Maminka.czVýživa a stravování

6 chutných receptů s houbami

, Časopis F.O.O.D.
15. 10. 2014
Máte rádi houbaření? Pak jste určitě nyní nadšení, že jich jsou plné lesy. Nemusíte se však omezovat jen na ně, pro zajímavé druhy - třeba ty asijské, se stačí vydat do obchodu.

Seznam kapitol

1. 6 chutných receptů s houbami

Houbová polévka s chlebem 

Klepněte pro větší obrázek

4 porce, 45 minut

Potřebujeme: 1 hrst sušených hub, 2 červené cibule, olej, 150 g lišek, 1 l hovězího vývaru, sůl a pepř, 2 lžíce portského vína, 4 plátky tmavého chleba, 20 g parmazánu, plocholistá petržel

Sušené houby svařte s 200 ml vody. Na kolečka nakrájenou cibuli osmažte dozlatova, přidejte pokrájené lišky, zalijte houbovým a hovězím vývarem a ještě 10 minut povařte.

Dochuťte solí, pepřem a portským vínem. Chleba opečte v topinkovači. Na talíři ho zalijte polévkou a ozdobte parmazánem a petrželí. 

Roláda z červeného zelí 

Klepněte pro větší obrázek

4 porce, 60 minut

Potřebujeme: 6 listů červeného zelí, olej, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 350 g žampionů, 180 g strouhaného perníku, 2 vejce, 150 g kešú oříšků, 2 lžíce nasekané pažitky, sůl a pepř, 300 ml zeleninového vývaru, 3 hrušky, 150 ml plnotučného mléka, 100 ml smetany, 100 g gorgonzoly

V hrnci přiveďte k varu vodu a 15 minut v ní povařte zelí. Vyjměte a zchlaďte ve studené vodě. Orestujte cibuli, česnek a 250 g žampionů. Vychladlé smíchejte s perníkem, vejcem, nasekanými kešú, pažitkou, solí a pepřem.

Náplň rozdělte na listy a zamotejte. Roládky orestujte, zalijte vývarem a 20 minut duste. Orestujte zbylé žampiony a nakrájené hrušky. V kastrůlku osmažte cibuli, přidejte mléko, smetanu a gorgonzolu. Dochuťte solí a pepřem. Roládky podávejte přelité omáčkou.

Kuře s houbovou nádivkou 

Klepněte pro větší obrázek

4 porce, 2 hodiny

Potřebujeme: 100 g staršího pečiva, 100 ml plnotučného mléka, 400 g hřibů, 60 g slaniny, 2 cibule, 1 stroužek česneku, hrst plocholisté petržele, 1 vejce, kůra z 1 citronu, 1 kuře, sůl a pepř, 750 g dýně hokkaidó, olivový olej,100 ml bílého vína, 200 ml drůbežího vývaru, 3 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce škrobu

Pečivo nakrájejte a zalijte horkým mlékem. Asi 1/4 hub pokrájejte na větší kousky, zbytek najemno. Osmažte nakrájenou slaninu, 1 cibuli a česnek. Přidejte velké kousky hub a restujte ještě asi 4 minuty. S polovinou nasekané petržele, vejcem a kůrou vmíchejte do pečiva. Troubu zapněte na 200 °C. Kuře osolte a opepřete. Naplňte nádivkou a uzavřete párátkem. Potom je za stálého přelévání pečte asi 1,5 hodiny.

Dýni nakrájejte, smíchejte s olejem, solí a pepřem. Přibližně 20 minut před dopečením kuřete přidejte do pekáče dýni. Na pánvi orestujte druhou cibuli nakrájenou na měsíčky, přilijte víno a nechte zredukovat.

Přidejte vývar, zakysanou smetanu a v trošce vody rozmíchaný škrob. Provařte, osolte, opepřete. Orestujte zbytek hub a nechte ještě asi 8 minut dopéct s dýní. 

