Maminka.czMateřská

6 osvědčených tipů, jak zahnat osamělost na mateřské. Přímo od naší čtenářky

Vanda Stöckbauerová 14.  2.  2023
S příchodem miminka se toho hodně změní. Pracovní shon, posezení nad vínem s kamarádkami, víkendové koncerty… To vše najednou střídá celodenní péče o ten malý uzlíček štěstí. Pokud jste na mateřskou nastoupila na „full time“ a nejste úplná introvertka, možná vám nový a tak trochu osamělý život nevyhovuje. Co s tím? Přečtěte si osvědčené tipy od naší čtenářky Lenky Soukupové.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Stejně jako na sebe mávnou dva míjející se běžci, tak i maminky s kočárky vysílají letmé úsměvy na pozdrav. V tom úsměvu je trochu únava, štěstí a takové to „já vím“. Procházka s kočárem je pro maminky na mateřské často událostí dne. Dostanou se ven, pročistí si hlavu na čerstvém vzduchu a nabijí baterky. Mají možnost potkat jiné lidi a třeba se i s někým seznámit. Samozřejmě že nejsou samy, mají u sebe své dítko. Ale co si budeme povídat, sociální bublina trochu splaskla...

VIDEO:  Maminka podcast: Jak se dostat po porodu do formy?

Lenka Soukupová vám představí své tipy, které jí během prvních měsíců na mateřské pomohly. Třeba se inspirujete:

"Když jsem v době před covidem chodila do práce, běžně jsem se každý den setkala a bavila i s desítkami lidí. Pandemie to trochu zkrouhla na on-line verzi a po nástupu na mateřskou šest týdnů před termínem jsem jaksi oněměla. Než se mi narodila dcera, tak jsem byla doma přes den sama. Moc jsem toho kvůli velkému břichu nenachodila, a tak jsem byla vděčná za hovory přes Facetime s rodiči, kamarády a večer povídání s manželem. Ale jinak jsem si říkala, že takhle zticha jsem už dlouho nebyla. Po narození dcery Lindy jsem začala mluvit aspoň na ni, ale prvních pár měsíců to byla spíš samomluva, než začala víc reagovat. Dneska už vedeme slušné dialogy. Že se mi ale zúžily kontakty s ostatními lidmi, je prostě fakt. První měsíce mohou být pro někoho stresující, nezvyklé, těžké, podivné… Někomu to může vyhovovat, já jsem ale společenský tvor. I když umím být sama, nevydržím to dlouho. Tady jsou mé tipy pro podobně založené maminky. Nic nového, jen sdílím svoje zkušenosti."

1. Volejte si… Jednoduché, ale účinné!

Řeknete si, že je to přece jasné, proč to sem píšu... No, protože se Facetime stal mým dobrým kámošem, tak ho nemůžu vynechat. Rodinu v Praze nemám, tak si aspoň voláme a vidíme se takhle. Navíc jsem si pořídila stojánek na mobil, takže můžeme dát s mamkou třeba kafe, každá v jiném městě, ale pokecáme, jako bychom seděly vedle sebe. A já mám volné ruce na hraní s malou, její přebalení a jiné srandy. Hovory tak mívají i desítky minut. Když se potřebuju jen na chvíli vzdálit (rozumějte na vteřinu), mám i „hlídání“. Z telefonu se třeba ozve: „Bacha, blíží se ke kytce!“ To samé praktikuji i s mou nejlepší kamarádkou, která má taky malého chlapečka, a frekvence našich živých setkání dost klesla. Ale i tak můžeme leccos probrat a prostě se vidět. I když jen virtuálně.

2. Poslouchejte podcasty

Poslouchat mluvené slovo ještě nedávno znělo dost zastarale, ale podcast „is the new black“. Takže když vám do uší při procházce se spícím dítětem pojede místo hudby rozhovor nebo monolog, nebudete tak úplně sama. Já mám nejradši Lucii Výbornou a Tomáše Poláčka (Host Reportéra), kteří se umí skvěle ptát. (Nenápadná propagační poznámka redakce: Nezapomeňte si pustit taky podcasty maminka.cz na nejrůznější mateřská témata.)

