[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava: 15 minut
Potřebujeme: 400 g zeleniny (např. kořenové), 1 l oleje na fritování, mořská sůl, čerstvé bylinky, cibule
Domácí chipsy si můžete připravit z mnoha druhů zeleniny, my jsme v redakci vyzkoušeli brambory, mrkev, pastinák a červenou řepu.
Zeleninu očistěte a na struhadle nakrouhejte na tenká kolečka. Ta jedno po druhém vkládejte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova. Pozor, musí se připravovat po troškách, aby se lupínky neslepily!
Hotové chipsy nechte okapat na papírovém ubrousku a podle chuti promíchejte s čerstvě namletou solí (klidně uzenou nebo kouřovou), jemně nasekanými bylinkami nebo třeba opečenou cibulkou. Vyzkoušejte k nim také výborné domácí salsy nebo dipy.
4 porce příprava: 10 minut
Potřebujeme: 350 g malých cherry rajčátek, olivový olej, 2 jarní cibulky s natí, sůl a pepř
Rajčátka přepulte, promíchejte s olivovým olejem a pečte v troubě při 200 °C přibližně 10 až 15 minut. Promíchejte je s nasekanou cibulkou i s natí, přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí a pepřem.
Nakonec směs důkladně zpracujte, aby se měkká pečená rajčata rozpadla.
4 porce příprava: 15 minut
Potřebujeme: 150 ml mléka, 2 vejce, 1 lžíce francouzské hořčice, 200 g čedaru, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 150 ml piva, sůl a pepř
V pánvi rozšlehejte mléko, vejce, hořčici a polovinu nastrouhaného sýra. Škrob smíchejte se dvěma lžícemi vody.
Jakmile směs začne probublávat, vmíchejte do ní i pivo a rozmíchaný škrob. Za stálého prošlehávání nechte rozpustit i zbytek sýra a ještě 10 minut provařte. Podle chuti osolte i opepřete a udržujte horké až do podávání (dip se špatně ohřívá).
Potřebujeme: 200 g sterilovaných artyčoků, 2–3 jarní cibulky, olivový olej, 4 lžíce majonézy, 50 g strouhaného parmazánu, 50 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř
Artyčoky slijte a nakrájejte na čtvrtiny, cibulku s natí na kousky. Vše orestujte na troše olivového oleje na pánvi.
Přimíchejte majonézu (tu můžete napůl namíchat se zakysanou smetanou), nastrouhaný parmazán a podle potřeby i trochu smetany. Dochuťte solí a pepřem.
4–6 porcí příprava: 30 minut + chlazení těsta
Potřebujeme: 250 g hladké mouky, 50 ml oleje, špetka soli, 100 g cream cheese, 100 g bílého jogurtu, 2 cibule, 140 g plátkové slaniny, muškátový oříšek, sůl a pepř
Z mouky, oleje a špetky soli vypracujte těsto, podle potřeby přilévejte asi 80 až 100 ml vody. Těsto nechte hodinu odpočinout v ledničce.
Troubu zapněte na 230 °C. Těsto rozválejte na plech vyložený pečicím papírem a po celé ploše ho potřete cream cheese smíchaným s jogurtem.
Navrch poklaďte kolečky cibule a plátky slaniny. Okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem a pečte 15 až 20 minut dozlatova.
4 porce příprava: 45 minut
Potřebujeme: 200 g celozrnné mouky, 100 g semolinové krupice, 1 lžička kouřové soli, 150 g semínek a ořechů (světlý i tmavý len, sezam, piniové oříšky, dýňová a slunečnicová semínka + na ozdobu), 1 lžíce medu, 3 lžíce oleje
V míse smíchejte všechny suché ingredience.
Ve 200 ml vody rozmíchejte med a olej a pak ji postupně zapracujte do suché směsi. Těsto nechte asi 20 minut odležet na lince. Troubu zapněte na 180 °C.
Plech vyložte pečicím papírem, na to dejte polovinu těsta, překryjte druhým archem papíru a rozválejte na 3 až 4 mm silný plát.
Posypte semínky odloženými na ozdobu, která lehce zamáčkněte, rádýlkem rozkrájejte na kousky a pečte asi 30 minut dozlatova. Opakujte s druhou polovinou těsta.
Foto: Ondřej Košík