Maminka.czTipy na výlet

6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

Simona Procházková 14.  4.  2023
Víte, kde najdete jednoznačně nejkrásnější přehradu v Česku? Odkud je ten nejromantičtější výhled na řeku Vltavu? A co takhle svézt se Posázavským pacifikem nebo se projít téměř v oblacích po nejdelším visutém mostě na světě, který najdete pod Králickým Sněžníkem? Představíme vám unikátní tipy na skvělé rodinné výlety po naší zemi. Můžete se inspirovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přehrada a naučná stezka Les království

Patrně nejkrásnější přehradou v České republice je Les království (dříve Bílá Třemešná). V roce 1964 byla zcela právem prohlášena národní technickou památkou. Objevíte ji v zalesněném údolí Labe nedaleko Dvora Králové a architektura obloukové zděné přehradní hráze z královédvorského pískovce vám doslova vezme dech. Můžete se po ní projít tam a zpět, celková délka je 218 metrů. Od přehrady se můžete vydat po svých nebo na kole po čtyřkilometrové naučné stezce do lesního areálu Hájemství. Cestu se sedmi zastaveními zvládnou i malé děti a na konci je čeká milé překvapení.

V lesním areálu Hájemství se nachází řada dřevěných soch, prohlédnete si keltský stromový kalendář (podle data narození si tady každý najde svůj strom) i model Krkonoš. Po chodníčcích, které symbolizují významné krkonošské toky, poznáte jednotlivé části těchto hor. Během celého roku tady mohou děti v doprovodu lesníků poznávat přírodu a les.

VIDEO: Tipy na dubnové výlety

Vyhlídka Máj

Jeden z nejúchvatnějších výhledů na nejdelší českou řeku Vltavu si můžete dopřát na vyhlídce Máj nedaleko středočeských obcí Krňany a Teletín (asi 10 km od Štěchovic). Tohle působivé místo nabízí pohled do hlubokého kaňonu meandrující Vltavy nad bývalými Svatojánskými proudy. Jako Svatojánské proudy se v minulosti označoval úsek Vltavy mezi Štěchovicemi a Slapy, kde řeka protékala hlubokým údolím a tvořila peřeje. Této části Vltavy se obávali voraři, kteří tudy často plavili dřevo do Prahy. V roce 1943 byly Svatojánské proudy zatopeny Štěchovickou přehradou.

Řeka tady protéká hlubokým skalnatým kaňonem, stáčí se do tvaru podkovy a vytváří naprosto fascinující přírodní scenérii. Samotná vyhlídka je na vysoké a strmé skále, opatrnost, zejména s dětmi, je tedy na místě. Přístupná je po celý rok a dojdete sem z Teletína po žluté turistické značce, trvat vám to bude ani ne půl hodinku. Nedaleko odsud se nachází ještě neméně krásná Smetanova vyhlídka, ta je ale bohužel již dva roky trvale uzavřena.

Pančavský vodopád a Labský důl

Viděli jste už na vlastní oči nejdelší a také nejvyšší vodopád v České republice? Pokud ne, určitě to napravte, tahle podívaná stojí za to. Pančavský kaskádový vodopád patří k nejznámějším v Krkonoších, a díky nádherným vyhledům do Labského údolí je spolu s Labským vodopádem oblíbenou turistickou atrakcí. Někteří tvrdí, že připomíná slavný rakouský unikát, a to slavné Krimmelské vodopády, které najdete v Národním parku Vysoké Taury a patří k nejkrásnějším v Evropě.

Pančavský vodopád se nachází necelý kilometr od Labské boudy a voda padá ze skály na okraji Pančavské louky po skalní stěně v mnoha stupních hluboko do Labského dolu. Udává se, že má 148 až 162 metrů, podle ročního období. Od Labské boudy se pak vydejte po značené turistické cestě do Labského dolu. Tahle divoká a skalnatá rokle, kterou vytvořil ledovec, patří k nejkouzelnějším místům v Krkonoších. Procházet budete kolem několika dalších vodopádů a dolem dojdete až do Špindlerova Mlýna.

Výlety za dobrotami: Odhalte tajemství hořických trubiček či štramberských uší

Nejdelší visutý most na světě Sky Bridge

Za podobnou adrenalinovou atrakcí už nemusíte cestovat do Alp. Unikátní visutý most Sky Bridge 721 na Dolní Moravě, pod masivem Králického Sněžníku, slaví právě v těchto dnech rok od svého otevření. Měli jste už příležitost projít se po něm téměř v oblacích? Svojí délkou 721 metrů je bezkonkurenčně nejdelším mostem pro pěší nejen na celém území České republiky, ale i na světě (překonal dosud nejdelší visutou lávku Ponte 516 Arouca v Portugalsku). Jistě, tento jedinečný zážitek není pro každého, ti, kteří trpí závratí nebo strachem z výšek, by si měli procházku po lanovém mostě dobře rozmyslet.  

Projdete se z jednoho horského hřebenu na druhý, v nejvyšším bodě se ocitnete až 95 metrů nad zemí. Most se nachází uprostřed hor a nabízí až neskutečné výhledy do okolní horské přírody.  Czechtourism v roce 2022 zařadil most Sky Bridge mezi pět nejzajímavějších míst, které v Česku můžete navštívit a světoznámý americký magazín Time loni umístil Sky Bridge 721 dokonce na svoji titulní stránku a zařadil ho mezi 50 nejzajímavějších míst světa.

Posázavským pacifikem na Posázavskou stezku

O legendárním Posázavském pacifiku již někdy slyšel asi každý z nás. Tahle železniční trať vás bude bavit. Do vlaku nasednete v pražském Braníku a svézt se můžete až do Čerčan. Je to sice jen něco přes 50 kilometrů, tuhle trasu ale pojedete zhruba dvě hodiny. Jenže v tom je právě její kouzlo. Pomalá jízda lokálkou vám umožní, abyste se stihli z okénka patřičně kochat. A že je čím! Nemusíte ji projet celou, ale jet třeba do Petrova a pak se vydat pěšky do Kamenného Přívozu, kolem Sázavy přes staré trampské osady. Romantika zaručena! Vlak vás proveze krásnou divokou krajinou, po vysokých viaduktech nad údolími a užijete si z něj dechberoucí výhledy na řeku Sázavu.

Mimochodem, označení Posázavský pacifik pochází z dob, kdy sem vlakem za rozervaným kaňonem řeky, přírodní romantikou a táboráky spojenými s brnkáním na kytary mířily po celé léto stovky trampů. Právě trampové tu také zakládali již od počátku 20. století první osady, jejichž pozůstatky mnohde objevíte i dnes. Stačí, když z vláčku vystoupíte v Pikovicích nebo Kamenném Přívoze (podle toho, který směr zvolíte) a vydáte se pěšky po Posázavské stezce. Výlet po skalnaté stezce podél řeky, jejíž koryto se pod vámi působivě kroutí, bude nezapomenutelný. Jen pozor, trasa není vhodná pro kočárky.

Vyrazte na rodinný výlet vlakem. Kam se vydat a proč je to lepší než jet autem?

Národní park Podyjí a vinice Šobes

Spousta lidí o našem nejmenším národním parku téměř nic neví a Podyjí zůstává tak trochu stranou zájmu. A to je velká škoda. Národní park chrání území v údolí řeky Dyje mezi Vranovem nad Dyjí a Znojmem a je ukázkou výjimečně zachovalého říčního údolí v bohatě zalesněné krajině jihozápadní Moravy. Objevovat zde můžete téměř 80 kilometrů značených turistických tras, čeká vás rovněž nespočet cyklostezek, povětšinou nenáročných. Během putování tímto kouzelným krajem na jihu Moravy si užijete tajemné lužní pralesy (kterým se někdy říká také Moravská Amazonie), romantická skalní města, okouzlující přírodní scenérie a výhledy na meandry řeky Dyje. Kromě téměř nedotčené přírody si můžete „odskočit“ na některý z mnoha hradů nebo zámků (např. Vranov nad Dyjí, Bítov, Cornštejn), v létě pak jistě neodoláte koupání ve Vranovské přehradě.

Cestou necestou po Podyjí si určitě nenechte ujít návštěvu unikátní vinice Šobes. Nachází se v hlubokém údolí Dyje, na úbočí skalního ostrohu v meandru řeky a jde patrně o jednu z nejstarších evropských vinic. Její mikroklima se údajně velmi podobá proslulému francouzskému údolí řeky Rhôny.

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Kam s dětmi, Cestování, Tipy na výlet, Prázdniny, Za zábavou, Léto s dětmi, Cestujeme, Výlety, romantika, Atrakce, Znojmo, Portugalsko, Vltava, Bítov, Králický Sněžník, Česká republika, Sázava, Údolí, Dvůr Králové, Národní park Podyjí, Řeka, Dyje, Výlet, Špindlerův Mlýn, Svatojánský proud