Maminka.czVýchova

5 úplně nových trendů ve výchově dětí! Které sázejí na svobodu a které na autoritu?

Barbora Vajsejtlová 24.  1.  2021
Vychovat dítě tak, aby bylo šťastné, samostatné a úspěšné, není nic jednoduchého. Je lepší vychovávat je pevnou rukou, nebo mu naopak dát velkou svobodu? Organizovat mu volný čas, nebo jej nechat, ať se zabaví samo? Výchovných stylů je obrovské množství a stále se objevují nové. Pojďme se na ně podívat!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co se týká výchovy, měly to naše maminky a babičky mnohem jednodušší. Všichni rodiče „jeli“ plus minus podle stejného výchovného vzorce: Platilo, že rodiče se poslouchají na slovo, o tom, co řeknou, se nediskutuje a pravidla jsou od toho, aby se dodržovala. Žádné pitvání se v dětské duši, žádné rozebírání domnělých traumat.

Jako malí jsme měli každodenní povinnosti a nikoho z nás vůbec nenapadlo, že by je snad nesplnil ani že by si kvůli tomu stěžoval. Ven jsme chodili s klíčem na krku. Domů jsme se vraceli, když se rozsvítily první lampy, protože nikdo z nás, ani našich vrstevníků neměl hodinky.

Bezpohlavní výchova: Ani kluk, ani holka. Ať si dítě samo vybere!

Kdyby nás rodiče snad chtěli jít hlídat na hřiště, rázem by nás tím vyčlenili z dětského kolektivu a zařadili mezi největší „exoty“. Všichni jsme to přežili, vyrostli jsme a kupodivu na své dětství v naprosté většině případů vzpomínáme jako na skvělé období.

Dnešní rodiče nejsou zdaleka tak v jednoznačné situaci. Ze všech stran se na ně valí výchovná doporučení, nejrůznější rodičovské směry a trendy. Každý z nich o sobě tvrdí, že je tím nejlepším, co můžete pro své dítě udělat, že zcela respektuje jeho potřeby, maximálně rozvíjí jeho osobnost a dokonale ho připravuje na budoucí život. Zatímco některé z výchovných stylů razí naprostou svobodu, jiné sázejí spíše na příklon k tradičním výchovným stylům s respektováním pravidel a rodičovské autority. Orientujete se v nich a víte, jaké výchovné trendy jsou právě v kurzu?

Témata: Rodičovství, Výchova, Školák, Rodiče, Megan Fox, Batole, Maminky ve světě, Předškolák, auto, Tori Spelling, Volný čas, Kate Hudson, komička, Unicef, Odmlouvání, Nizozemsko, Agnes, Hodinky, USA, Kate Hudsonová, Mae, Pink, Děti, Nástraha, Tori Spellingová