Maminka.czTěhotenství

6 těhotenských symptomů, které byste neměla nikdy ignorovat

Klára Kotábová 6.  1.  2010
Těhotenství se nazývá jiným stavem. Jenže i stav vybočující z normálu má svá pravidla a vy byste měla vědět, co je standardní a co už nikoli.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kromě toho, že se vám zvětšuje bříško, doprovází těhotenství množství dalších příznaků, o kterých je dobré vědět, počítat s nimi a přesně vyčíst, jestli jsou ještě v normálu, anebo je načase vyhledat odborníka.

Nejvíc těhotenských nepříjemností vzniká právě proto, že se na devět měsíců stáváte „obalem“ pro svoje nenarozené miminko a vaše tělo se musí vyrovnat s nadměrnou zátěží, kterou na něj nová funkce klade.

Určitě si přečtěte: Těhotenství týden po týdnu

Připravili jsme průvodce nejčastějšími těhotenskými obtížemi, který vás snad maličko uklidní, trochu pomůže symptomy zmírnit a v nejzazším případě vás nasměruje tam, kde se o vás postarají nejlépe – do ordinace vašeho gynekologa.

1. Bolesti hlavy

Některé ženy trpí během prvního trimestru mnohem častějšími a silnějšími bolestmi hlavy, než je obvyklé. Naopak migreničky si obvykle jiný stav nemohou vynachválit, protože je v jejich životě jediným obdobím, kdy skutečně neprožívají bolestivé záchvaty.

Problém je, že pokud patříte k první skupině, můžete zapomenout na jakoukoli medikamentózní léčbu. Jestliže vaše bolesti nejsou snesitelné a často se opakují, nečekejte na nic a vyhledejte svého gynekologa. S největší pravděpodobností vás odešle na neurologické vyšetření, díky kterému zjistí, zda je příčina v mozku, nebo v zablokované krční páteři.

Na co si dát pozor na počátku těhotenství - v prvním trimestru?

Zkuste: Požádejte partnera, aby vám masíroval spánky a temeno. Jestliže bolest trvá déle než dvě hodiny, vyhledejte svého lékaře.

Nedělejte: Neužívejte žádné léky bez doporučení lékaře. Medikamenty neschválené pro první trimestr těhotenství mohou mít pro vývoj plodu fatální následky.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Nik, Pozdní potrat, První řešení, Těhotenský symptom, Těhotenská průkazka, Původní tvar, Tmavá moč, Symptom, Nožní klenba, Průkazka