Maminka.czAntikoncepce

7 metod, jak zabránit těhotenství bez hormonů. Která z nich je vhodná i pro kojící ženy?

Lenka Brožová 25.  1.  2022
Pamatujete na film Sexmise, v němž automat nabádá ženy: "Spolkni prášek!" Tak nějak vypadalo mládí mnoha z nás. Jednou denně jsme vylouply z blistru minipilulku a hodily ji do sebe. Nijak extra jsme nad tím nedumaly. Bylo to účelné, pohodlné a doporučovali to doktoři i bravíčko.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Až s množícími se roky, informacemi, ale i případy umělých oplodnění v našem okolí jsme začaly váhat: že by to s hormonální antikoncepcí nebylo tak jednoznačné a bezpečné? A budu já vlastně chtít, aby syntetické hormony polykala moje dcera? Dnešní mládež vyrůstá v jiné atmosféře. 

VIDEO: Češi mají čím dál tím méně sexu. Může za to hormonální antikoncepce?

Sexuální výchova je součástí vzdělávání, pro informace o plusech a minusech 
té které antikoncepční metody stačí zadat heslo do internetového vyhledavače. Možná i tahle dostupnost a otevřenost vedou ale k tomu, že podle statistik se nad hormonální antikoncepcí stahují mračna.

Jde to i bez hormonů

Pozornost žen se stále více obrací k jiným formám ochrany. Lékaři v zásadě nejsou proti, ale vždy jedním dechem upozorňují, že většina nehormonální antikoncepce není tak spolehlivá jako ta hormonální. Co všechno je tedy k dispozici? V lednové Mamince jste mohla najít i tento výčet:

  • BARIÉROVÁ OCHRANA zabraňuje vstupu spermií do dělohy. Mužskou variantou je kondom neboli prezervativ, který navíc chrání před některými pohlavně přenosnými chorobami. Ženskou bariérovou ochranou jsou pesar, ženský kondom či antikoncepční houba.
  • ANTIKONCEPČNÍ GELY, vaginální globule a krémy mají spermicidní účinek, ale při samostatném použití velmi nízkou spolehlivost. Kombinují se nejčastěji s pesarem.
  • NEHORMONÁLNÍ NITRODĚLOŽNÍ TĚLÍSKO jakožto cizí těleso v děloze přitahuje bílé krvinky, které útočí na spermie a hubí je. Měděný (někdy také zlatý či stříbrný) drátek je navíc pro spermie toxický. Hodí se zejména pro ženy, které v dlouhodobějším horizontu neplánují těhotenství, a pro kojící matky. Ano, pro kojící matky – protože aby kojení fungovalo jako antikoncepce, musela byste kojit nejméně 6krát za den, s přestávkami ideálně kolem 4 hodin. Zároveň by od porodu nemělo uplynout víc než půl roku a samozřejmě nesmíte menstruovat. A i tak je celá tahle kojicí antikoncepce nejistá.
Přežitek, nebo výhoda moderní doby? Toto byste o antikoncepční pilulce měly vědět!
  • VÝPOČET PLODNÝCH A NEPLODNÝCH DNÍ vychází z toho, že spermie přežívají až 72 hodin po pohlavním styku a zralé vajíčko je schopno oplodnění v průběhu 24 hodin od uvolnění. Za plodné dny jsou tak považovány 2–3 dny před a 2–3 dny po ovulaci. Slabinou této staronové metody antikoncepce je nízká spolehlivost. Proto se kombinuje se spermicidními gely či jinými formami ochrany.
  • SYMPTOTERMÁLNÍ METODA určuje plodné a neplodné dny podle změn vaginální teploty, konzistence poševního hlenu a dalších ukazatelů. K měření teploty můžete použít klasické teploměry, existují na to však i superchytré minipočítače. A k nim samozřejmě všemožné aplikace. Symptotermální metoda ovšem vyžaduje čas, přesnost, preciznost a znalost svého cyklu.
  • PŘERUŠOVANÁ SOULOŽ je asi nejméně spolehlivá metoda antikoncepce. Procento selhání při zamýšlené ejakulaci mimo vaginu je 15–28 %, což je docela dost.
  • STERILIZACE pochopitelně platí za nejspolehlivější metodu. Spočívá v přerušení, uzavření nebo odstranění vejcovodů u ženy a v přerušení chámovodů u muže. 
     
Témata: Těhotenství, Než otěhotníte, Časopis Maminka, Sex, Antikoncepce, nitroděložní tělísko, Hormon, Metoda, Film, Prášek, Spermie, Kojící žena, Hormonální antikoncepce, Antikoncepce na Heureka.cz