Maminka.czKojenec

6 slavnostních vánočních dobrot, na kterých si pochutnáte

Hanka Kubíčková 14.  12.  2011
Romantická rozkoš: Tak by měly chutnat dobroty z vaší sváteční tabule. Okořeňte je rodinnou pohodou a o úspěch máte postaráno.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]














 

Křupavé ořechové sušenky

55 kousků
Příprava: 20 minut
Pečení: 15 minut

Ingredience: 100 g másla, 100 g třtinového cukru, 1 vejce, 125 g ovesných vloček, 100 g mletých nebo nasekaných para ořechů, 50 g mletých lískových ořechů, 100 g celozrnné mouky, 1 kávová lžička prášku do pečiva, špetka soli, 100 g kvalitní hořké čokolády

Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Z másla vyšleháme hladký krém. Postupně zašleháme cukr, vejce, ovesné vločky, ořechy a mouku s práškem do pečiva a solí. Do hotového těsta lžící vmícháme nasekanou čokoládu. Na plechu vyloženém pečicím papírem tvoříme pomocí dvou lžic menší hrudky. Pečeme 15 minut a podáváme vychladlé.

Tip:Hrudky se při pečení trochu rozjedou, proto mezi nimi dělejte asi 4 cm mezery. Tohle cukroví je ideální tip na jedlý dárek. Stačí jen pěkná krabička a stužka.

Jablečné muffiny

Na 12 muffinů
Příprava: 20 minut
Pečení: 25 minut

Ingredience: 100 g másla pokojové teploty, 3 polévkové lžíce tekutého medu, 2 středně velká vejce, 200 g celozrnné pšeničné mouky, 3 kávové lžičky prášku do pečiva, 100 g ovesných vloček, 1/2 kávové lžičky kardamonu, 1/2 kávové lžičky mleté skořice, špetka strouhaného muškátového oříšku, 1 jablko, oloupané a nakrájené na kostičky, 125 g jablečné přesnídávky, 1 polévková lžíce rozinek sultánek, 100 ml mléka

Postup: Troubu rozehřejeme na 180 °C. Pomocí šlehače utřeme vejce do pěny. Postupně přidáme a zašleháme med a vejce. Těsto musí být úplně hladké. Poté vařečkou vmícháme mouku, prášek do pečiva a ovesné vločky. Těsto teď již nemusí být hladké, naopak se nesmí přešlehat. Drobné hrudky se rozpustí při pečení.
Jablko smícháme s rozinkami, jablečnou přesnídávkou a mlékem a přidáme k těstu. Již jen opatrně promícháme a plníme do forem na muffiny. Pečeme 25 minut. Hotové pocukrujeme a podáváme vlahé.

Tip: Jablečnou přesnídávku lze nahradit domácím nebo koupeným jablečným pyré.

Datloví šneci

50 kousků
Příprava: 30 minut + odležení
Pečení: 12 minut

Ingredience pro 4 osoby: 225 g pšeničné mouky, 50 g tekutého medu, 2 vejce, 75 g másla pokojové teploty, 150 g sušených datlí, 50 g sekaných mandlí, 50 g mletých mandlí, 1/2 kávové lžičky skořice, 1 polévková lžíce datlového sirupu, 3 polévkové lžíce rumu

Postup:Z mouky, medu, jednoho vejce a másla uhněteme na vále těsto. Zabalíme do fólie a dáme do ledničky na 30 minut chladit. Datle nakrájíme na kousíčky a smícháme s mandlemi, datlovým sirupem, skořicí, zbylým vejcem a rumem. Základní těsto rozdělíme na polovinu a z každé rozválíme plát o velikosti asi 15 x 25 cm. Potřeme polovinou datlové směsi a z delší strany srolujeme. Opakujeme s druhou půlkou těsta a datlové směsi. Každou roládu zabalíme do fólie a necháme v ledničce přes noc. Troubu předehřejeme na 180 °C. Rolády nakrájíme ostrým nožem na 1 cm silná kolečka, která klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 12 minut.

Tip:Datlový sirup koupíte v obchodech se zdravou výživou.

Čokoládovo-rumový dort

Dort o průměru 24 cm
Příprava: 20 minut Pečení: 25 minut

Ingredience: 200 g kvalitní tmavé čokolády, 4 vejce, 100 g třtinového cukru, 2 polévkové lžíce rumu, šťáva a nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče, 200 g mletých vlašských ořechů, 75 g pšeničné mouky, 1 kávová lžička prášku do pečiva, 100 g tmavé čokoládové polevy, 100 g mléčné čokoládové polevy

Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou či jemně mletou strouhankou. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme mírně vychladnout. Vejce rozdělíme na žloutek a bílek. Žloutek utřeme s cukrem do pěny, postupně zašleháme rum, pomerančovou šťávu i kůru a čokoládu. Odděleně promícháme ořechy s moukou a práškem do pečiva a přidáme k vaječnému základu.

Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrným obracením pomocí vařečky zapracujeme do těsta. Těsto vlijeme do formy, povrch uhladíme a pečeme asi 25 minut.
Pokud se povrch dortu vyklene, po vychladnutí jej seřízneme. Polevy rozpustíme společně ve vodní lázni a necháme mírně vychladnout a zhoustnout.
Jakmile je dort úplně vychladlý, rozetřeme dlouhým nožem polevu a zdobíme čokoládovými ozdobami.

Tip: Při rozehřívání ve vodní lázni dbejte na to, aby voda ve spodním kastrůlku nevřela a rozehřívaná směs nebublala. Pokud se vám dort zdá „suchý“, rozřízněte ho podélně na polovinu a naplňte krémem nebo marmeládou.

ČTĚTE TAKÉ: FOTOSOUTĚŽ O DŘEVĚNÉ HRAČKY MANUFAKTURA

Zázvorové hvězdičky

30 kousků
Příprava: 15 minut + odležení
Pečení: 10 minut

Ingredience: 1 malý kousek čerstvého zázvoru, 200 g celozrnné pšeničné mouky, 50 g žitné mouky, 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva, 1/4 kávové lžičky mletého hřebíčku, 75 g třtinového cukru, 100 g másla pokojové teploty, 1 středně velké vejce, šťáva a jemně nastrouhaná kůra z jednoho citronu, 3 polévkové lžíce zázvorové nebo citronové marmelády, 50 g hořké čokolády, 1 polévková lžíce plátků lískových oříšků

Postup:Zázvor oškrábeme škrabkou na brambory a na struhadle nastrouháme najemno. V míse promícháme oba druhy mouky, hřebíček, prášek do pečiva a cukr. Přidáme máslo, vejce, citronovou šťávu a kůru i připravený zázvor. Rukama dobře prohněteme a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme 30 minut v chladu. Z těsta rozválíme asi 3 mm silný plát, ze kterého vykrájíme hvězdičky různých velikostí. Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Ještě horké potíráme marmeládou a necháme úplně vychladnout. Vychladlé přestříkáme rozpuštěnou čokoládou a posypeme oříšky.

Tip:Aby se hvězdičky dopekly a nespálily, je důležité dávat na plech vždy jen kousky stejné velikosti.

Ořechové koláčky s vanilkovou vůní

Na 65 kousků
Příprava: 15 minut + odležení
Pečení: 15 minut

Ingredience:100 g mletých lískových oříšků, 150 g pšeničné celozrnné mouky, 25 g jedlé sody, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 100 g třtinového cukru, 1 vanilkový lusk, 100 g másla pokojové teploty, 2 středně velká vejce, 100 g šípkové marmelády

Postup: V misce promícháme oříšky, mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a nožem seškrábneme zrníčka z obou jeho polovin rovnou do misky. Přidáme i máslo a vejce a lžící spojíme přísady do hrudek. Směs přesuneme na pracovní plochu a uhněteme hladké těsto. To zabalíme do fólie a necháme minimálně 30 minut v ledničce odpočinout. Z těsta vytvoříme kuličky, které na plechu poněkud zploštíme a vytvoříme důlek, který vyplníme marmeládou. Pečeme asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Kvalitní šípková marmeláda je základ úspěchu. Kupte takovou, kde nejsou chemická dochucovadla ani konzervanty a kde je co nejvyšší obsah šípků.
Nahradit ji můžete jinou výraznou marmeládou.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Van, Manufaktura, Nastrouhaná kůra, Sla, Slavnost, Dobro, Tuhý sníh, Velké vejce, Roláda, Stužka, Základní těsto, Hladký krém