Maminka.czPleny

5 tipů, jak zajistit, aby malí objevitelé byli doma v bezpečí

6.  6.  2019
Jakmile se děti začnou samy pohybovat, chtějí prozkoumat a v ideálním případě i ochutnat všechno, co se jim postaví do cesty. Jenže jejich zvídavost může být i nebezpečná – stačí chvilka nepozornosti a neštěstí je na světě. Poradíme vám, na jaká opatření nesmíte zapomenout, abyste nebezpečí úrazu zredukovali na minimum.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I když jsou děti to nejcennější, co v životě máme, občas na základní bezpečnostní opatření zapomeneme – často i proto, že si riziko jednoduše neuvědomíme. Budete-li opatrní, můžete své děti doma ochránit, aniž byste je omezovali v pohybu a objevování okolního světa. Jak na to?

1. Otestujte dětskou perspektivu

Prozkoumejte terén – klekněte si na všechny čtyři, abyste se svou výškou přiblížili svému potomkovi, a rozhlédněte se. Pátrejte po všech předmětech, které jsou stejně velké nebo menši než pěst vašeho dítěte. Pokud se na tyto předměty díváte shora, obvykle nepřitahují pozornost, ale při pohledu na kolenou se vynoří z koberce a objeví na podlaze. Všechny tyto drobnosti odkliďte z dosahu.

2. Zabezpečte obývací pokoj

Jakmile vaši pozornost odvede zvonění telefonu nebo zvonku u dveří, váš drobeček se vmžiku ocitá v ohrožení. Boulím a modřinám od ostrých rohů a hran předejdete pomocí speciálních chráničů, které nainstalujete na potenciálně „nejnebezpečnější“ nábytek. Plochou televizi namontujte na stěnu nebo ji postavte na nízký stabilní kus nábytku, aby ji na sebe dítě nepřevrhlo. Zábrany instalujte i na schody nebo ke krbu a nezapomeňte pořídit záslepky do elektrických zásuvek a odklidit z dosahu všechny visící kabely. 

3. Eliminujte rizika v ložnici

Nenechte si spánek a odpočinek zkazit skrytými riziky. Zbavte se samostatně stojících zrcadel a investujte do bezpečných modelů montovaných na stěny. Ke zdi přimontujte i komody a další kousky nábytku, které by na sebe dítě mohlo strhnout. Veškeré kabely a šňůry, včetně těch připevněných k roletám, odstraňte z dosahu malého průzkumníka. Velmi lákavý je pro dítě obsah maminčiny kabelky, který ale může představovat riziko udušení. Kabelky proto odkládejte na vysoko položená místa.

4. Pro bezpečné vodní hrátky

Je vaše dítě „plaváček“, který miluje vodu? Abyste si koupání maximálně užili, opatřete kluzký povrch vany, na kterém často uklouzne i dospělý, natož dítě, protiskluzovou podložkou. Před koupáním si osušku připravte na dosah ruky, aby miminko ani chviličku nezůstalo ve vodě samotné. Mimořádně zajímavá a lákavá je pro děti také otevřená toaleta. Proto ji raději opatřete dětskou pojistkou, aby malé ručičky nepodlehly pokušení.

5. Ukryjte veškerou chemii

Barevné čisticí prostředky lákají k prozkoumání, nebo dokonce k ochutnání. Proto veškerou chemii, kterou používáte při úklidu, odstaňte z dosahu dětí, v ideálním případě do skříňky, která je uzamykatelná. Ať už jde o tablety do myčky, kapsle na praní, čisticí gely, vlhčené ubrousky nebo prostředky na vytírání, vše musí zmizet. Podobně lákavá je pro děti i pečující a dekorativní kosmetika, proto ji uchovávejte v místech, kde je malý průzkumník jen tak neobjeví.

Témata: Pleny, Ideální případ, Objev, Bezpečí, Průzkumník, Dosah, Děti, Jak, Schody, Dom, Zvídavost, Plaváček, Riziko, Objevitel, Nábytek, Pleny na Heureka.cz