Maminka.czČasopis Maminka

6 tipů na jarní aktivity

Lucie Kaufnerová 23.  6.  2009
Asi už se, maminky s rostoucím bříškem, nemůžete dočkat jara. Všemožné odstíny zelené a všudypřítomné sluníčko vás stoprocentně naplní energií a svěží vzduch vyláká ven. Poradíme vám, jak strávit aktivní jarní den.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Asi už se, maminky s rostoucím bříškem, nemůžete dočkat jara. Všemožné odstíny zelené a všudypřítomné sluníčko vás stoprocentně naplní energií a svěží vzduch vyláká ven. Poradíme vám, jak strávit aktivní jarní den.

Možná byste se nejradši proběhla po lese, projela se na kolečkových bruslích nebo si zahrála tenis, ale zakulacené bříško vám v tom už trochu brání. A taky se třeba bojíte, že byste mohla nevhodným pohybem miminku nějak ublížit. I když jsou určité obavy namístě, pohyb v těhotenství odborníci vřele doporučují jako pozvolnou, a přitom efektivní přípravu na porod. Fyzickou aktivitou si navíc zaručeně zlepšíte náladu.

Máme pro vás pár tipů, jak si užít jarní dny, aniž byste se musela obávat o zdraví své nebo svého děťátka. Naopak!

Vyzkoušejte aspoň jeden z nich a budete se oba cítit o moc lépe.

1. Nejjednodušší a nejméně náročný způsob, jak nasát jarní atmosféru, je vyrazit na procházku – její délku přizpůsobte vaší fyzické kondici. Vyjděte si do lesa, na louku, do parku, zkrátka někam mimo rušné ulice. Odreagujete se, a pokud vás v zimě přepadaly splíny a možná i trochu strach z toho, co vás čeká, při jarní procházce vám budoucnost určitě zrůžoví.

2. Hezká jarní odpoledne přímo vybízejí k výletům – navštivte známá a objevujte méně známá místa v okolí. Nebo se vydejte, pokud máte bezproblémové těhotenství, se svým partnerem nebo s partou kamarádů i někam na celý víkend. Zajistěte si nocleh v příjemném rodinném penzionku třeba v Českém ráji nebo na Šumavě a vstřebávejte, co vám nabízí okolní krajina.

Myslete na to, že cestování s miminkem bude o dost složitější, tak si to ještě užijte bez přebalování, kočárku nebo krosničky na zádech.

3. Oblečte si pohodlné sportovní kalhoty (klidně tepláky) a mikinu, nazujte sportovní boty a vydejte se ven rozhýbat tělo. Najděte si rovný plácek někde v trávě a protáhněte se – vaše svaly a šlachy jsou možná po zimě ztuhlé a potřebují akci. Chodíte na cvičení pro těhulky? Tak si zopakujte cviky, na které je vaše tělo už zvyklé – na čerstvém vzduchu vás to bude určitě bavit mnohem víc. A pokud vezmete s sebou nějakou kamarádku z těhotenského kurzu, užijete si to na sto procent.

4. Možná už dlouho přemýšlíte o tom, že proniknete do tajů jógy, ale ještě jste neměla čas ani příležitost.Potom právě teď nastala ta pravá chvíle… Speciální těhotenská jóga (gravidjóga), kterou můžete zkusit v tělocvičně i venku, vás naučí, jak „nosit“ rostoucí bříško a také jak vědomě a účinně pracovat se svaly pánevního dna a s dechem. Kromě toho jóga prokazatelně působí i jako prevence vzniku křečových žil a zmírňuje bolesti bederní páteře. Nejúčinnějším, a po všech stránkách bezpečným způsobem praktikování jógy v těhotenství je zúčastnit se speciálních kurzů s tímto zaměřením. Jóga přispívá, a to nejen v těhotenství, ke správnému držení těla a zasvětí vás do umění relaxace. To se vám bude hodit mimo jiné i při delším porodu.

5. Jezdíte ráda na kole? Jestliže vám zatím rostoucí bříško nebrání v pohodlném pohybu, není to žádný problém. Lehčí cykloturistika se v prvním trimestru těhotenství rozhodně nezakazuje. Samozřejmě že se nebudete nikam honit jako při výkonnostním závodě, ale budete si jen tak zvolna šlapat do pedálů. A stihnete se u toho ještě kochat probouzející se jarní přírodou…

6. V dnešní době přibývá nadšenců, kteří tráví víkendy na golfových hřištích. Vida! Jeden ze sportů, které lze provozovat až do porodu! Tedy za předpokladu, že přes bříško zvládnete uchopit golfovou hůl tak, že se vám podaří zamířit. Golf je pro těhotné téměř ideální. Zdravé, „zelené“ prostředí, klid, pomalá chůze – dokonale se uvolníte a miminko bude nadšené!

Pro všechny aktivity v těhotenství platí: nic nepřehánět. Pohyb nikdy nesmí jít do extrému a musíte z něho mít příjemný pocit.


Maminčin odborník MUDr. Michal Koucký Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, atestace II. stupně v oboru gynekologie-porodnictví 2005

V těhotenství lze v podstatě pokračovat ve sportovních aktivitách, které žena měla před jeho počátkem. Samozřejmě, výjimkou by měly být sporty, kde jde často o „hrubé“ násilí či sporty s rizikem velkých a náhlých otřesů (například hokej, házená či box). Druhou výjimku tvoří skupina sportů, kde dochází k extrémnímu vyčerpání – tedy vrcholový sport spojený s velkou zátěží. Těhotenství opravdu není nemoc a není nutné se nějak omezovat, pokud budou splněny výše uvedené podmínky. Jediným omezením jsou těhotenské změny jako takové – například je-li překážkou samotné břicho, může to být limitem. Dále pak pokud se těhotná rozhodne jet si na sjezdovku zalyžovat, měla by si uvědomit nebezpečí pádu nebo srážky, kterou stěží někdo s jistotou vyloučí. Jinak lehká túra na běžkách reálně také nevadí. Všechny aerobní aktivity jsou možné, na rozdíl od posilování, které není nejlepší pro velké zatížení břišních svalů. Lehké cvičení zaměřené na ostatní části těla je ovšem v pořádku. Aerobik, jízda na rotopedu nebo na kole jsou také přijatelné, pokud se těhotná cítí dobře. Stejně tak lehký běh, míčové sporty, tenis, squash, plavání. Není prokázáno, že by měla mít běžná fyzická aktivita negativní vliv na vývoj těhotenství. Naopak, navyšuje práh bolesti a spíše ženu favorizuje proti ženám se sedavým způsobem života. Fyzická aktivita vede k tvorbě endogenních opiátů, které „oblažují“ mozek a umožňuje tak lépe snášet i porodní bolest.

Témata: Časopis Maminka, JAR, Tip, Nevhodný pohyb, Jarní den, Bezpečný způsob, Prevence vzniku, Sedavý způsob, Těhotenská jóga, Svěží vzduch, Pravá chvíle