Maminka.czTestovací klub

7 faktů, které lidé netuší o prachu v domácnostech. A co s tím?

redakce 25.  11.  2020
Tohle jste o roztočích asi vědět nechtěli. Ale měli byste, abyste věděli, jak s nimi účinně zatočit tak, aby vašim rodinám nekomplikovali život. Protože jinak můžete počítat se zdravotními potížemi u sebe i u dětí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Prach v domácnosti má mnohem složitější podobu než jen částice různých velikostí, o nichž se mluví třeba při standardních testech vysavačů. A rozhodně to nejsou jen ta nevinná zrnka, která vidíme, jak skoro romanticky v paprscích světla tančí ve vzduchu. Zrnka čeho, vlastně? 

Takže, jaká je skutečná pravda o prachu u nás doma? 

1. Tohle všechno v něm najdete

Prach je ve skutečnosti komplikovaný soubor různých složek včetně roztočů, jejich výkalů, bakterií, plísní, drobného hmyzu a dalších nečistot, které mohou způsobovat třeba alergie.

Nečistoty jsou mikroskopické, přesto způsobují nepříjemnosti. Velikost roztoče, spory plísní a dalších alergenů se často pohybují mezi 0,5 až 5 mikrony. Pro srovnání: průměr lidského vlasu má kolem 50 mikronů.

Roztoči a jejich výkaly jsou nejběžnější příčinou alergických onemocnění na celém světě a rozsáhlá expozice alergenů (včetně roztočů) v interiéru během raného dětství je spojována s budoucím rozvojem astmatu.

A jak doma luxujete vy? Testujeme novinku mezi bezsáčkovými vysavači

2. Kde se berou roztoči? 

Roztoči jsou mikroskopičtí pavoukovci – jejich průměrný životní cyklus je 65 až 100 dní a během této doby vyprodukují přibližně 2 000 fekálních pelet a prostřednictvím slin vylučují ještě více bílkovin. 

Mimochodem, Světová organizace WHO odhaduje, že až 90 procent času trávíme v budovách. Vzhledem k tomu, že se blíží zima a v některých částech světa přetrvává karanténa, toto číslo se bude ještě zvyšovat. 

Roztoči sami o sobě nejsou nebezpeční. Škodlivý alergen, který vytvářejí, pochází z proteinů přítomných v jejich fekáliích a fragmentech těla. 

3. Kdy je roztočů nejvíc? 

Od května do října probíhá rozmnožovací sezóna roztočů, přičemž samice tohoto druhu snáší mezi 60 až 100 vejci. Počet roztočů ve vaší domácnosti rychle roste a koncentrace alergenního materiálu může být značně vysoká. I když roztoči v zimě odumírají, alergeny, které produkují – včetně stolice, částí těla a slin – zůstávají.

Je to alergie, nebo jenom rýma? Takhle to poznáte!


A co víc, prach je dostatečně lehký, aby se dostal do ovzduší. Když zapneme topení, proudy vzduchu mohou rozpohybovat výkaly roztočů a alergeny v našem domě. Z tohoto důvodu mnoho alergiků zjišťuje, že jejich příznaky alergie se v zimě zhoršují.

4. Čím se vlastně živí aneb postel plná výkalů

Roztoči se primárně živí částečkami odumřelých kožních buněk lidí i zvířat. V průměru lidé ztrácí dva gramy kůže denně a ještě více v noci, kdy tření způsobuje vylučování odumřelých buněk. Potřebné živiny mohou roztoči také získat z jiných úlomků z domácnosti, jako jsou rybí pokrmy, houby a drobky.

TIP NA BOJ S ROZTOČI

Společnost Dyson, která vyrábí revoluční bezsáčkové vysavače, si pěstuje vlastní roztoče, aby je mohli zkoumat a testovat na nich výkonnost svých přístrojů. 

„V Dysonu pěstujeme vlastní roztoče, abychom mohli sbírat jejich výkaly. To znamená, že se můžeme dozvědět více o alergenu na roztoče a pochopit, jak ho naše vysavače dokáží nejlépe odstranit z vašeho domova,“ vysvětluje Gem McLuckie, mikrobioložka. „Díky tomu máme rovněž informace o podmínkách, v nichž se jim daří!“ Díky porozumění problematice vznikají vysavače, které se dokážou vypořádat se skutečným prachem v lidských obydlích. 

