Maminka.czPředškolák

6 nejčastějších chyb ve výchově dětí

Dagmar Ferahli Süsser 26.  11.  2011
6 nejčastějších chyb ve výchově dětí
Být matkou je obří zodpovědnost. A snad každá žena chce být svému dítěti tou nejlepší maminkou. Láska, péče, ochrana a snaha připravit dítěti skvělou budoucnost, to vše k mateřství patří. Ale i matky chybují! A tohle jsou nejčastější chyby, kterých se při výchově dětí dopouštějí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zpočátku je pro dítě nejdůležitější osobou jeho matka, která zodpovídá za adekvátní uspokojování potřeb svého dítěte; později nabývá na důležitosti i osoba otce, případně sourozenců a jiných příslušníků širší rodiny. Vývoj dítěte je ovlivňován i dalšími činiteli, jako např. zda je rodina úplná či neúplná, jaká je její soudržnost…

Nejčastější chyby ve výchově dětí:

1. Žádné povinnosti

Dítěti škodí příliš volná výchova, kdy nemá žádné povinnosti a rodiče ho spíše šetří. Již v útlém věku musí dítě chápat, že každý má nejen nějaká prává, ale i povinnosti. Jinak by dítě, například při nástupu do mateřské školy, utrpělo šok z toho, že má nějaké povinnosti. Stačí maličkosti – občasná pomoc v kuchyni, vynést odpadky, nalít pejskovi vodu, atd. Už ale díky těmto maličkostem se dítě naučí, že živost není bezstarostný a v budoucnosti z něj vyroste zodpovědný člověk, schopný spolupracovat a řešit problémy.

2. Nedostatek citu

Dítě musí cítit, že ho rodiče mají rádi a zajímají je jeho problémy. Když tomu tak není, bude mít dítě v budoucnu samo problémy vyjádřit svoje city. Může být agresivní nebo naopak ustrašené, nekomunikativní. Nebezpečné může být i to, že dítě začne hledat někoho, kdo mu city dá najevo, kdo se o něj bude zajímat. A to může být nebezpečná parta, která dítě přijme mezi své členy a strhne jej k věcem, které by jeho samotného ani nenapadly.

3. Nedostatek času pro své dítě

V této uspěchané době je to jistě těžké, ale děti bychom si měli pořizovat s vědomím toho, že nějaký ten čas nám bude chybět pro naše koníčky. Není nic smutnějšího než pohled na dítě, které se těší, až přijde tatínek z práce a ten, když už konečně dorazí, zalehne k televizoru a nechce být rušen. Na dítě bychom si měli udělat čas každý den. A i když to bude někdy třeba jen jedna hodinka, nevadí. Důležité je, jak tento čas s dítětem prožijeme. Měli bychom se mu naplno věnovat a ne od hraní nebo čtení neustále odbíhat k telefonu nebo k vaření.

4. Podceňování a urážení

Nepodceňujme a neurážejme dítě větami typu: „To stejně nemůžeš pochopit“, „Na to jsi ještě moc malý“, „Co jsi to namaloval za patlaninu!“ Dítě není méněcenné a rozumí více věcem, než si sami myslíme. Pokud s ním jednáme takto nevhodně, vede to v budoucnu k tomu, že dítě ztrácí sebedůvěru a také důvěru ve vás – rodiče (příště se na něco zeptá raději někoho jiného ze strachu z ponížení). Správné je dítě často chválit i za zdánlivé maličkosti (i snaha se musí ocenit), snažit se odpovědět na každou jeho otázku a vyslechnout jej, když ho něco trápí. Pokud budete s dítětem jednat takto, bude ve vás vidět důvěrníka, za kterým může kdykoliv a s čímkoliv přijít.

5. Neochota omluvit se a lhaní dítěti

Rodiče nemusí brát omluvu dítěti jako vlastní selhání. Naopak, dítě se učí příkladem, a když vidí, že i maminka nebo tatínek se mu umějí omluvit, když například udělají něco špatně nebo se bez příčiny rozčílí, budou se umět omlouvat také. Jako velice špatný vzor, který si dítě snadno osvojí, je i lhaní rodičů. Rodiče nemusí dětem říkat úplně všechno, ale neměli by lhát.

6. Velké nároky na dítě

Každé dítě je jiné a každému jde dobře něco jiného. Nesnažte se za každou cenu mít z dítěte hokejovou hvězdu nebo houslového virtuosa. Přehnaně velké nároky mohou dítě stresovat. Dítě se snaží, nechce rodiče zklamat, ale když mu to stále nejde, bere to jako vlastní selhání a bojí se o svých neúspěších mluvit. Doma začne lhát, aby vás nezklamalo. Vyvarujte se výčitek typu: „Podívej se na bráchu, co on už dokázal“, a snažte se přijmout fakt, že zkrátka každému jde něco jiného.

První pomoc pro „špatné“ matky

• Dokonalost neexistuje! Žádný člověk nemůže být dokonalý. Zvláště vezme-li si žena za měřítko své dokonalosti vlastní dítě, varují psychologové. Každé dítě je jedinečnou osobností, kterou nelze vměstnat do vývojových tabulek ani psychologických pouček.

ČTĚTE TAKÉ: Zpověď krkavčí matky

• Matka se musí naučit respektovat celou svou osobnost i se svými nedostatky a stejně tak i osobnost svého dítěte. Tyto matky se musejí naučit vnímat svět kolem sebe takový, jaký je, a nesnažit se jej za každou cenu měnit k obrazu svému.

• Jsou situace, kdy si může dovolit vypnout. Dítě, které je milováno, v žádném případě neutrpí vážnou psychickou újmu, když jeho matce občas ujedou nervy a zcela nevýchovně se na něj rozječí. Spontanita je ve výchově daleko lepší než chladná dokonalost.

• Jde o to, aby žena své mateřství nepojala jako jediný životní úkol a cíl. Neměla by zapomenout na své zájmy a profesi.

• Jak se chovají děti „špatných“ matek? Dělají naschvály, úmyslně narušují matčin řád. To bývá typické zejména v pubertě a dospívání, kdy si dítě nutně vyhraňuje svou osobnost.

Podtrženo, sečteno

• dělat chyby je normální, čas od času se jich dopouští každý
• není ostuda chybu udělat, horší nepřiznat ji (sobě i ostatním)
• z každé chyby si můžeme vzít nějaké poučení pro příště
• své blízké milujeme, i když se chyb dopouštějí

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Batole, Chování a vztahy, Volná výchova, Věta typu, NEJ