Maminka.czKojenec

5x o dětské pokožce

Judita Traubová 23.  6.  2009
Miminkovské potřeby se dobře prodávají. V regálech se hromadí přípravky zaměřené na dětskou pokožku a předhánějí se v přitažlivosti obalů i intenzitě vůní. Výrobci správně předpokládají, že maminky sáhnou po těch nejhezčích a nejvoňavějších. Ale chcete-li dopřát miminku kvalitní péči, na vůně a krabičky nedejte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Snad každá nastávající maminka se kromě výprav za dětskými oblečky chodí kochat nejen pohledem, ale i čicháním k nejrůznějším dětským krémíkům, olejíčkům, šamponům… Ve snaze mít co nejlépe zaopatřené, čisté a voňavé novorozeňátko mnohdy nakoupí arzenál přípravků dohromady dražších než všechny pořízené dupačky a bodíčka. Většinou zbytečně. Miminka, zvlášť zpočátku, mají úplně jiné potřeby.

1. Jakými přípravky mazat, aby pokožka netrpěla?

Kůže novorozence ještě není dokonale vyvinutá a je velice křehká a citlivá.
V podstatě na všechny látky, s nimiž z vnějšku přichází do kontaktu. Na rozdíl od pokožky dospělého postrádá ochranný kožní film tvořený potem, mazem či kousky odloučených povrchových buněk, a je tak téměř bezbranná vůči škodlivým vlivům životního prostředí, bakterií a plísní.

Markéta Froňková přivedla na svět první dceru před dvěma lety. Také ona pro ni měla připravenou kosmetiku v pestré škále. Mastičky až z Německa, šamponky, kolem jejichž vůně by nadšeně kroužil i Christian Dior. Holčička byla prvních čtrnáct dní opečovávaná jako princezna. Pak jí na tváři vyrazily pupínky… „Nejdřív pár krupiček kolem nosu a během dvou dní po celém tělíčku,“ vzpomíná paní Markéta.

„Ještě chvíli jsem ji mazala olejíčkem, pak vyrazila k lékařce. To už malá vypadala jak Frankenstein! Doktorka řekla, že je vše v pořádku, že některá miminka na to trpí. Zakázala mi používat jakékoli přípravky na obličej a předepsala mi Holtův krém.

Ti, kdo ho někdy používali, vědí, že větší smrad snad neexistuje. Chtěla jsem mít malou vyvoněnou krasavici a chlubit se všem známým, místo toho jsem schovávala v zavinovačce mimino páchnoucí na sto honů…“ „Ve většině případů se jedná o reakci ještě nezralé kůže novorozence na nové prostředí. Celých devět měsíců se dítě vyvíjí ve vodním prostředí. Po porodu dochází k řadě změn, na které každé dítě reaguje jinak.

Vyrážka většinou spontánně odezní bez použití jakýchkoli léků. Chce to jenom trpělivost a čas. V některých případech pomůže vykoupat dítě v černém čaji, který kůži zklidní,“ radí neonatoložka MUDr. Mária Fedorová.

2. Čím více, tím lépe, nebo naopak?

Alespoň prvních šest týdnů, kdy je kůže miminka nejcitlivější, doporučují odborníci používat co nejméně kosmetických přípravků. Jen v případě velmi vysušené pokožky lze zkusit například olejové koupele na doporučení pediatra či lékárníka, za normální situace naopak radí pediatři zbytečně pokožku nepromašťovat. V rámci co nejšetrnější péče o kůži kojence bývá dobré zvážit i volbu pracího prášku, podílejícího se často na vzniku různých alergických projevů.

Vhodné je vybírat málo parfémované, nejlépe speciálně testované pro kojenecké prádlo, a vynechat aviváž. Oblečky jsou – opět vzhledem k citlivosti pokožky – ideální z přírodních vláken, pokud možno světlejší, nebarvené. Ložní prádlo se doporučuje před prvním použitím minimálně jednou vyprat. Problémem je také nedostatečná činnost potních žláz. Děťátko nemá ještě dlouho schopnost regulovat tělesnou teplotu, a tak bývá potřebné důsledně dohlížet na to, aby se nepřehřálo či naopak neprochladlo.