Koláčky z hub šitake 

Klepněte pro větší obrázek

6 porcí, 60 minut

Potřebujeme: 450 g listového těsta, 150 g hub šitake, 2 stroužky česneku, 10 g zázvoru, 3 jarní cibulky, 160 g mletého hovězího masa, 150 g uvařených brambor, 4 lžíce sójové omáčky, 1 žloutek, olej, pepř

SALÁT: 200 g brokolice, 200 g mrkve, 150 g bílé ředkve, 1 jarní cibulka, 100 g hub enoki, 2 lžíce sezamu, 10 g zázvoru, na zálivku podle chuti sójová omáčka, rýžový ocet, cukr a sezamový olej, čerstvý koriandr

Těstem vyložte kulaté formičky, ze zbytku vykrájejte kolečka na víčka, která uprostřed nařízněte do kříže. Troubu zapněte na 180 °C. Osmažte očištěné a nakrájené šitake, nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Cibulky pokrájejte na kolečka a smíchejte s šitake, mletým masem, pokrájenými bramborami, sójovou omáčkou a pepřem.

Formičky s těstem naplňte směsí, přiklopte a přimáčkněte okraje. Přebytečné těsto odřízněte a ozdobte vidličkou. Potřete žloutkem a 30 minut pečte.

Brokolici rozdělte na růžičky a smíchejte s na nudličky pokrájenou mrkví a ředkví, kolečky jarní cibulky a houbami. Z uvedených ingrediencí udělejte dresink, který promíchejte se salátem. Koláčky podávejte se salátem a opraženým sezamem. 

NÁŠ TIP: Nebojte se experimentů a místo čočky použijte třeba cizrnu, hlívu máčkovou pak můžete nahradit jinými asijskými houbami. 

Salát ze zelí, čočky a hub 

Klepněte pro větší obrázek

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 120 g zelené čočky, 40 g slaniny, 200 g červeného zelí, 1,5 lžíce krupicového cukru, 220 ml zeleninového vývaru, 40 ml sójové omáčky, 1 červený dubový salát, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce ořechového oleje, 1 stroužek česneku, 200 g hlívy máčkové a 40 g zeleninových chipsů, olej, sůl a pepř

Čočku uvařte. Slaninu nakrájejte a s nakrouhaným zelím orestujte. Tekutinu zredukujte, zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte vývar a sójovou omáčku a 10 minut poduste. Vmíchejte čočku a dochuťte.

Smíchejte hořčici, vinný ocet a olej a vzniklým vinaigrettem zalijte zelný salát. Na oleji orestujte pokrájené houby, utřený česnek a přidejte do salátu. Podávejte s dubovým salátem a zeleninovými chipsy. 

Smažená hlíva s bramborovým salátem 

Klepněte pro větší obrázek

4 porce, 1 hodina

Potřebujeme: 400 g brambor typu A, 1 cibule, 150 ml vývaru, 3 lžíce vinného octa, 1 lžíce kremžské hořčice, 40 g lískových oříšků, 150 g lišek, 2 lžíce pažitky, 5 lžic oleje, sůl a pepř ŘÍZKY: 4 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 100 g strouhanky, 30 g mletých oříšků, 12 kousků hlívy, 1 lžíce smetanového křenu, 2 lžičky křenu, 4 lžíce brusinkového kompotu, olej 

Brambory uvařte a nakrájejte. Přidejte nasekanou cibuli a dresink, 2 minuty povařte vývar, ocet a hořčici. Promíchejte a nechte odpočinout. Nasekané oříšky a pokrájené lišky orestujte na troše oleje. S nasekanou pažitkou vmíchejte do salátu. Houby očistěte a potřete křenem. Obalte v trojobalu a osmažte. Podávejte s křenem a brusinkami. 

Foto: Profimedia.cz

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Chutný recept, Vinný ocet, Řeč, Recept, Červené zelí, Jarní cibulka, Bramborový salát, Nastrouhaný zázvor, Brusinka, Druh hub, Chuť

Mohlo by vás zajímat
Lejla Abbasová předčasně porodila dva krásné chlapečky! Jak se jmenují?
Když dítě truchlí... Jak mu pomoci vyrovnat se se smrtí?
Hrozí vám nevěra? Odpovězte si pravdivě na tyto otázky
Když je máma nevěrná. Co vztahem s milencem všechno riskuje?

Horoskopy

Rak Hlavně po víkendu nepřepínejte svoje síly, co se pohybu týká. V tomto směru byste se dnes raději měli…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Alan, Alen, Smil



Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu