Maminka.czVýživa a stravování

5 tipů na rychlé a pestré večeře

Johana Křížková 6.  10.  2015
Chcete vědět, jak rychle a snadno připravíte barevné večeře plné zeleniny pro celou rodinu? Máme pro vás tip na každý všední den.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kotleta s rajčaty a bramborami 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 600 g brambor typu A, 4 vepřové kotlety, sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje, 500 g cherry rajčátek, 40 g másla, 4 jarní cibulky, 2 stonky řapíkatého celeru, 100 g hrášku

Očištěné brambory uvařte i se slupkou doměkka. Kotlety osolte a opepřete. Ogrilujte je na pánvi na olivovém oleji dozlatova z obou stran. Ke konci přidejte rajčátka. V hrnci na trošce másla orestujte nasekanou jarní cibulku, řapíkatý celer a hrášek. Přidejte oloupané brambory, rozšťouchejte a dochuťte solí a pepřem. 

Klepněte pro větší obrázek

Polenta zapečená s rajčátky a ančovičkami 

4 porce, 25 minut

Potřebujeme: 400 g polenty, 8 žampionů, 150 g zelených fazolek, 200 g cherry rajčátek, 100 g nakládaných ančoviček, 100 g čerstvého sýra, 4 lžíce olivového oleje, sůl a pepř

Připravte si polentu podle návodu. Na 1 hrnek polenty budete potřebovat 2 hrnky vroucí vody. Přidejte lžičku soli a míchejte, dokud nezhoustne. Na vymazanou pánev rozložte polentu.

V jiné pánvi orestujte na trošce olivového oleje na plátky nakrájené žampiony a fazolky. Přendejte je na polentu, přidejte rozpůlená rajčátka, ančovičky a čerstvý sýr. Podle potřeby ještě dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem. Nechte na plotně krátce prohřát a podávejte. 

Klepněte pro větší obrázek

Nudle s cuketou a hráškem 

4 porce, 20 minut

Potřebujeme: 500 g širokých nudlí, 4 lžíce olivového oleje, 2 jarní cibulky, 2 stroužky česneku, 1 cuketa, 200 g parmské šunky, 200 g hrášku, čerstvá máta, 1–2 chilli papričky, sůl a pepř, 80 g parmazánu

Nudle uvařte v osolené vodě podle návodu uvedeného na obale na skus. Mezitím na olivovém oleji orestujte na plátky nakrájenou jarní cibulku, česnek a cuketu. 
Přidejte parmskou šunku, hrášek, nasekanou mátu i chilli papričky. Osolte a opepřete. Přendejte na talíře a ozdobte parmazánem. 

Klepněte pro větší obrázek

Salát s cherry rajčátky a nektarinkami 

4 porce, 15 minut

Potřebujeme: 400 g listových salátů, 300 g cherry rajčátek, 4 nektarinky, 
1 červená cibule, 200 g fety, 100 g černých oliv, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce balzamikového octa, sůl a pepř

Omyté lístky salátu rozdělte do talířů. Navrch položte rozpůlená rajčátka, měsíčky nektarinek a plátky cibule. Zasypte kostičkami fety, olivami a dochuťte olivovým olejem, balzamikovým octem, solí a pepřem. Podávejte s čerstvou bagetou. 

Klepněte pro větší obrázek

Polévka z kukuřice s kousky kuřete a nachos 

4 porce, 20 minut + vaření vývaru

Potřebujeme: 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 2 jarní cibulky, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 4 palice kukuřice (nebo 400 g mražené), 4 brambory, 1 l drůbežího vývaru + maso z kuřete, plocholistá petrželka smetana, sůl a pepř na dochucení, nachos 

Na másle a oleji orestujte nasekanou cibulku, šalotku a česnek. Přidejte kukuřici a na kostičky nakrájené brambory, orestujte. Poté zalijte drůbežím vývarem. Vařte doměkka, asi 8 minut. 

Rozmixujte v krém, dochuťte smetanou, solí a pepřem. Podávejte s kousky kuřecího masa, petrželkou a nachos. 

Klepněte pro větší obrázek
 

Foto: Ondřej Košík, dekor styling: Markéta Zindulková

Témata: Výživa a stravování, Pes, Cuketa, Kotleta, Červená cibule, Večeře, Polenta, Pěst, Čerstvý sýr, Kukuřice, Tip, Ančovička, Řapíkatý celer, Oliva, Věc, Kotlet, Kostička