Maminka.czPředškolák

6 exkluzivních rozhovorů : "Co vám mateřství dalo a vzalo?"

Klára Kotábová 11.  11.  2011
6 exkluzivních rozhovorů : "Co vám mateřství dalo a vzalo?"
Poprvé jsem časopis Maminka dostala od své sestry v roce 2001, aby mi názorně vysvětlila, jak je mateřství krásné. Byla úspěšná :-) Od té doby jsem jeho pravidelnou čtenářkou a teď i přispěvatelkou. Zeptali jsme se VIP maminek, které byly tváří našeho časopisu v uplynulých letech, na to, co jim mateřství dalo, a co naopak „vzalo“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

OTÁZKY pro VIP maminky:

1. Vnímala jsi před deseti lety sama sebe jako matku, chtěla jsi už tehdy děti, jak ses stavěla k mateřství?

2. Co ti mateřství dalo, a co naopak vzalo?

3. Kdy jsi nejšťastnější? Když děti spí, nebo když spolu něco podnikáte? A proč?

4. Jak bys chtěla svého potomka (potomky) vychovat?

5. Co bys popřála maminkám, které nás čtou?

Michaela Maurerová herečka

1. Děti jsem chtěla od patnácti let a asi jsem svou touhou některé své tehdejší partnery i odrazovala. Jenže dneska si uvědomuju, že mateřství jsem vnímala jako takovou tu načinčanou iluzi, kterou vidíte v reklamě, a ne jako skutečnost. Tu si každá žena musí prožít na vlastní kůži a to, jaký mateřský život opravdu je, je zkušenost nepřenositelná.

2. Dalo mi dvě krásné a zdravé děti a smysl života. Vzalo mi schopnost spontánně se rozhodovat o vlastním životě. Dokud děti nebudou veliké, už se asi nikdy nerozhodnu, že si dám kávu a sachr ve Vídni, nesbalím se a nepojedu.

3. Zpětně vidím, že jsem šťastná, když děti spí, ale to se na ně zase chodím koukat a nejradši bych je vzbudila, abych si je mohla pomazlit, povídat si s nimi. A protože jsem maminka hodná, povídám si o nich alespoň se svým manželem. A je fakt, že se občas, když je den náročnější, těším, až večer usnou a já taky. Takže se nedá říci, co mi vyhovuje víc. Taky občas hledám baterky, že bych je na chvilku vypnula a třeba v klidu vyžehlila, ale ony nejsou a nejsou k nalezení :-)

4. Otázka je, jak bych chtěla a jak nakonec vychované budou. Snažila jsem se a měla vše nastudované, ale ono je všechno úplně jinak. Takže moje výchova je taková „zvířecí“. Řídím se hodně instinkty, a když se děti ohrožují na zdraví a životě, jsem přísná a rozhodně s nimi nediskutuji, takže i nějaké to plácnutí po zadečku proběhne. Důležité ale je, aby věděly, že to je pro jejich dobro a že je vlastně mám hrozně ráda. Plácnutí si myslím přežijí spíš než psychický teror a vydírání. Nikdy bych jim třeba neřekla, že je nemám ráda, nebo že pokud nespapají oběd, nebudu už jejich maminka. To mi přijde horší než jedna na zadek, když chtějí vběhnout do silnice, aniž by se rozhlédly.

5. To, co si přeje každá maminka. V klidu snědený oběd, do kterého se započítává i káva a dezert, čas na to, přečíst si v klidu třeba právě Maminku, a alespoň sedm hodin spánku. Ale především bych všem maminkám popřála děti, které se smějou a jsou zdravé. To je přece to nejhlavnější.

Gýbina Partyšová moderátorka

1. Před deseti lety mi bylo 23 let. Věděla jsem, že děti určitě mít chci, a k miminkům, která se rodila kolem mne, jsem měla vždy velmi pozitivní vztah. Odjakživa mne fascinovalo početí dítěte. A četla jsem o tom knížky už jako velmi malá holka.

Tehdy jsem ale měla jiné priority (práci a zdokonalování se v ní, cestování, randění a podobně) a neměla jsem ještě partnera, se kterým bych dítě chtěla.

2. Úplně mi změnilo život. Z krásně sobeckého žití se mi v 29 letech stal život krásně nesobecký, plný radosti, ale i starostí. Vzalo mi především klidný spánek. Mám pocit, že už se nikdy nevyspím bezstarostně.

3. Když dítě usne. Je to krásný pocit. Mnohdy Kristianka pozoruju, jak spokojeně odfukuje, má červené tvářičky, a to jsou chvíle štěstí, kdy děkuji bohu, že mi ho dopřál a že ho mám. Chvíle, kdy spolu řádíme, koupeme se v bazénu, když říká nová slova, když roztomile filozofuje, roztomile se vzteká, pije, pěkně papá – všechny tyto chvilky jsou pro mě fascinující a úžasné. Vždycky si říkám: To je můj kluk a z mrňavý fazolky vyrostl ve mně – neuvěřitelný.

4. Jako každá maminka dělám určitě ve výchově i spoustu chyb. Protože bych chtěla ještě jedno děťátko, tak se mnohdy přistihnu, jak si říkám: „Tuhle chybu ve výchově už nikdy neudělám.“ Nevím. Snažím se, aby to byl fajn kluk, kterému nebudou lhostejní druzí, a aby se v životě neztratil.

5. Milé maminky, přeju vám, aby vám rané mateřství a mateřství vůbec neuteklo mezi prsty a aby vaše děti byly zdravé a šťastné. Pak totiž učiní šťastnými i vás.

Klára Doležalová

1. Přesně před deseti lety jsem se vdávala, byla jsem zamilovaná a chtěla miminko. Bylo mi 28 let a cítila jsem se naprosto připravená. Otěhotněla jsem čtyři měsíce po svatbě a byli jsme s manželem strašně šťastní.

2. Nesmírně mne obohatilo, dalo mi nový směr v životě, novou energii a motivaci. Umožnilo mi poznat absolutní lásku, obětavou a naprosto nekonečnou. Spojilo mne ještě silněji s mým mužem a udělalo ze mne opravdu dospělou ženu. Vzalo mi klidné spaní a bezstarostnost. Dvě celkem nedůležité věci v porovnání s výše uvedeným.

3. Nejšťastnější chvíle prožívám, když se holky smějí. Neznám nic krásnějšího než dětský smích. A pak taky miluji naše společné ranní válení v pelíšku. Jsem šťastná, když vidím, že se holky mají rády a že jim vůbec nevadí ten věkový rozdíl mezi nimi. Když usnou, jsem už většinou tak dobitá, že usínám taky.

4. Chtěla bych, aby holky věděly, že já a můj muž jsme tu vždycky pro ně a budeme za nimi stát, ať se děje, co se děje. Měly by znát hodnotu rodiny a bojovat za ni. Měly by být v životě dravé, ale přitom zachovat zásady slušnosti a tolerance. Měly by používat srdce i rozum a umět se rozhodovat v důležitých situacích. Měly by vystudovat a mít svou profesi a nebýt na nikom závislé.

5. Přeji jim, aby v sebe věřily a poslouchaly svá srdíčka. Ony vědí nejlépe, co je pro jejich děti nejlepší. Tím spíš, že čtou Maminku :-)

Pokračování >>>

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Slavní rodiče, Časopis Maminka, Předškolák, Novorozenec, Rozhovor, Mateřství, Školák, Batole, Kojenec, Máť, Michaela Maurerová, Kristiánka, Nový směr, Randění, Chvíle štěstí, Rané mateřství, Mateřský život, Mater