Maminka.czVýživa a stravování

6 top surovin našich babiček. Uvařte si poctivě a zdravě

, Časopis Dieta
29. 11. 2012
6 top surovin našich babiček. Uvařte si poctivě a zdravě
Vydejte se s námi na pole pro brambory, nasbírejte v sadu jablka a doma si uvařte oběd ze starých českých kuchařek. Budete překvapeni, jak zdravě se za času našich prababiček jedlo.

Brambory

• Bývaly považovány za pohanskou plodinu, první historické zmínky o jejich kulinární hodnotě pocházejí z 15. století, oficiálně však do Čech přišly až v roce 1784 z Braniborska.
• Odtud nejspíš pochází jejich název odvozený od názvu hlízy – bamboly.
• Mezi české vyšlechtěné druhy patří např. Adéla s oválným tvarem a žlutou dužinou, jež se hodí jako příloha.
• Brambory jsou v naší zemi považovány za největší zdroj vitaminu C.
• Obsahují ale také vitaminy skupiny B, vitamin PP, škrob, polyfenoly, hořčík, železo, vápník a zinek.
• Patří tak nejen mezi relativně dietní pokrm, ale mají vliv i na imunitu, srdce, cévy a metabolismus tekutin v těle.

Křen selský

• Do naší země přišel se Slovany již ve 12. století, jeho vyšlechtěná podoba však pochází až ze 17. století.
• V kuchyni se používá především v nastrouhané podobě, samotný či v kombinaci s jablkem, k masu i do pomazánek.
• Je plný vitaminu C, karotenů a dalších látek, jež pomáhají podporovat imunitu a působí antibakteriálně.
• Z minerálních látek pak v sobě skrývá železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor.

Pohanka

• V Čechách se objevila již ve 12. století, v 16. století se stala jednou z nejoblíbenějších surovin v kuchyni.
• Ikdyž se řadí k obilovinám, jedná se o tzv. „pseudocereálii“.
• Prodává se jako celé zrno, loupaná, v podobě vloček nebo mouky.
• Při přípravě vytváří kal, má také specifické aroma připomínající připálený pokrm.
• Připravuje se z ní zavářka do polévky, omáček, kaše, placky, zapéká se a podává k masu jako příloha.
• Z mouky se dělají křehká těsta, sušenky, palačinky i vánoční cukroví.
• Je zdrojem 18 aminokyselin, vitaminů C, E a skupiny B, obsahuje rutin, cholin, zinek, měď a hořčík.
• Využívá se při bezlepkové dietě, má detoxikační účinky, působí proti bolestem a zánětům v těle, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Švestky

• Do Čech je podle dostupných zdrojů dovezl Karel IV. z Francie ve 14. století.
• Lidově se jim říká „kadlátky“ nebo „karlátka“.
• Připravují se z nich povidla, koláče, polévka, omáčky k masu i kompoty, suší se a jedí za syrova.
• Jsou plné vlákniny, antokyanů, vitaminů A a skupiny B, dále pak obsahují vápník, draslík, fosfor, zinek a hořčík.
• Mají antioxidační a detoxikační účinek, posilují imunitní systém a zlepšují trávení.

Kořenová zelenina

• V podobě mrkve, celeru, petržele i pastináku se pěstovala již v raném středověku.
• První zmínka o mrkvi v naší zemi se datuje k roku 1234.
• Kořenová zelenina patří mezi základní suroviny české kuchyně.
• Má nasládlou chuť, která se hodí k přípravě polévek, omáček i salátů, přidává se k masu i rybám.
• Díky vysokému obsahu vlákniny má pozitivní vliv na trávicí soustavu.
• Je zdrojem vitaminů C, E a A, vitaminů skupiny B, draslíku, hořčíku, vápníku, sodíku a fosforu.
• Pomáhá pročišťovat močové cesty a krev.

Jedlé kaštany

• Do Čech se dostaly již v 17. století.
• První kaštanový sad pak vznikl u města Nasavrky na Chrudimsku v roce 1776 a v současné době se pěstují ve více než dvou stech lokalitách České republiky.
• Dozrávají v říjnu a pečené kaštany bezpochyby patří mezi nejčastěji vyhledávané vánoční lahůdky.
• Připravuje se z nich i polévka, přidávají se v podobě mouky i do dezertů a pečiva.
• Skladovat je můžete na suchém a chladném místě jeden rok i déle.
• Kromě vitaminů C, E a skupiny B obsahují zdravé oleje, draslík, hořčík, vápník, železo, měď, fosfor a chlor.
• Pomáhají posilovat srdce, snižují krevní tlak a jsou mírně protiprůjmové.


Recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Výživa a stravování, Časopis Dieta, Povidla, Náš, Oválný tvar, Plný vitamín, Zrno, Kořenová zelenina, Největší zdroj, UVA

Mohlo by vás zajímat
Děti musí zažít i nepohodlí. Nevozte je jen autem a nedělejte vše za ně!
Bezpohlavní výchova: Ani kluk, ani holka. Ať si dítě samo vybere!
Bez andělů nejsou Vánoce. Vyrobte si je ze šišek, špuntů nebo kolíčků
Mateřská dovolená 2019 – vše, co potřebujete vědět
Ester Geislerová: Seznamka? Použila jsem fotku s těhotenským břichem a čekala!
Manžel mi pomohl, když jsem se dusila. Syn se ho od té doby bojí
Jakub dceru rozmazluje, tak jsem to zakázala, říká Agáta Prachařová
Lilia Khousnoutdinová: Synovu placentu jsem pohřbila pod ořech, na dceřině roste lípa
Tak dlouho jsem omlouvala manželovy nevěry, až jsem se zhroutila

Horoskopy

Blíženci Stále máte pocit, že na vás šéf klade až mnoho složitých úkolů. Nejraději byste se vším sekli a vzali…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Leoš, Leo, Alfred





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu