Maminka.czKojenec

7 chyb, kterými můžete narušit motorický vývoj dítěte

Alena Čálková 10.  2.  2015
Motorický vývoj dítěte má své zákonitosti, ale rodiče mnohdy v dobré víře děťátkům pomáhají až příliš a zbytečně je tím přetěžují. Vybrali jsme pro vás sedm prohřešků, o nichž byste rozhodně měla vědět.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jaké chyby v rozvíjení motoriky svého dítěte dělají rodiče nejčastěji?

1. SIDS a poloha na bříšku 

Chyba: Rodiče jsou vystrašeni syndromem náhlého úmrtí kojenců a do polohy na bříško se bojí dítě dávat i v době bdělosti. Pasením koníčků pak dítě často tráví bohužel jen několik minut denně.

Fakta: Poloha na bříšku je pro vývoj dítěte zásadní, a to zejména v prvních třech měsících, kdy se díky ní tvoří základ pohybového vývoje. Její zanedbávání zabraňuje správnému nastavení páteře i vytvoření pohybových vzorců (postupnému zapojování svalů z polohy horizontální do vertikální). Aby se miminko mohlo začít přetáčet na bok a na bříško, musí svaly trénovat, což nelze bez střídavého polohování na bříšku a na zádech. 

2. Správné "pasení koníčků" 

Chyba: Rodiče se domnívají, že při pasení koníčků jde pouze o zvedání hlavičky, a nemají mnohdy ani tušení o důležitosti jeho správného provedení. Ve špatně prováděné poloze pak dítě pláče, potomek i rodiče jsou vystresovaní, a na bříško ho proto automaticky dávají méně často.

Fakta: Podstatné při „pasení koníčků“ je, zda při této poloze dítě zapojuje patřičné svaly a jestli ji provádí správně. Důležitá je opora horních končetin, aby nedocházelo k přetěžování svalů v oblasti krční páteře a záklonům hlavy. Je důležité zajistit dítěti polohu na bříšku nejen na rovné podložce, ale i na míči či na těle rodičů, kde je dítě k opoře rukou nuceno. 

3. Špatný směr přetáčení 

Chyba: Dítě zvládne jako první otočný manévr z bříška na záda, což je pro vytvoření správných svalových vzorců nežádoucí. Často se dítě přetočí na zádíčka jen proto, že v nestabilní poloze na bříšku zatne pěstičky, udělá „letadlo“ a jednoduše přepadne.

Fakta: Pro dítě je ve vývoji podstatná správná posloupnost, jako první by dítě mělo zvládnout otočení na bok a následně z boku na bříško. Opačným směrem, tedy z bříška na záda, se dítě přetočí až postupným zapojováním dalších svalů, obvykle okolo sedmého měsíce. Není vyloučeno, že je dítě do polohy letadla nuceno nervovým podrážděním svalstva zad, proto potomka sledujte a nechte případně vyšetřit. 

4. Předčasné posazování 

Chyba: Rodiče dítě podpírají polštáři nebo ho umisťují do dětských sedátek dříve, než si samo sedne.

Fakta: Dítě by se mělo do rovného sedu posadit samo, a to až po fázi lezení na čtyřech a zvládnutí sedů šikmých. Předčasné posazování přetěžuje celý dosud nevyzrálý pohybový aparát, zatěžuje nepřipravené trupové svalstvo a zadělává na tělesné obtíže: potíže s páteří, vadné držení těla (vystrčený zadeček, „somálské bříško“), rotace kolen do X nebo do O, vadné našlapování (po špičkách, na hraně plosky). Předčasné posazování miminku také ztěžuje dýchání (dochází k silnému tlaku na orgány, s nímž si miminko nedokáže poradit). 

5. Po půlroce do sporťáku 

Chyba: Rodiče si často stěžují, že se jim dítě nevejde do korbičky a předčasně přecházejí na sporťák, tedy sedačku, kde již dítě nemá zajištěnou trvalou pozici vleže. Dítě tak většinu času tráví v polosedu.

Fakta: Tento způsob řešení ubližuje dítěti rovnou dvojnásobně. Velmi přetěžuje nepřipravené trupové svalstvo a ztěžuje dýchání dítěte. 
Negativně působí také nárazy nedostatečně odpruženého kočárku. 

6. Autosedačky a lehátka

Chyba: Praktické přenášení miminka ve vajíčku nahrává tomu, že autosedačku rodiče často využívají mnohem častěji a variabilněji, třeba při nákupech nebo návštěvách.

Fakta: Autosedačka je nutná pro bezpečí dítěte při jízdě autem, její tvar je ale pro miminko omezující. Kojenec v ní nemá možnost volného pohybu a poloha v sedačce zatěžuje páteř, proto je důležité do ní dítě umisťovat v případě přepravy autem, v ostatních situacích však myslete na komfort a motorický vývoj dítěte. 

7. Chodítka a hopsadla

Chyba: Sotva mají rodiče pocit, že se jejich dítko začíná stavět na vlastní nožky, pořídí mu hopsadlo nebo chodítko, aby tento nově objevený pohyb podpořili a urychlili tak další vývoj svého potomka.

Fakta: Mnozí rodiče netuší, že fyzioterapeuté těmto pomůckám říkají „mučidla“ a bojují za jejich „vymýcení“. Chodítka i hopsadla totiž silně přetěžují nepřipravené trupové svalstvo, kyčle, kolena i kotníky a nedovolují pohybovému aparátu přirozeně projít potřebným vývojem. Dítě tak nedobrovolně přeskočí některé vývojové mezníky, které ho ale bohužel později doženou tělesnými odchylkami (dítě vtáčí špičky, trpí rotací kolen do X nebo O, má „vyšpulený“ zadeček, špatnou chůzi…). K samostatné chůzi je třeba dítěti dopřát prostor a čas, aby mohly jeho pohybové vzorce dostatečně dozrát. 

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Miminko, Batole, Kojenec, Vývoj, Chodítka, Syndrom náhlého úmrtí, Správné provedení, Správný sval, Úmrtí kojenců, Rotace, Pohybový vzor, Předčasné posazování, Motorický vývoj, Motor, Vývoj dítěte, Posloupnost, Vadné držení, Muž, Správné nastavení, Chodítko, Zdraví na Heureka.cz