Maminka.czLéto s dětmi

6 super tipů, kam vyrazit v srpnu s dětmi na výlet. Na hory, k rybníku, do muzea nebo za pohádkou?

Simona Procházková 7.  8.  2022
Prázdniny ještě zdaleka nekončí, a tak určitě během srpna stihnete pár bezva rodinných výletů. Dochází vám inspirace? Máme pro vás nápady, kam se můžete vydat, a ručíme za to, že si to všichni užijete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Herní krajina Pecka

Nikde jinde než ve Velké Úpě na Portáškách se nemůžete rozhlédnout z paroží jelena, projít 15 metrů dlouhou dřevěnou sochou rysa nebo přejít po lanové stezce mezi čapími hnízdy. Objevte obří mravence a vřetenovku, nory zvířat nebo velkého dřevěného mloka.

VIDEO: Tipy na srpnové výlety

V Herní krajině Pecka se bude líbit dětem i dospělým, a až se všichni dostatečně vyřádíte, čeká na vás další dobrodružství. Dolů do Velké Úpy můžete sjet na horských koloběžkách. Půjčovna SkiResort Live je přímo u Herní krajiny Pecka. Během prázdnin tu mají otevřeno denně do 16.30.

Pokud chcete návštěvu Pecky spojit s příjemným pěším výletem, tady je několik tipů.

Z Pece pod Sněžkou se vydejte po „staré silnici“ do Velké Úpy. Jde o vycházkovou trasu Krakonošova zpovědnice s herními prvky pro nejmenší. Z Velké Úpy pak můžete vyjet na Portášky sedačkovou lanovkou nebo pokračovat dále pěšky. Přímo z Pece můžete taky vystoupat na Růžovou horu (případně se svézt kabinkovou lanovkou) a pak lze sejít na Portášky.    skiresort.cz

Poklady Jeseníků

Jeseníky nejsou tolik přecpané turisty jako třeba Šumava, najdete tady proto božský klid a nádhernou přírodu. Která místa stojí za vidění a zaujmou i děti? Tak třeba naučná stezka Rejvíz. Má jen tři kilometry a zvládne ji opravdu každý. Začněte u Penzionu Rejvíz a pokračujte směrem na Bublavý potok až do středu největšího moravského rašeliniště k Velkému mechovému jezírku.

Bylo by hřích minout starobylé lázně Karlova Studánka, kde je údajně nejčistší vzduch v celé Evropě. Jsou skutečným architektonickým i přírodním klenotem a v jejich okolí se můžete procházet celý den. Pro městečko jsou typické roubené stavby ovlivněné empírem, které pamatují založení lázní a stojí dodnes. V parcích a na úbočích zalesněných svahů najdete lázeňské penziony a pavilony, umělý vodopád, kavárny i výletní restaurace.

Máte rádi pěší turistiku, ale jen když je stezka zábavná, plná mostů a lávek, schodišť, ale také krásných výhledů a vodopádů? Pak si projděte naučnou stezku Bílá Opava, která to všechno splňuje, a ještě je půvabně obklopena skalami.

Vynechat byste samozřejmě neměli výstup na nejvyšší horu Jeseníků Praděd. Cestu můžete absolvovat i s kočárkem, až na Ovčárnu vás vyveze pohodlně autobus, zbylé zhruba tři kilometry dojdete v pohodě po svých (po asfaltové cestě). Ve vodní elektrárně Dlouhé stráně pak zjistíte, jak se vlastně z vody může získat elektřina, ale také si prohlédnete překrásné vodní dílo – horní přečerpávací nádrž v nadmořské výšce 1350 metrů na hoře Mravenečník. Dlouhé stráně jsou třetí největší přečerpávací vodní elektrárnou na světě a nejrozsáhlejším vodním energetickým dílem v České republice.

Vlakem na výlet: 5 tipů na hrady a zámky, kam pohodlně dojedete po kolejích

Zámek a muzeum Žďár nad Sázavou

Byli jste již někdy ve Žďárských vrších? Pokud ne, napravte to, nebudete litovat. Jestli hledáte místo, kde můžete skloubit sportovní a kulturní vyžití a kde se zabaví jak dospělí, tak děti, vydejte se do Žďáru nad Sázavou. Čeká tu na vás zámek s nabitým letním programem, interaktivní Muzeum nové generace, které získalo ocenění za nejkreativnější muzeum ve střední Evropě, nebo třeba unikátní poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Letos se navíc návštěvníkům představuje po rozsáhlé rekonstrukci.

Na zámku probíhají po celé léto (vždy v pondělí, středu a v pátek) komentované prohlídky a speciální letní program zaměřený na děti. Letošním tématem je barevný život ptáků. Spolu se zámeckými lektorkami vyrazí děti do přírody v okolí zámku, kde pro ně budou přichystány různé pohybové aktivity, práce s modely ptáků nebo poslech jejich zvuků. Prohlídky jsou vhodné pro děti od 4 do 11 let a je potřeba vstupenky zakoupit nebo rezervovat předem.  

Pokud už máte ratolesti větší, můžete si zámecký areál projít za pomoci aplikace Skryté příběhy. Stačí si ji stáhnout do mobilu a vydat se na terasu žďárského zámku, kde hra začíná. Spolu se stavitelem Janem Blažejem Santinim vyrazíte po stopách jeho stavební činnosti v panství i jeho blízkém okolí a pomáháte mu plnit tematické úkoly. Pokud se vám je podaří všechny vyřešit a zjistíte tajné heslo, můžete si na recepci Muzea nové generace vyzvednout odměnu. Trasa je dlouhá asi 3,5 km a projedete ji i s kočárkem.