Vodítkem může být třeba zátylek – je-li horký, pak lze svléknout například jednu vrstvu oblečení. Není snad nutné zdůrazňovat, že kojencům chybí také přirozená ochrana před sluncem, a proto by vůbec neměli být vystaveni přímému záření. Ani použijeme-li krém s ochranným faktorem. Odborníci navíc radí – vzhledem k citlivosti pokožky – v prvním roce života opalovací přípravky vůbec nepoužívat.

V péči o pokožku miminka platí dvojnásob tvrzení, že méně je někdy více. Dokonce ani každodenní koupání celého tělíčka už dnes není dogmatem, ba naopak. Podle mnohých lékařů může být příliš úzkostná čistota občas spíš na škodu a dětskou pokožku zatěžovat. Koupel tak stačí obden, nicméně každý den by se měla důkladně omývat místa v okolí plenek a v kožních záhybech, potenciálních místech zapářky.

3. Jak vybírat kosmetiku pro miminko?

Kůže novorozence je velmi citlivá a její propustnost pro složky kosmetických přípravků je podstatně větší než u kůže staršího dítěte. V novorozeneckém období je vhodné používat přípravky bez přidaných parfémů a barev. Zapomeňte na provoněné miminko, zcela jistě mu tím neprospějete. Pro dítě je nejlepší koupel v čisté vodě, pěnivé přísady nechte v tomto období bokem. Po koupeli dítě namažte olivovým nebo slunečnicovým olejem (volně prodejné v lékárnách). Není potřeba používat žádné šampony ani mýdla.

Pokud začnete zařazovat kosmetické přípravky, dělejte to postupně. Vždy použijte jenom jeden nový přípravek, aby se v případě nežádoucí alergické reakce dal rychle identifikovat viník. Pokud máte v rodině větší výskyt alergií, investujte spíše do hypoalergenní kosmetiky (široký sortiment v lékárnách).

Maminky by si měly dát pozor zejména na parfémované přípravky. Ty mohou dětské pokožce velmi uškodit. Novorozenecká kůže je ještě nezralá, citlivá a propustná pro látky, které se na ni nanášejí. Jednotlivé složky parfémů můžou prostoupit přes kožní bariéru a vyvolat nepříjemnou alergickou reakci dítěte. V prvním měsíci života by mělo být dítě ošetřováno výhradně neparfémovanými produkty.

4. Čím ošetřovat zadeček?

Možná to mnohé maminky překvapí, ale za příliš vhodnou se nepovažuje kosmetika ani v případě čištění zadečku. V prvních týdnech by si maminky měly vystačit s vodou, případně troškou rostlinného oleje na úplné odstranění nečistot, a malým množstvím krému proti opruzeninám. Olivový nebo slunečnicový olej můžete použít na kůži celého těla.
Kůže zadečku je ale vystavená větší zátěži, setkává se s močí a agresivní stolicí novorozence. Preventivně je proto vhodné použít ochranný krém, který zamezí vzniku opruzenin na exponované pokožce.

V péči o zadeček také platí, že méně je někdy více. „Novorozence budete přebalovat 8–12x denně. Kyselá stolice může narušit citlivý kožní biofilm a tím dochází ke vzniku opruzenin. Dítě je vhodné omýt proudem čisté vody, mýdlo v tomto případě působí spíše dráždivě. V domácím prostředí dejte raději přednost čisté vodě před používáním parfémovaných čisticích ubrousků. Voňavé přísady, které jsou v nich použity, mohou citlivou dětskou kůži dráždit a alergizovat. Vlhké ubrousky užívejte jen tehdy, pokud jste na výletě něbo jinde v terénu“, doporučuje MUDr. Fedorová.

Po důkladném očištění zadečku teplou vodou naneste vrstvu krému, který zabrání vzniku opruzenin. Jednou ze základních mastí je dětská mast Rybilka. Je neparfémovaná, levná, jemná, nezanechává skvrny a je volně prodejná jak v drogeriích, tak v lékárnách.

5. Mají se šupinky na hlavičkách miminek vyčesávat, nebo ne?

Vyčesávat ano, ale až po jejich změkčení. Je vhodné vyčesávat šupinky po vykoupání či nanést na vlasatou část hlavy větší množství oleje nebo změkčujícího dětského mléka a po rozvolnění šupinek jemně vyčesat uvolněné části kůže. V žádném případě nedělejte tuto proceduru násilně, můžete tím poškodit citlivou dětskou kůži.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Alergický projev, Frankenstein, Přirozená ochrana, Vodní prostředí, Rybilka