6 hřejivých zeleninových polévek pro pošmourné dny

6 hřejivých zeleninových polévek pro pošmourné dny

Teplo rodinného krbu rozdmýcháte i tím, že budete vařit hřejivé polívky. A jaké budou vašim blízkým chutnat nejvív?

Čočková polévka se zeleninou

[OldImage : {"thumbs":"463/974/1-374_1.jpg","images":"467/974/1-374_1.jpg"}]

Ingredience pro 4 osoby: 250 g loupané červené čočky, 2 střední mrkve, 1 kedlubna, 50 g hrášku, 2 brambory, 1/2 cibule, 1 lžíce řepkového oleje, šťáva z citronu, kmín, sůl a čerstvá petrželka

Postup: Na řepkovém oleji orestujeme nasekanou cibulku, přidáme omytou, očištěnou a na malé kostičky nakrájenou mrkev, kedlubnu a brambory. Přisypeme propláchnutou červenou čočkou a zalijeme 2 litry vody nebo domácím zeleninovým vývarem. Přidáme mletý kmín a vaříme 10 minut.
Nakonec polévku dochutíme solí, pár kapkami šťávy z citronu a čerstvou petrželkou.

Tip: Neloupanou čočku naložte přes noc do vodní lázně, slijte, propláchněte a vařte 30 minut.

Brokolicová polévka se špenátem

[OldImage : {"thumbs":"507/974/1-375_1.jpg","images":"508/974/1-375_1.jpg"}]

Ingredience pro 4 osoby:1 hlávka brokolice, 1 menší pórek, 100 g čerstvého špenátu, 1/2 cibule, 1–2 stroužky česneku, 1 lžíce řepkového oleje, čerstvá petrželka, sůl, 150 ml mléka a 1 lžíce másla na zahuštění

Postup:Najemno nasekáme cibulku a česnek a orestujeme na oleji. Přidáme na menší hlavičky rozdělenou brokolici, podlijeme troškou vody a dusíme asi tak 5 minut. Pórek nakrájíme na kolečka a špenátové listy zbavíme řapíku a přidáme k brokolici. Zalijeme asi 1,5 litrem vody nebo domácím zeleninovým vývarem a vaříme dalších 10 minut. Rozmixujeme do krémové konzistence, dochutíme solí, čerstvou petrželkou a zahustíme mlékem s máslem.

Tip: Z tmavého toastového chleba můžete vykrojit libovolné tvary a připravit z nich topinky.

Mrkvová polévka s noky

[OldImage : {"thumbs":"515/974/1-376_1.jpg","images":"516/974/1-376_1.jpg"}]

Ingredience pro 4 osoby: 1 kg mrkve, 1 petržel nebo pastinák, 1/2 cibule, 1 lžíce olivového oleje, kmín, tymián, sůl a 1 vejce, čerstvá petrželka, 2–3 lžíce dětské krupice

Postup: Na olivovém oleji orestujeme cibulku, přidáme nastrouhanou mrkev a petržel. Zalijeme 1,5 litrem vody nebo domácím zeleninovým vývarem, dochutíme solí, kmínem a tymiánem. Vaříme asi tak 10 minut, poté rozmixujeme a vrátíme zpět do hrnce. Vejce ušleháme spolu s nasekanou petrželkou, špetkou soli a krupice. Krém přivedeme k varu a uvaříme v něm lžičkou vytvarované noky po dobu 2 až 3 minut.

Tip:Petržel velmi chutně nahradí také máslová dýně nebo dýně hokaido.

Rajčatová polévka s mrkví

[OldImage : {"thumbs":"517/974/1-377_2.jpg","images":"426/974/1-377_2.jpg"}]

Ingredience pro 4 osoby:400 ml loupaných rajčat v biokvalitě, 2 střední mrkve, 1 petržel, 1–2 stroužky česneku, 1/2 cibule, 1 lžíce řepkového oleje, 2 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, sůl a čerstvá petrželka

Postup: Na řepkovém oleji orestujeme nasekanou cibulku a česnek, přidáme omytou, očištěnou a na malé kostičky nakrájenou mrkev a petržel. Přisypeme nové koření a bobkový list, podlijeme troškou vody a dusíme asi 5 minut. Poté přidáme loupaná rajčata a přibližně 1 litr vody nebo domácího zeleninového vývaru. Vaříme dalších 5 minut na mírném ohni a průběžně mícháme. Dochutíme solí a čerstvě nasekanou petrželkou.

Tip:Podávejte se zakysanou smetanou a celozrnným pečivem.

Zelňačka z čerstvého zelí

[OldImage : {"thumbs":"518/974/1-378_1.jpg","images":"519/974/1-378_1.jpg"}]

Ingredience pro 4 osoby: 1/2 hlávky zelí, 1 menší pórek, 4 brambory, 1/2 cibule, 1 lžíce řepkového oleje, kmín, muškátový oříšek, sladká paprika, sůl a 200 g zakysané smetany

Postup: Zelí pečlivě omyjeme, rozpůlíme a krájíme na tenké plátky. Na oleji orestujeme cibulku, přidáme zelí a na kostičky nakrájené brambory. Podusíme asi tak 5 minut, podle potřeby podlijeme vodou. Poté přimícháme na kolečka nakrájený pórek a zalijeme 1,5 litrem vody nebo domácím zeleninovým vývarem. Dochutíme solí, kmínem, muškátovým oříškem a sladkou paprikou. Vaříme dalších 20 minut a nakonec zamícháme zakysanou smetanu.

Tip: Zelňačku připravíte i ze zakysaného zelí, před použitím jej slijte a propláchněte vodou.

Zeleninový boršč

[OldImage : {"thumbs":"520/974/1-379_2.jpg","images":"521/974/1-379_2.jpg"}]

Ingredience pro 4 osoby: 1 středně velká červená řepa, 2 mrkve, 1 menší celer, 1 petržel, 4 brambory, 1/2 cibule, 1 lžíce řepkového oleje, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, sůl a 150 g bílého jogurtu

Postup: Na řepkovém oleji orestujeme najemno nasekanou cibulku, přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou červenou řepu. Necháme zatáhnout, a teprve poté přidáváme nakrájenou mrkev, celer, petržel a brambory. Zalijeme asi tak 1,5 litrem vody nebo domácího zeleninového vývaru. Osolíme a vaříme na střední teplotě spolu s bobkovými listy a novým kořením doměkka, asi tak 30 minut. Podáváme se lžící bílého jogurtu.

Tip: Místo jogurtu můžete použít zakysanou smetanu.

Určitě si přečtěte

Články z jiných titulů