Maminka.czVýživa a stravování

6x oranžové dobroty z dýně

Jana Chmelíková 5.  12.  2014
Ještě před pár lety dýně marně bojovaly o místo na našem jídelníčku, teď už si však bez nich nedokážeme podzimní tabuli představit. Máme tu pro vás další várku receptů

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I když se to nezdá, tak jedlé jsou všechny druhy dýní (i okrasné). Všechny druhy dýní jsou jedlé (i okrasné). Hokkaidó se na rozdíl od většiny ostatních nemusí loupat. 

Dýňové pyré 

1 hrnek, příprava: 40 minut

Potřebujeme: 300 g dýně, sůl a pepř, nefiltrovaný dýňový nebo olivový olej 

Dýni očistěte, zbavte vláknitého vnitřku a nakrájejte na kousky. Ty v troše vody uvařte doměkka, slijte a rozmixujte. Podle chuti a účelu dochuťte solí, pepřem a olejem. Pokud dýni uvaříte v poměru zhruba 1 : 1 s bramborami, máte skvělou přílohu. 

Klepněte pro větší obrázek
Dýňové pyré

Dýňový hamburger 

2 porce příprava: 25 minut

Potřebujeme: 1 cibule, olivový olej, 2 stroužky česneku, mleté chilli a koriandr, drcený kmín, 3/4 hrnku dýňového pyré (viz recept výše), 2 vejce, 100 g strouhaného čedaru, 100 g strouhanky, sůl a pepř, olej na smažení, 2 housky s dýňovými semínky, 2 lžíce hummusu, hlávkový salát a obilné výhonky

Cibuli orestujte na oleji dozlatova a přidejte prolisovaný česnek a koření. Lehce zpěňte. Smíchejte s dýňovým pyré (tentokrát stačí dýni rozšťouchat), vejci, čedarem a strouhankou a dochuťte solí a pepřem.

Těsto nechte 10 minut odležet a smažte ploché karbanátky. Housky prořízněte, řezné strany potřete hummusem. Na spodní část každé z nich položte list salátu, karbanátek, obilné výhonky a přiklopte. 

Klepněte pro větší obrázek
Dýňový hamburger

Dýňové kobližky 

10–12 kousků příprava: 45 minut

Potřebujeme: 70 g měkkého másla, 3/4 hrnku krupicového cukru, 1 vejce, 3 žloutky, 150 g měkkého tvarohu, 1 hrnek pyré z muškátové dýně, 3,5 hrnku hladké mouky, 1 prášek do pečiva, mletá skořice, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček, olej na smažení, moučkový cukr, 300 g zakysané smetany

Máslo utřete s cukrem do hladké pěny a postupně zašlehejte vajíčko a žloutky o pokojové teplotě. Přidejte tvaroh a 1 hrnek dýňového pyré a nakonec i mouku promíchanou s práškem do pečiva a kořením. Hotové těsto je spíš tužší konzistence, podle řídkosti tvarohu a pyré, proto případně přidejte mouku.

Z těsta tvořte lžící kobližky a smažte je v rozpáleném oleji dozlatova. Podávejte lehce pocukrované se zakysanou smetanou. 

Klepněte pro větší obrázek
Dýňové koblížky

Pečená dýně s česnekem a šalvějí 

4 porce příprava: 65 minut

Potřebujeme: 750 g máslové dýně, olivový olej, hrubá sůl a pepř, 2 paličky česneku, čerstvá šalvěj

Troubu zapněte na 200 °C. Dýni oloupejte a zbavte vláknitého středu, nakrájejte na kostičky a promíchejte s olejem, solí a čerstvě mletým pepřem. Vložte do zapékací misky a pečte asi 25 minut.

Paličky česneku zbavte nejvrchnější vrstvy slupek, příčně je překrojte a řez potřete olejem. Přidejte řezem nahoru k dýni a pečte dalších 20 minut doměkka. Na posledních 5 minut promíchejte i se šalvějí. Hodí se jako příloha k pečenému masu nebo do teplých salátů. 

Klepněte pro větší obrázek
Pečená dýně se šalvějí

Roastbeef s dýňovou Julienne 

2 porce příprava: 20 minut

Potřebujeme: 100 g dýně, 1/4 celeru, 1 mrkev, 1 petržel, 1 lžíce másla, 400 g roastbeefu, 2 lžíce česnekové majonézy, čerstvý koriandr, dýňová semínka

Očištěnou dýni, celer, mrkev a petržel nakrájejte na velmi tenké nudličky. Zeleninu prohřejte skoro doměkka na kousku másla – vzniklému salátu se říká Julienne. Roastbeef nakrájejte na tenké plátky a servírujte pokapaný aioli a se salátem ozdobeným nasucho praženými dýňovými semínky a koriandrem. 

Klepněte pro větší obrázek
Rostbeef s dyňovou Julienne

Pizza s dýňovým pyré 

1 pizza příprava: 70 minut + odležení

Potřebujeme: TĚSTO: 250 g hladké mouky, 1 lžíce olivového oleje, 10 g droždí NÁPLŇ: 50 g čerstvého špenátu, 1/2 hrnku pyré z dýně hokkaidó, 50 g choriza, 50 g sýra taleggio, rukola na ozdobu

Droždí rozmíchejte ve 100 ml vlažné vody a zapracujte s moukou a olivovým olejem. Bochánek těsta zabalte do fólie a nechte v ledničce 2 hodiny nebo přes noc odpočinout. Troubu zapněte na maximum. Z těsta vytvořte pizzu a dejte na plech vyložený pečicím papírem.

Potřete dýňovým pyré a ozdobte spařeným špenátem, tenkými plátky choriza a sýrem taleggio. Pizzu vložte do trouby a pečte asi 8 minut – dokud nezezlátnou okraje těsta. 

Klepněte pro větší obrázek
Pizza s dýňovým pyré
Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., dýně, Bochánek, Karbanátek, Mletá skořice, Hummus, AIO, Hotové těsto, Teplý salát, Dobro, Hlávkový salát, Rukola