Pokud by si vaše děti rády vyzkoušely tradiční řemesla, dorazte na Dětské čtvrtky s Chytrou rukou. Každý prázdninový čtvrtek od 28. 7. si budou děti moct v rámci celodenního programu pod dohledem lektorů a řemeslníků vyzkoušet, jaké je to být hrnčířem, brašnářem, truhlářem nebo knihařem. V rámci workshopu si vyzkouší tematické nástroje a odnesou si spolu s zážitky i vlastní výrobky.    zamekzdar.cz

Objevujte Kokořínsko

Vracíte se stále na stejná místa? Pokud toužíte po změně, vyrazte na Kokořínsko, má rozhodně co nabídnout. Na výlet se můžete vydat třeba na Lysou skálu, které se někdy říká také Spící panna, protože připomíná profil tváře ležící dívky. Za vidění stojí též Hradčanské rybníky, přírodní rezervace nedaleko Mimoně s mokřady a rašeliništi, hradní zřícenina Ralsko nebo rybník Harasov, překrásné přírodní koupaliště.

Vynechat byste samozřejmě neměli hrad Kokořín tyčící se nad skalními útvary, jehož dominantou je 38 metrů vysoká věž. Bavit vás budou i Čertovy hlavy. Asi devět metrů vysoké skalní reliéfy vyobrazující dvě lehce děsivé čertovské hlavy jsou dílem sochaře Václava Levého a pochází z poloviny 19. století. Najdete je, když se vydáte po modré turistické značce od obecního úřadu v Želízech.

Výlety s dětmi za zvířátky: 6 tipů na nejlepší farmy a farmaparky

Pohádkový hrad Pernštejn

V romantických kulisách moravského gotického hradu Pernštejn, jehož historie sahá až do 13. století, se natáčela nejedna filmová pohádka (například Sedmero krkavců, Pták Ohnivák, Jak se budí princezny, Šťastný smolař, ale i horor Upír Nosferatu nebo italský seriál Princezna Fantaghiro). Pokud se chcete projít stejnými místy jako pohádkové postavy, přijměte pozvání na dechberoucí Pernštejn. Hrad leží v malebné krajině Českomoravské vrchoviny a někdy se mu říká „mramorový“, protože byl při jeho stavbě hojně využit místní bílý nedvědický mramor.

V areálu hradu roste prastarý tis, s jehož osudem je dle pověsti spojen osud hradu. Zanikne-li tis, zanikne i hrad. Přijeďte okusit kouzelnou atmosféru na vlastní kůži. Návštěvníkům hrad nabízí celkem osm poznávacích okruhů. Základní prohlídka vás během 80 minut provede všemi důležitými prostorami a obdobími hradního paláce. Rezervace předem není nutná, ale doporučujeme ji udělat, pokud nechcete zbytečně čekat. Pokud nemáte tolik času nebo cestujete s dětmi, které neudrží tak dlouho pozornost, zvolte Zkrácený okruh nebo si jen prohlédněte hradní nádvoří a exteriéry.

Případně pro děti ve věku 4 až 6 let je připravena speciální interaktivní prohlídka paláce, během které s průvodcem hledají indicie a plní jednoduché úkoly. Za odměnu se jim na konci zjeví Bílá paní. Nejnovější okruh vás zavede do obnovené Vrchnostenské zahrady, která je jedinečným souborem zahradních stylů a nachází se netradičně v horském terénu.    korunavysociny.cz

Kam na výlet s dětmi? ZOO je sázkou na jistotu. Tady je 12 tipů na ty nejkrásnější

Lesní svět u Stezky korunami stromů Krkonoše

Nové dětské hřiště Emilův lesní svět najdete u Stezky korunami stromů Krkonoše u Janských Lázní. Zábavní areál pro nejmenší rarachy dostal jméno podle místního maskota a je v něm umístěno 11 nových hracích prvků pro děti všech věkových kategorií. Rozšířil tak stezku o další možnost se pobavit. Dobrou zprávou je, že Emilův lesní svět je pro návštěvníky stezky zcela zdarma, stačí se prokázat zakoupenou vstupenkou.

Na rozloze 1200 m2 se prckové zabaví na unikátních prolézačkách, které svými názvy tematicky zapadají do přírodě blízkého konceptu celé stezky. Zaječí trampoška, Medvědí lezecká stěna či Pavoučkův domeček jsou jen malou ochutnávkou. Na hřišti nechybí skluzavky, houpačky, pískoviště ani prolézačky všeho druhu. Součástí je i minifarma, do které je možné vkročit, přátelské kozy a ovce si pohladit, případně se účastnit jejich krmení.

Pokud dětem při dovádění vyhládne, mohou se občerstvit ve venkovním Lestánku či v restauraci stezky, ze které je do herního parku přímý přístup. Rodiče tak mohou trávit čas na restaurační venkovní terase a mít svá dítka neustále pod dohledem. stezkakrkonose.cz

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Děti, Rodina, Dovolená s dětmi, Tipy na výlet, Cestování, Prázdniny, Za zábavou, Maminka cestuje, Léto s dětmi, Výlety, pohádka, Cestujeme, Volný čas, zámek, Antonín, 19. století, Elektra, dědictví, Jeseník, Pták Ohnivák, Čertův, Šumava, Jan Blažej Santini, Stezka, Krkonoše