Maminka.czNovorozenec

6 hřejivých zeleninových polévek pro pošmourné dny

, Časopis Maminka
27. 11. 2011
6 hřejivých zeleninových polévek pro pošmourné dny
Teplo rodinného krbu rozdmýcháte i tím, že budete vařit hřejivé polívky. A jaké budou vašim blízkým chutnat nejvív?

Čočková polévka se zeleninou

Ingredience pro 4 osoby: 250 g loupané červené čočky, 2 střední mrkve, 1 kedlubna, 50 g hrášku, 2 brambory, 1/2 cibule, 1 lžíce řepkového oleje, šťáva z citronu, kmín, sůl a čerstvá petrželka

Postup: Na řepkovém oleji orestujeme nasekanou cibulku, přidáme omytou, očištěnou a na malé kostičky nakrájenou mrkev, kedlubnu a brambory. Přisypeme propláchnutou červenou čočkou a zalijeme 2 litry vody nebo domácím zeleninovým vývarem. Přidáme mletý kmín a vaříme 10 minut.
Nakonec polévku dochutíme solí, pár kapkami šťávy z citronu a čerstvou petrželkou.

Tip: Neloupanou čočku naložte přes noc do vodní lázně, slijte, propláchněte a vařte 30 minut.

Brokolicová polévka se špenátem

Ingredience pro 4 osoby:1 hlávka brokolice, 1 menší pórek, 100 g čerstvého špenátu, 1/2 cibule, 1–2 stroužky česneku, 1 lžíce řepkového oleje, čerstvá petrželka, sůl, 150 ml mléka a 1 lžíce másla na zahuštění

Postup:Najemno nasekáme cibulku a česnek a orestujeme na oleji. Přidáme na menší hlavičky rozdělenou brokolici, podlijeme troškou vody a dusíme asi tak 5 minut. Pórek nakrájíme na kolečka a špenátové listy zbavíme řapíku a přidáme k brokolici. Zalijeme asi 1,5 litrem vody nebo domácím zeleninovým vývarem a vaříme dalších 10 minut. Rozmixujeme do krémové konzistence, dochutíme solí, čerstvou petrželkou a zahustíme mlékem s máslem.

Tip: Z tmavého toastového chleba můžete vykrojit libovolné tvary a připravit z nich topinky.

Mrkvová polévka s noky

Ingredience pro 4 osoby: 1 kg mrkve, 1 petržel nebo pastinák, 1/2 cibule, 1 lžíce olivového oleje, kmín, tymián, sůl a 1 vejce, čerstvá petrželka, 2–3 lžíce dětské krupice

Postup: Na olivovém oleji orestujeme cibulku, přidáme nastrouhanou mrkev a petržel. Zalijeme 1,5 litrem vody nebo domácím zeleninovým vývarem, dochutíme solí, kmínem a tymiánem. Vaříme asi tak 10 minut, poté rozmixujeme a vrátíme zpět do hrnce. Vejce ušleháme spolu s nasekanou petrželkou, špetkou soli a krupice. Krém přivedeme k varu a uvaříme v něm lžičkou vytvarované noky po dobu 2 až 3 minut.

Tip:Petržel velmi chutně nahradí také máslová dýně nebo dýně hokaido.

Rajčatová polévka s mrkví

Ingredience pro 4 osoby:400 ml loupaných rajčat v biokvalitě, 2 střední mrkve, 1 petržel, 1–2 stroužky česneku, 1/2 cibule, 1 lžíce řepkového oleje, 2 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, sůl a čerstvá petrželka

Postup: Na řepkovém oleji orestujeme nasekanou cibulku a česnek, přidáme omytou, očištěnou a na malé kostičky nakrájenou mrkev a petržel. Přisypeme nové koření a bobkový list, podlijeme troškou vody a dusíme asi 5 minut. Poté přidáme loupaná rajčata a přibližně 1 litr vody nebo domácího zeleninového vývaru. Vaříme dalších 5 minut na mírném ohni a průběžně mícháme. Dochutíme solí a čerstvě nasekanou petrželkou.

Tip:Podávejte se zakysanou smetanou a celozrnným pečivem.

Zelňačka z čerstvého zelí

Ingredience pro 4 osoby: 1/2 hlávky zelí, 1 menší pórek, 4 brambory, 1/2 cibule, 1 lžíce řepkového oleje, kmín, muškátový oříšek, sladká paprika, sůl a 200 g zakysané smetany

Postup: Zelí pečlivě omyjeme, rozpůlíme a krájíme na tenké plátky. Na oleji orestujeme cibulku, přidáme zelí a na kostičky nakrájené brambory. Podusíme asi tak 5 minut, podle potřeby podlijeme vodou. Poté přimícháme na kolečka nakrájený pórek a zalijeme 1,5 litrem vody nebo domácím zeleninovým vývarem. Dochutíme solí, kmínem, muškátovým oříškem a sladkou paprikou. Vaříme dalších 20 minut a nakonec zamícháme zakysanou smetanu.

Tip: Zelňačku připravíte i ze zakysaného zelí, před použitím jej slijte a propláchněte vodou.

Zeleninový boršč

Ingredience pro 4 osoby: 1 středně velká červená řepa, 2 mrkve, 1 menší celer, 1 petržel, 4 brambory, 1/2 cibule, 1 lžíce řepkového oleje, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, sůl a 150 g bílého jogurtu

Postup: Na řepkovém oleji orestujeme najemno nasekanou cibulku, přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou červenou řepu. Necháme zatáhnout, a teprve poté přidáváme nakrájenou mrkev, celer, petržel a brambory. Zalijeme asi tak 1,5 litrem vody nebo domácího zeleninového vývaru. Osolíme a vaříme na střední teplotě spolu s bobkovými listy a novým kořením doměkka, asi tak 30 minut. Podáváme se lžící bílého jogurtu.

Tip: Místo jogurtu můžete použít zakysanou smetanu.

Speciál časopisu Maminka Back to school
Témata: Těhotenství, Porod, Děti, Novorozenec, Časopis Maminka, Batole, Kojenec, Předškolák, Školák, Jen pro maminku, Sladká paprika, Pole, Pól, Nakrájený pórek, Zeleň

Mohlo by vás zajímat
Má rozštěp, řekl lékař a navrhl potrat. Dítě si nechala. Jak vypadá teď?
Chtěla jsem rodit do vody a být krásná. Vše bylo jinak, říká Kristýna Leichtová
Babička plašička: Po návratu od tchyně se dcera bojí všeho!
Z těhotenství jsem nadšená nebyla. Promiň, synu, říká Aneta Krejčíková
Syn se narodil s jinou barvou pleti, než má jeho táta. Podezírali mě z nevěry
Co by měli všichni milující rodiče naučit své děti? Nejen mýt ruce a čistit zuby!
Přiznání matek! Nejtrapnější zážitky z porodnice. Tohle nás nenapadlo!
Kojení strašně bolí! Proč mě nikdo nevaroval, diví se Nikol Moravcová
Pozor! Dítě se topí tiše! Nekřičí, necáká a lidé si ho často nevšimnou

Horoskopy

Rak Až do dnešního dne jste si mysleli, že se vám lepí smůla na paty, ale není tomu docela tak. Ode dneška…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Ludvík, Luisa, Ludvika





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu