Maminka.czVýživa a stravování

5 variant na závin doporučuje redakce časopisu FOOD

Johana Křížková 19.  10.  2013
5 variant na závin doporučuje redakce časopisu FOOD
Zabalte vše, co máte rádi. Na sladko i na slano. Právě teď, když fouká ze strnišť a nejlépe je doma v kuchyni, je na to správný čas. Tady je pět našich favoritů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tohle pečení i focení jsme si opravdu užily. Zástěru totiž oblékly a ruce zanořily do těsta všechny ženy, které pro vás F. O. O. D. každý měsíc připravují. Šéfredaktorka, editorka, redaktorka a také grafička.

Každá z nás vyrazila do kuchyňského studia s opravdu těžkým kalibrem – rodinným receptem, který se v našich domovech připravuje už spoustu let, takže je dokonale prověřený přísnou porotou složenou z našich mužů, dětí, matek, otců, tchyní i návštěv.
Při přípravě závinů jsme se zaměřily na to, co nás těší. Redaktorka Jana Zbyňková třeba ráda houbaří, tak vám nabízí delikátní slanou variantu závinu. Šéfredaktorka Jana Vašáková zase do štrúdlu zabalila spolu se špenátem a sýrem také vzpomínky na svoji oblíbenou Itálii.

Grafička Radka miluje klasiku, ale ráda zkouší nové věci, a tak nám upekla skvělý jablečný štrúdl ze špaldové mouky, po kterém se jen zaprášilo. A editorka Johana Křížková naplnila každý „rukáv“ jinou náplní, protože se nemohla rozhodnout, jestli vám bude víc chutnat babiččina maková nebo tvarohová. Užijte si zavinuté pečení stejně báječně jako my v redakci.

Tvarohový a makový závin

2 záviny, příprava: 70 minut

těsto:
420 g hladké mouky
250 g hery
250 g měkkého tvarohu
1 balíček vanilkového cukru
špetka soli

tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu
4 lžíce krupicového cukru
1 vanilkový pudink (sáček)
1 vejce hrst rozinek

maková náplň:
150 g mletého máku
3 lžíce krupicového cukru
1 vanilkový cukr
50 g hořké čokolády
1 lžíce oleje
asi 1 sklenice mléka

na dokončení:
1 vejce na potření
nasekané mandle na ozdobu
moučkový cukr na posypání

Na vál odvažte mouku, na ni nakrájejte změklou heru a tvaroh, přidejte cukr a sůl a zpracujte hladké těsto. Pokud lepí, přidejte trochu mouky. Rozdělte je na dva bochánky, postupně rozválejte na pomoučněném válu a naplňte náplní. Tvarohovou si připravte z výše uvedených ingrediencí, nakonec vmíchejte rozinky, které můžete předem namočit do rumu. Suroviny na makovou náplň smíchejte v hrnci a provařte.

Pokud je moc hustá, přidejte trochu mléka. Záviny zarolujte, na koncích uzavřete a přeložte na plech s pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte nasekanými mandlemi a propíchejte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 40 minut. Průběžně potírejte rozšlehaným vejcem. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.

Špenátový závin se sýrem

2 menší záviny, příprava: 40 minut

těsto:
400 g hladké mouky
4 lžíce olivového oleje
1 lžička mořské soli

náplň:
1 lžíce olivového oleje
1 šalotka
2–3 stroužky česneku
450 g mraženého listového špenátu
sůl a pepř
200 g plísňového sýra typu Brie
40 g vlašských ořechů

Z mouky, 200 ml studené vody, oleje a soli vypracujte těsto a nechte chvilku uležet. Mezitím na oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek, přidejte listový špenát a duste asi 5 minut. Dochuťte solí a pepřem. Odstavte a nechte lehce vychladnout. Těsto rozdělte na dvě poloviny a na pomoučněném válu postupně vyválejte dva tenčí pláty.

Naplňte špenátovou směsí, navrch položte kousky sýra a nasekané vlašské ořechy. Zabalte, položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete olejem a pečte ve předehřáté troubě na 180 °C asi 15 až 20 minut.

Pikantní houbový závin

2 záviny, příprava: 30 minut + odležení

těsto:
300 g hladké mouky
1 prášku do pečiva
150 g hery
150 g bílého jogurtu
2 žloutky + na potírání

náplň:
400 g hub
2 velké cibule
1 pálivá paprika
rostlinný olej
sůl a pepř
3 lžíce hladké mouky
180 ml smetany 12%

Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva a přidejte nakrájenou heru. Zapracujte jogurt a žloutek a rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu odležet. Připravte si náplň: houby očistěte a nakrájejte, oloupané cibule nakrájejte na kostičky, papriku na proužky. Na oleji osmažte cibuli, přidejte papriky a houby, orestujte je, osolte, opepřete a podlijte vodou. Duste doměkka. Zasypte moukou, orestujte ji a zalijte smetanou. Nechte zhoustnout, odstavte a nechte vychladnout. Těsto rozválejte, potřete náplní, stočte a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut.

Špaldový štrúdl s jablky

2 záviny příprava: 55 minut + odležení

těsto:
1 kg špaldové hladké mouky
špetka soli
250 g másla + na potření
1 lžička octa
1 šálku vody

náplň:
2 kg jablek
4 lžíce krupicového cukru
mletá skořice
hrst lískových ořechů

Mouku nasypejte na vál, přidejte sůl a nastrouhejte chladné máslo. Pokapejte octem, přidejte trochu vody a zpracujte rukama. Vodu přidávejte podle potřeby, aby vzniklo tuhé těsto. To nechte odležet v ledničce asi hodinu.

Mezitím oloupejte a nastrouhejte jablka, vmíchejte cukr a skořici (můžete přidat i ořechy a rozinky). Odleželé těsto rozdělte na dva díly a rozválejte na pláty. Naplňte je ochucenými jablky, posypejte sekanými ořechy, potřete máslem a pečte při 185 °C asi půl hodiny (zpočátku prudčeji).

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 10/2013

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Časopis, Jana Vašáková, Čas, Reda, Těžký kalibr, Redakce časopisu, Redakce, Vanilkový pudink, Odleželé těsto, Tuhé těsto, Jablečný štrúdl, Mletá skořice, Listový špenát, Food