Maminka.czVýživa a stravování

6 chuťovek pro nečekané hosty

Jana Chmelíková 26.  9.  2014
Ať už chystáte oslavu, přijde nečekaná návštěva nebo chcete připravit neobvyklou svačinku, budou se vám jistě hodit naše tipy. Jejich výhodou je, že se dají připravit stylem "co dům dá..."

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Smažené zeleninové lupínky 

Klepněte pro větší obrázek
Smažené zeleninové lupínky

4 porce, příprava: 15 minut

Potřebujeme: 400 g zeleniny (např. kořenové), 1 l oleje na fritování, mořská sůl, čerstvé bylinky, cibule

Domácí chipsy si můžete připravit z mnoha druhů zeleniny, my jsme v redakci vyzkoušeli brambory, mrkev, pastinák a červenou řepu. 

Zeleninu očistěte a na struhadle nakrouhejte na tenká kolečka. Ta jedno po druhém vkládejte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova. Pozor, musí se připravovat po troškách, aby se lupínky neslepily!

Hotové chipsy nechte okapat na papírovém ubrousku a podle chuti promíchejte s čerstvě namletou solí (klidně uzenou nebo kouřovou), jemně nasekanými bylinkami nebo třeba opečenou cibulkou. Vyzkoušejte k nim také výborné domácí salsy nebo dipy.

Klepněte pro větší obrázek
Salsa z pečených rajčat, čedarový dip, Salsa s artyčoky
 

Salsa z pečených rajčat 

4 porce příprava: 10 minut

Potřebujeme: 350 g malých cherry rajčátek, olivový olej, 2 jarní cibulky s natí, sůl a pepř

Rajčátka přepulte, promíchejte s olivovým olejem a pečte v troubě při 200 °C přibližně 10 až 15 minut. Promíchejte je s nasekanou cibulkou i s natí, přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí a pepřem.

Nakonec směs důkladně zpracujte, aby se měkká pečená rajčata rozpadla. 

Čedarový dip 

4 porce příprava: 15 minut

Potřebujeme: 150 ml mléka, 2 vejce, 1 lžíce francouzské hořčice, 200 g čedaru, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 150 ml piva, sůl a pepř

V pánvi rozšlehejte mléko, vejce, hořčici a polovinu nastrouhaného sýra. Škrob smíchejte se dvěma lžícemi vody.

Jakmile směs začne probublávat, vmíchejte do ní i pivo a rozmíchaný škrob. 
Za stálého prošlehávání nechte rozpustit i zbytek sýra a ještě 10 minut provařte. Podle chuti osolte i opepřete a udržujte horké až do podávání (dip se špatně ohřívá). 

Salsa s artyčoky 

4 porce příprava: 15 minut

Potřebujeme: 200 g sterilovaných artyčoků, 2–3 jarní cibulky, olivový olej, 4 lžíce majonézy, 50 g strouhaného parmazánu, 50 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř

Artyčoky slijte a nakrájejte na čtvrtiny, cibulku s natí na kousky. Vše orestujte na troše olivového oleje na pánvi.

Přimíchejte majonézu (tu můžete napůl namíchat se zakysanou smetanou), nastrouhaný parmazán a podle potřeby i trochu smetany. Dochuťte solí a pepřem.

Klepněte pro větší obrázek
Semínkové krekry a Tarte flambée

Tarte flambée 

4–6 porcí příprava: 30 minut + chlazení těsta

Potřebujeme: 250 g hladké mouky, 50 ml oleje, špetka soli, 100 g cream cheese, 100 g bílého jogurtu, 2 cibule, 140 g plátkové slaniny, muškátový oříšek, sůl a pepř

Z mouky, oleje a špetky soli vypracujte těsto, podle potřeby přilévejte asi 80 až 100 ml vody. Těsto nechte hodinu odpočinout v ledničce.

Troubu zapněte na 230 °C. Těsto rozválejte na plech vyložený pečicím papírem a po celé ploše ho potřete cream cheese smíchaným s jogurtem. 

Navrch poklaďte kolečky cibule a plátky slaniny. Okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem a pečte 15 až 20 minut dozlatova. 

Semínkové krekry 

4 porce příprava: 45 minut

Potřebujeme: 200 g celozrnné mouky, 100 g semolinové krupice, 1 lžička kouřové soli, 150 g semínek a ořechů (světlý i tmavý len, sezam, piniové oříšky, dýňová a slunečnicová semínka + na ozdobu), 1 lžíce medu, 3 lžíce oleje

V míse smíchejte všechny suché ingredience. 

Ve 200 ml vody rozmíchejte med a olej a pak ji postupně zapracujte do suché směsi. Těsto nechte asi 20 minut odležet na lince. Troubu zapněte na 180 °C.

Plech vyložte pečicím papírem, na to dejte polovinu těsta, překryjte druhým archem papíru a rozválejte na 3 až 4 mm silný plát.

Posypte semínky odloženými na ozdobu, která lehce zamáčkněte, rádýlkem rozkrájejte na kousky a pečte asi 30 minut dozlatova. Opakujte s druhou polovinou těsta. 

Foto: Ondřej Košík

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Chuť, Host, Salsa, Mořská sůl, Olej