Maminka.czNovorozenec

6 hřejivých zeleninových polévek pro pošmourné dny

, Časopis Maminka
27. 11. 2011
6 hřejivých zeleninových polévek pro pošmourné dny
Teplo rodinného krbu rozdmýcháte i tím, že budete vařit hřejivé polívky. A jaké budou vašim blízkým chutnat nejvív?

Čočková polévka se zeleninou

Ingredience pro 4 osoby: 250 g loupané červené čočky, 2 střední mrkve, 1 kedlubna, 50 g hrášku, 2 brambory, 1/2 cibule, 1 lžíce řepkového oleje, šťáva z citronu, kmín, sůl a čerstvá petrželka

Postup: Na řepkovém oleji orestujeme nasekanou cibulku, přidáme omytou, očištěnou a na malé kostičky nakrájenou mrkev, kedlubnu a brambory. Přisypeme propláchnutou červenou čočkou a zalijeme 2 litry vody nebo domácím zeleninovým vývarem. Přidáme mletý kmín a vaříme 10 minut.
Nakonec polévku dochutíme solí, pár kapkami šťávy z citronu a čerstvou petrželkou.

Tip: Neloupanou čočku naložte přes noc do vodní lázně, slijte, propláchněte a vařte 30 minut.

Brokolicová polévka se špenátem

Ingredience pro 4 osoby:1 hlávka brokolice, 1 menší pórek, 100 g čerstvého špenátu, 1/2 cibule, 1–2 stroužky česneku, 1 lžíce řepkového oleje, čerstvá petrželka, sůl, 150 ml mléka a 1 lžíce másla na zahuštění

Postup:Najemno nasekáme cibulku a česnek a orestujeme na oleji. Přidáme na menší hlavičky rozdělenou brokolici, podlijeme troškou vody a dusíme asi tak 5 minut. Pórek nakrájíme na kolečka a špenátové listy zbavíme řapíku a přidáme k brokolici. Zalijeme asi 1,5 litrem vody nebo domácím zeleninovým vývarem a vaříme dalších 10 minut. Rozmixujeme do krémové konzistence, dochutíme solí, čerstvou petrželkou a zahustíme mlékem s máslem.

Tip: Z tmavého toastového chleba můžete vykrojit libovolné tvary a připravit z nich topinky.

Mrkvová polévka s noky

Ingredience pro 4 osoby: 1 kg mrkve, 1 petržel nebo pastinák, 1/2 cibule, 1 lžíce olivového oleje, kmín, tymián, sůl a 1 vejce, čerstvá petrželka, 2–3 lžíce dětské krupice

Postup: Na olivovém oleji orestujeme cibulku, přidáme nastrouhanou mrkev a petržel. Zalijeme 1,5 litrem vody nebo domácím zeleninovým vývarem, dochutíme solí, kmínem a tymiánem. Vaříme asi tak 10 minut, poté rozmixujeme a vrátíme zpět do hrnce. Vejce ušleháme spolu s nasekanou petrželkou, špetkou soli a krupice. Krém přivedeme k varu a uvaříme v něm lžičkou vytvarované noky po dobu 2 až 3 minut.

Tip:Petržel velmi chutně nahradí také máslová dýně nebo dýně hokaido.

Rajčatová polévka s mrkví

Ingredience pro 4 osoby:400 ml loupaných rajčat v biokvalitě, 2 střední mrkve, 1 petržel, 1–2 stroužky česneku, 1/2 cibule, 1 lžíce řepkového oleje, 2 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, sůl a čerstvá petrželka

Postup: Na řepkovém oleji orestujeme nasekanou cibulku a česnek, přidáme omytou, očištěnou a na malé kostičky nakrájenou mrkev a petržel. Přisypeme nové koření a bobkový list, podlijeme troškou vody a dusíme asi 5 minut. Poté přidáme loupaná rajčata a přibližně 1 litr vody nebo domácího zeleninového vývaru. Vaříme dalších 5 minut na mírném ohni a průběžně mícháme. Dochutíme solí a čerstvě nasekanou petrželkou.

Tip:Podávejte se zakysanou smetanou a celozrnným pečivem.

Zelňačka z čerstvého zelí

Ingredience pro 4 osoby: 1/2 hlávky zelí, 1 menší pórek, 4 brambory, 1/2 cibule, 1 lžíce řepkového oleje, kmín, muškátový oříšek, sladká paprika, sůl a 200 g zakysané smetany

Postup: Zelí pečlivě omyjeme, rozpůlíme a krájíme na tenké plátky. Na oleji orestujeme cibulku, přidáme zelí a na kostičky nakrájené brambory. Podusíme asi tak 5 minut, podle potřeby podlijeme vodou. Poté přimícháme na kolečka nakrájený pórek a zalijeme 1,5 litrem vody nebo domácím zeleninovým vývarem. Dochutíme solí, kmínem, muškátovým oříškem a sladkou paprikou. Vaříme dalších 20 minut a nakonec zamícháme zakysanou smetanu.

Tip: Zelňačku připravíte i ze zakysaného zelí, před použitím jej slijte a propláchněte vodou.

Zeleninový boršč

Ingredience pro 4 osoby: 1 středně velká červená řepa, 2 mrkve, 1 menší celer, 1 petržel, 4 brambory, 1/2 cibule, 1 lžíce řepkového oleje, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, sůl a 150 g bílého jogurtu

Postup: Na řepkovém oleji orestujeme najemno nasekanou cibulku, přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou červenou řepu. Necháme zatáhnout, a teprve poté přidáváme nakrájenou mrkev, celer, petržel a brambory. Zalijeme asi tak 1,5 litrem vody nebo domácího zeleninového vývaru. Osolíme a vaříme na střední teplotě spolu s bobkovými listy a novým kořením doměkka, asi tak 30 minut. Podáváme se lžící bílého jogurtu.

Tip: Místo jogurtu můžete použít zakysanou smetanu.

Sourozenecké předplatné - únor 2020
Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Batole, Kojenec, Předškolák, Školák, Jen pro maminku, Pól, Pole, Zelňačka, Nakrájený pórek, Zeleň, Sladká paprika

Mohlo by vás zajímat
Obyčejný den očima mámy a dítěte. Tohle video vás dojme
Vše, co vás zajímá o hlenové zátce. Jak vypadá, jak dlouho odchází před porodem
100 mimořádných fotek z porodu! Podívejte se, jak ho rodiny prožívají
Říkají jí Mauglí. Přežila v sibiřské divočině. Teď vyhrála soutěž krásy
9krát o bolestech břicha v těhotenství. Víte, co která bolest znamená?
Barunka málem přišla o prst! Její máma varuje před nebezpečnou hračkou
Meghan vyrazila se synem Archiem na procházku. Ale co to nosítko?
Dcery Karla Gotta: Která zdědila tátův talent? A která se mu nejvíc podobá?
Děti musí zažít i nepohodlí. Nevozte je jen autem a nedělejte vše za ně!

Horoskopy

Vodnář Udělejte svému miláčkovi radost a potěšte ho hezkým dárkem. Vyberte třeba dovolenou u moře anebo nějaký…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Alexandr, Alexander, Laila





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné