou.

5 porodních překvapení: Placenta, odchod stolice, očistky... Co dalšího vás může zarazit?

5. Každou prvorodičku je nutné nastřihnout

Mezi velmi časté obavy nejen prvorodiček patří episiotomie neboli nástřih hráze. „Rutinní nástřihy se u nás neprovádí a episiotomie by měla být provedena jen v indikovaných případech, po zvážení lékařem a se souhlasem pacientky,“ říká Kamila Žižková a doplňuje: „Neexistuje žádná specifická situace, kdy je nástřih vysloveně nezbytný. Mohou však nastat situace, kdy může být užitečný. Je to na zvážení porodníka, například u vaginálního porodu při hrozící hypoxii plodu.“ K prevenci jsou důležité předporodní příprava, vhodná poloha u porodu a chránění hráze porodníkem a porodní asistentkou.

Ovšem obavu mají maminky často nejen z nástřihu, ale i natržení. Dobrou prevencí natržení je masáž hráze před porodem. Používá se k ní obyčejný kokosový olej, existují ale i speciální olejíčky určené přímo na masáž hráze. Některé ženy taky nedají dopustit na cvičení s balonkem epi-no nebo s aniballem. Stejně jako s masáží hráze je vhodné začínat s nácvikem až od 36. týdne těhotenství, kdy už je miminko připravené přijít na svět. Změkčení hráze může podpořit třeba i lžíce lněného semínka denně, která pomáhá zvýšit poševní lubrikaci. Dobře poslouží i popíjení čaje z maliníku. Od 38. týdne je možné ke zjemnění hráze vyzkoušet i vaginální napářku.

Hemoroidy v těhotenství: problém, kterým se nikdo nechlubí, dokáže pořádně potrápit. Jak si ulevit? Vysvětluje Kamila Žižková

Kdo je Kamila Žižková?

Sympatická maminka pracuje jako lékařka v oboru gynekologie a porodnictví a ve volném čase se věnuje instagramovému profilu moje_gynpor, ve kterém vtipnou formou vzdělává o ženském těle a sexualitě. Vyhrála první místo v naší soutěži Maminka roku 2022 v kategorii maminka blogerka. 

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Těhotenství, Porod, Miminko, Zrcátko, Od těhotenství k porodu, mýtus, mýty, Maminka, Plod, Kamila Žižková, Hráz, Sportování, Zadeček, Lékařka