Maminka.czVýživa a stravování

6x oranžové dobroty z dýně

, Časopis F.O.O.D.
5. 12. 2014
Ještě před pár lety dýně marně bojovaly o místo na našem jídelníčku, teď už si však bez nich nedokážeme podzimní tabuli představit. Máme tu pro vás další várku receptů

I když se to nezdá, tak jedlé jsou všechny druhy dýní (i okrasné). Všechny druhy dýní jsou jedlé (i okrasné). Hokkaidó se na rozdíl od většiny ostatních nemusí loupat. 

Dýňové pyré 

1 hrnek, příprava: 40 minut

Potřebujeme: 300 g dýně, sůl a pepř, nefiltrovaný dýňový nebo olivový olej 

Dýni očistěte, zbavte vláknitého vnitřku a nakrájejte na kousky. Ty v troše vody uvařte doměkka, slijte a rozmixujte. Podle chuti a účelu dochuťte solí, pepřem a olejem. Pokud dýni uvaříte v poměru zhruba 1 : 1 s bramborami, máte skvělou přílohu. 

Klepněte pro větší obrázek
Dýňové pyré

Dýňový hamburger 

2 porce příprava: 25 minut

Potřebujeme: 1 cibule, olivový olej, 2 stroužky česneku, mleté chilli a koriandr, drcený kmín, 3/4 hrnku dýňového pyré (viz recept výše), 2 vejce, 100 g strouhaného čedaru, 100 g strouhanky, sůl a pepř, olej na smažení, 2 housky s dýňovými semínky, 2 lžíce hummusu, hlávkový salát a obilné výhonky

Cibuli orestujte na oleji dozlatova a přidejte prolisovaný česnek a koření. Lehce zpěňte. Smíchejte s dýňovým pyré (tentokrát stačí dýni rozšťouchat), vejci, čedarem a strouhankou a dochuťte solí a pepřem.

Těsto nechte 10 minut odležet a smažte ploché karbanátky. Housky prořízněte, řezné strany potřete hummusem. Na spodní část každé z nich položte list salátu, karbanátek, obilné výhonky a přiklopte. 

Klepněte pro větší obrázek
Dýňový hamburger

Dýňové kobližky 

10–12 kousků příprava: 45 minut

Potřebujeme: 70 g měkkého másla, 3/4 hrnku krupicového cukru, 1 vejce, 3 žloutky, 150 g měkkého tvarohu, 1 hrnek pyré z muškátové dýně, 3,5 hrnku hladké mouky, 1 prášek do pečiva, mletá skořice, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček, olej na smažení, moučkový cukr, 300 g zakysané smetany

Máslo utřete s cukrem do hladké pěny a postupně zašlehejte vajíčko a žloutky o pokojové teplotě. Přidejte tvaroh a 1 hrnek dýňového pyré a nakonec i mouku promíchanou s práškem do pečiva a kořením. Hotové těsto je spíš tužší konzistence, podle řídkosti tvarohu a pyré, proto případně přidejte mouku.

Z těsta tvořte lžící kobližky a smažte je v rozpáleném oleji dozlatova. Podávejte lehce pocukrované se zakysanou smetanou. 

Klepněte pro větší obrázek
Dýňové koblížky

Pečená dýně s česnekem a šalvějí 

4 porce příprava: 65 minut

Potřebujeme: 750 g máslové dýně, olivový olej, hrubá sůl a pepř, 2 paličky česneku, čerstvá šalvěj

Troubu zapněte na 200 °C. Dýni oloupejte a zbavte vláknitého středu, nakrájejte na kostičky a promíchejte s olejem, solí a čerstvě mletým pepřem. Vložte do zapékací misky a pečte asi 25 minut.

Paličky česneku zbavte nejvrchnější vrstvy slupek, příčně je překrojte a řez potřete olejem. Přidejte řezem nahoru k dýni a pečte dalších 20 minut doměkka. Na posledních 5 minut promíchejte i se šalvějí. Hodí se jako příloha k pečenému masu nebo do teplých salátů. 

Klepněte pro větší obrázek
Pečená dýně se šalvějí

Roastbeef s dýňovou Julienne 

2 porce příprava: 20 minut

Potřebujeme: 100 g dýně, 1/4 celeru, 1 mrkev, 1 petržel, 1 lžíce másla, 400 g roastbeefu, 2 lžíce česnekové majonézy, čerstvý koriandr, dýňová semínka

Očištěnou dýni, celer, mrkev a petržel nakrájejte na velmi tenké nudličky. Zeleninu prohřejte skoro doměkka na kousku másla – vzniklému salátu se říká Julienne. Roastbeef nakrájejte na tenké plátky a servírujte pokapaný aioli a se salátem ozdobeným nasucho praženými dýňovými semínky a koriandrem. 

Klepněte pro větší obrázek
Rostbeef s dyňovou Julienne

Pizza s dýňovým pyré 

1 pizza příprava: 70 minut + odležení

Potřebujeme: TĚSTO: 250 g hladké mouky, 1 lžíce olivového oleje, 10 g droždí NÁPLŇ: 50 g čerstvého špenátu, 1/2 hrnku pyré z dýně hokkaidó, 50 g choriza, 50 g sýra taleggio, rukola na ozdobu

Droždí rozmíchejte ve 100 ml vlažné vody a zapracujte s moukou a olivovým olejem. Bochánek těsta zabalte do fólie a nechte v ledničce 2 hodiny nebo přes noc odpočinout. Troubu zapněte na maximum. Z těsta vytvořte pizzu a dejte na plech vyložený pečicím papírem.

Potřete dýňovým pyré a ozdobte spařeným špenátem, tenkými plátky choriza a sýrem taleggio. Pizzu vložte do trouby a pečte asi 8 minut – dokud nezezlátnou okraje těsta. 

Klepněte pro větší obrázek
Pizza s dýňovým pyré
Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Hotové těsto, Dýně, Mletá skořice, Teplý salát, Hlávkový salát

Mohlo by vás zajímat
Co všechno byste měla vyzkoušet, než se rozhodnete pro umělé oplodnění?
Nesměla jsem se citově vázat, po porodu přišla deprese, říká náhradní matka
To je gesto! Dívka našetřila peníze, aby si chudí mohli vyprat oblečení
Mateřská je někdy vojna. A Mates není žádná uťáplina, říká Nikol Štíbrová

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu