Maminka.czLáska a vztahy

5 věcí, které můžete udělat pro lepší partnerský život!

Simona Procházková 24.  6.  2018
Proč jsou šťastné páry šťastné? Vztah je v první řadě nepřetržitá, neúnavná práce a ochota ke kompromisům (kromě vzájemné lásky samozřejmě). Pokud u vás právě teď neprobíhá vše pod značkou „ideál“, zkuste se zamyslet, co pro zářivější zítřky můžete udělat vy sami. Poradíme!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Láska dodává odvahu, vnímáme díky ní svou sílu, nic jiného nás v životě tolik nepovznáší. Je šancí vyrůst a vyzrát. Neměla by být tvrdou dřinou, ale vzájemným obohacením života. A přece se na nebi mohou občas objevit mráčky nebo přímo bouřková mračna. Ať se ale přihodí cokoli, rozchod by neměl být prvním a nejjednodušším řešením. Pamatujte, že láska není pomíjivá, přišla k vám, aby zůstala, a každý z partnerů může udělat mnoho pro její znovuvzkříšení. Začněte vždy sami u sebe,“ je přesvědčen Christian Thiel, vyhledávaný německý konzultant pro partnerské vztahy.

Dítě otestuje vaše partnerství. Jak si zachovat ve vztahu lásku?

Postarejte se o dobrou náladu

Každý psycholog vám poradí o problémech otevřeně mluvit, což ale jde dost těžko v případě, že mezi partnery panuje napětí a ani jeden není diskusi nakloněn. Pověstné dusno, kdy si oba myslí, že jsou v právu, nepřinese žádné řešení. Jak vzájemnou komunikaci vylepšit? Nechte prostě váš problém být. Možná vám prolétne hlavou: „Kdyby se to aspoň nejdříve vyřešilo, pak by i nálada mezi námi byla lepší.“ Pak vám to půjde snadněji, protože jakmile se rozjasní a uvolní atmosféra, lehko se naladíte a najdete i nějaké kompromisní řešení. Čím začít? Sami se postarejte o vlastní vnitřní pohodu. Nesnažte se urputně problém rozpitvávat, nemluvte ironicky nebo v náznacích.

Mějte partnera rádi se vším všudy

Řekněme si to na rovinu, v určité fázi vztahu může z jedné nebo druhé strany nastoupit snaha o „převýchovu“ k obrazu svému. Chceme po protějšku, aby se změnil a přizpůsobil našim představám. To ale nikdy nefunguje. Čím více budete druhého kritizovat a podceňovat, tím více bude trpět vaše láska a také vzájemná úcta. A nepřinese to žádný uspokojivý výsledek, dotyčný se stejně nezmění. Pamatujte, že milovat zároveň znamená akceptovat toho druhého. Bez jakýchkoli „ale“ nebo „kdyby“. Každý člověk touží být milován a respektován takový, jaký v jádru je. Se všemi nedostatky, chybami, silnými stránkami i špatnými vlastnosti, ze kterých vám možná někdy naskakují pupínky. Způsob myšlení, hodnotový žebříček ani osobnostní rysy partnera jednoduše nepředěláte. Pozor, kdo se vůči svému milovanému chová často kriticky, trpí podle psychoterapeutů pochybností o sobě samém.

Udržujte přátelství

„Ty tvé kamarádky, musíš s nimi v jednom kuse viset na telefonu?“ A na druhé straně: „Cože, už jdeš zase s kolegy na tenis (pivo, kolo…)?“ Je vám to také povědomé? Podle odborníků jsou intenzivní přátelství pro člověka životně důležitá, tak o ně pečujte! Osvobozují vás od nerealistických očekávání, že partner by měl plnit veškerá vaše přání a požadavky. Setkání s přáteli také přinášejí nové zájmy, podněty a témata k hovoru, a to je dobrá prevence nudy ve vztahu. Přátelé jsou vzpruhou, pomocí a záchrannou kotvou, když u partnera nenacházíte pochopení, které zrovna potřebujete. Je prokázáno, že když jeden z partnerů nemá žádné přátele, vede to zpravidla spolehlivě ke krizím. Jednoduše shrnuto – každé partnerství funguje mnohem lépe, když je otevřené vnějším podnětům.

Pravda o mateřství? Vypadá přesně takhle, ukazují statečné mámy

Nepouštějte míč ze hry

Dlouhodobá frustrace z nedostatku pochopení, něhy, blízkosti a také sexu je spolehlivou cestou do pekel. Každodenní rutinní kolotoč, přesčasy v práci, únava, nemocné dítě…a spirála se roztáčí. Zajímejte se o to, co partner právě dělá, čím se zabývá, co ho trápí. Dejte mu najevo, že je pro vás bytostně důležité, co chce a po čem touží. A postarejte se také o to, aby on věděl, jak je vám. Stručně řečeno: Buďte aktivní. Mluvíte se svým partnerem rádi? Pociťujete stále potřebu sdílet s ním pocity a události ze svého života? Pokud ano, mluvte! Partnerství je celoživotní rozhovor a pokud ve vztahu vázne komunikace, nemusí být daleko k rozchodu. Naopak, dokud si spolu budete rádi povídat (a také se vzájemně spontánně dotýkat), nejste v ohrožení.

Všední den očima mámy a dítěte

Nechte se ovlivňovat

Rozdílnost povah je jedním z nejčastějších důvodů partnerských hádek a konfliktů. Jeden je až chorobně pořádkumilovný, zatímco druhý má sklony k chaosu, on chodí zásadně všude pozdě, ona na něj naopak pravidelně čeká již čtvrt hodiny před dohodnutou dobou, žena ráda plánuje do nejmenších detailů, její muž je naprosto spontánní… Je zajímavým zjištěním, že vlastnosti, které oběma na začátku vztahu připadaly na tom druhém přitažlivé nebo dokonce roztomilé, vedou postupem času k velkým neshodám a problémům. Zamysleli jste se nad tím, proč tolik lidí volí pro život svůj protiklad? Důvodem bývá potřeba doplnit vlastní já, opravdu tedy platí, že protiklady se přitahují. Najděte spolu rozumný způsob, jak se vzájemnými rozdíly naložit a zkuste si sami osvojit ty vlastnosti, které jste v počátku vztahu na partnerovi tolik obdivovali. Zjistíte, jaké to pro vás může být obohacení!

Dítě otestuje vaše partnerství. Jak si zachovat ve vztahu lásku?
Partneři nebo jen máma a táta? Nezapomínejte na sebe
Čas strávený s dětmi? Není důležitá kvantita, ale kvalita
Témata: Láska a vztahy, Rodina, Rodina a vztahy, Rodina a vy, partner, Pár rad, Vzájemná úcta, Obohacení, Žebříček, První řešení, Frustrace, Partnerství, Nejčastější důvod, Sklon, Silná stránka, Způsob myšlení, Uspokojivý výsledek, Osobnostní rys, Špatná vlastnost, Protiklad, Vlastnost, Vzájemná komunikace, Par, Partnerský život, Zajímavé zjištění