3. Skamaraďte se s maminkou v okolí

Určitě potkáváte ve svém okolí víc kočárků na „mateřský pohon“. Tak až se budete míjet po dvacáté, zkuste pozdravit, usmát se a po dvacáté první se třeba rozjede komunikace. Já jsem takhle vytvořila trio se dvěma sousedkami, které mají zhruba stejně staré děti, a je to moc fajn. Nebo se dejte do řeči se sympatickou maminkou v čekárně u doktora, přes děti je to celkem snadné. Další možnost je třeba Facebook a různé maminkovské skupiny. Mně se podařilo najít super holky jak u lékaře, tak na sociální síti. Prostě jsem napsala, kde bydlím (existuje třeba skupinka Maminky Praha, nebo dokonce Maminky Praha 5), a přidala otázku, jestli by se v okolí našel někdo na společné procházky. A našel!

4. Obnovte kontakty přes sociální sítě

Na Instagramu a Facebooku sledujete životy těch druhých. Tak vám určitě neunikne, že někomu do rodiny přibyl nový člen. Pokud je to člověk na podobné vlně, proč mu s gratulací neposlat i návrh na setkání? Já jsem se takhle dala znovu dohromady s několika bývalými kolegyněmi a jejich dětmi a bylo to příjemné shledání, které se od té doby čas od času opakuje.

Jak si zpříjemnit devátý měsíc? Těchto deset tipů vám zaručeně pomůže si ho užít

5. Vyzkoušejte on-line běžecký trénink

Protože jsem stále aktivní běžkyně a trenérka, tak se ke mně po covidu dostala nabídka od zakladatelky běžeckých kurzů pro ženy Jdu běhat na vedení on-line běžeckých tréninků. Prý se to docela chytlo a pokračují s tím, i když už opatření opadla. On-line běžecký trénink? Trochu jsem se divila, ale pak jsem do toho šla a vytvořila celý kurz, který je stále dostupný na stránkách Jdu běhat. A vlastně jsem pochopila, proč se to těší takové oblibě. Nemusíte nikam jezdit a vyběhnete si, kdy jen chcete. Do uší si dáte sluchátka a rázem máte trenérku nebo trenéra u sebe a jen posloucháte instrukce a taky hlavně slova podpory a motivace. Navíc se dozvíte spoustu zajímavých věcí nejen o běhání, ale taky o jídle, o svém těle, správném protažení a tak dále. Můžete do toho jít, i když s běháním po porodu pořád otálíte, kurzy jsou i pro úplné začátečnice, takže ideální pro restart. Buď s kočárkem, nebo si udělejte chvilku jen pro sebe. Tatínek nebo babička se o dítě určitě na chvíli postarají. Ostatně zapojení tatínka by v dnešní době mělo být samozřejmé.

6. Zacvičte si s kočárkem

Další možností, jak nebýt sama a zároveň si užít trochu pohybu, jsou tréninky pro maminky s kočárky. Třeba od mamasport.cz, které probíhají dopoledne. Já jsem se vydala do parku Ladronka v Praze a bylo to super. Příjemná trenérka i skupinka holek. Běh se střídal s protažením a posilováním. Vůbec není problém se třeba na chvíli odpojit a nakojit. Skupinka se navzájem krásně podporuje i přes WhatsApp. Já jsem vyrazila s dcerou, když byla ještě hodně malá, ale myslím, že lepší to je až s většími dětmi. Líbilo se mi, když se kolem cvičící mámy dítě batolilo, nebo dokonce běhalo. Občas si tedy zpestříte trénink rychlým sprintem pro vzdalujícího se potomka.

Na závěr bych chtěla všem maminkám vzkázat, že tohle období jednou skončí. Až vám dítko poleze nebo bude chodit, otevřou se vám dveře do herniček, hřišť, hracích koutků, kroužků a všech možných aktivit, kde samotou už trpět rozhodně nebudete. Těšte se a buďte silné.

Lenka Soukupová

Lenka je školitelka na mateřské. Snaží se tento čas využít tak, aby se s dcerou Lindou dobře bavily a zažívaly společně hezké chvíle při aktivitách, které jim oběma přináší radost. To, co se vydařilo, zmiňují na instagramovém profilu @lenka_a_linda_doporucuji, kde můžete najít inspiraci.

Matka introvertka: Na dětském hřišti ji poznáte tak, že sedí sama bokem a tiše se těší, až půjde domů
Témata: Miminko, Mateřství, Psychika, Instagram, Kočárek, Mateřská, Trénink, koncert, WhatsApp, Mater, Kamarádka, Ladronka, Osamělost, Lenka Soukupová, Maminka, Tip, Facetime, Víno, Facebook, Shledání, Lucie Výborná, Praha, Kočárky na Heureka.cz