Mezi vlajkové lodě společnosti Dyson patří akumulátorový tyčový vysavač Dyson V11 Absolute Extra Pro, který sází na  k zachycení 99,97 procent částic o velikosti pouhých 0,3 mikronu. Ven vylučuje pouze čistý vzduch. Díky vysokému sacímu výkonu motoru (motor Dyson HyperdymiumTM má 125 tisíc otáček za minutu a tvoří nejvýkonnější akumulátorový vysavač Dyson), řadě užitečných nástavců a možnosti volby tří výkonových režimů umožňuje optimální způsob vysávání na všech površích.


Kde v domácnosti trávíte nejvíce času, tam také ztratíte nejvíce kůže. Zde s největší pravděpodobností najdete také největší množství roztočů. V posteli strávíme třetinu našeho života. Ve skutečnosti tedy většina z nás pravděpodobně spí v lůžku plném výkalů roztočů. Lidé se suchou pokožkou se sklony k loupání jsou na tom hůře. V jedné matraci mohou být miliony roztočů

5. Proč se jim u nás tak líbí? 

Roztočům domácího prachu se daří v teplých, vlhkých a tmavých podmínkách, zejména tam, kde je vlhkost kolem 70 procent a teploty stoupají nad 25 stupňů Celsia. To znamená, že oblasti, v nichž se potíme, dýcháme a sdílíme své tělesné teplo, jsou dokonalým domovem pro roztoče. Pohovky, matrace, postele pro domácí mazlíčky a jiné bytové textilie jsou úrodnou půdou pro roztoče, zejména v období rozmnožování.

Jen málo roztočů dokáže přežít při vlhkosti nižší než 45 procent. Snížení úrovně vlhkosti po dobu jedné a půl hodiny denně může roztoče zahubit. Vařením jídla nebo horkou sprchou lze však snadno udržet vysokou vlhkost v našem domě, zejména v zimě, kdy máme tendenci větrat o mnoho méně. Proto po těchto činnostech otevřete okna nebo použijte ventilátor.

6. Jak vypadá alergie na roztoče? 

Mnoho z nás zná výtok z nosu, slzení očí a svědění v krku po přesunutí starého zaprášeného oblečení. Tento jev ovšem představuje pouze mírnou reakci na alergeny roztočů. U některých jedinců však může být dopad závažnější.

Pozitivní testy na alergie na roztoče jsou extrémně časté u lidí s astmatem, různými typy dermatitidy a častými infekcemi dutin. Studie také naznačují, že vystavení vysokým hladinám roztočů, zejména v raném věku, zvyšuje riziko vzniku alergie na roztoče a astmatu.

7. Nechte roztoče vyhladovět! 

Snížení množství úlomků kožních buněk ve vaší domácnosti minimalizuje primární zdroj potravy roztočů a brání jim v exponenciální reprodukci během sezóny roztočů. Vysajte svou matraci na obou stranách pomocí přístroje s pokročilým filtračním systémem, stejně jako pohovky a další čalounění.

 Mějte pod kontrolou úroveň vlhkosti – roztoči se hydratují absorpcí vody ze vzduchu, takže udržování relativní vlhkosti pod 45 procent při pokojové teplotě většinu z nich zabije. Často provětrávejte ložní prádlo a přikrývky a také větrejte otevřením okna nebo pomocí čističe vzduchu filtrovaného pomocí HEPA filtru.

Nezapomeňte použít odsávací ventilátor po sprchování nebo také při vaření, protože i snížení úrovně vlhkosti po dobu jedné a půl hodiny denně může roztočům domácího prachu zamezit přežití.

Ovládejte teplotu – roztočům se daří při teplotách 25 stupňů Celsia, takže zajistěte, abyste ve svých domovech často vysávali v teplejších částech domu, jako jsou například pelíšky pro domácí mazlíčky, pohovky nebo matrace. Praní ložního prádla nebo jiného měkkého materiálu při teplotě 60 až 90 stupňů Celsia také ničí alergeny.

Nejkrásnější vánoční filmy, které vás rozesmějí i dojmou. Máme 37 super tipů pro celou rodinu!
V karanténě s dětmi: Jak si rozvrhnout práci a nezbláznit se doma?
Témata: Zdraví, Testujeme s dětmi, Domácnost, Alergie, Testovací klub, Nákupní tipy, Tipy redakce, karanténa, Průzkum trhu, Ovzduší, Roztoč, Fragment, Samice, Matrace, WHO, Vysavač, Vlhkost, Alergeny, Dyson, Porozumění, Dom, Rozvrh, Prach, Výkal, Zdraví na Heureka.cz