Maminka.czMateřství

7 nečekaných způsobů, jak malé dítě vyznává lásku rodičům

Simona Procházková 26.  12.  2020
Chvíli, kdy vám vaše ratolest poprvé řekne, že vás má ráda, si pamatujete celý život. Do srdce se vám ale vryje spousta dalších okamžiků, děti totiž dokážou vyjádřit bezmeznou lásku mnoha způsoby. Vtipnými, k slzám dojemnými, šokujícími, naprosto nečekanými nebo i trochu drsnějšími. Některé vás dostanou do kolen.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Vytáčí vás k nepříčetnosti

Vzteká se, rozčiluje se, ječí, vrhá se na zem a kope kolem sebe, do omrzení dělá, že vás neslyší, hází hračkami… Ano, toto všechno si ale dovolí jen proto, že může. Je si jisté, že ho milujete nade vše, nezavrhnete ho a neopustíte, nepřestanete mít ráda, naopak ho znovu (i přes všechny rošťárny a záchvaty sebeprosazování) pevně obejmete. A tak si povolí své emoce pustit ven s plnou parádou, být mrzuté a skákat vám po hlavě.
Telefonujete nebo žehlíte a dítko vám visí na nohou, štípe vás, vřeští nebo schválně převrhne hrneček či vysype na zem pastelky? Zkrátka si vynucuje vaši pozornost, ať se děje, co se děje. Podivný způsob, jak vám sdělit, že vás zbožňuje? Ano, ale je v pořádku. Podle psychologů se takto chovají jen děti, které cítí silné pouto se svými rodiči a žijí v bezpečném světě lásky a důvěry.


2. Vezmu si tě za ženu, chci být jako ty

Když začnou malí človíčkové rozum brát a trošku se zdokonalí v řeči, naberou jejich vyznání konkrétních podob. Která maminka by nezamáčkla slzu, když jí její čtyřletý syn oznámí, že až bude velký, chce za ženu jen a pouze ji a žádnou jinou a cizí holku. Dcery zase dokážou odzbrojit prohlášením, že až vyrostou, budou vypadat, oblékat se a dělat všechno stejně tak jako vy.
Jste jejich modla, nejmilovanější osoba pod sluncem, která zásadně hýbe jejich světem, žena, která zvládne, dokáže a umí všechno. Ukonejšit, pochválit, pofoukat bolístku, opravit oblíbené auto na dálkové ovládání i ušít přes noc šest oblečků armádě barbín. I když se necítíte zrovna ve formě, jste pro ně ta nejkrásnější, i když je občas odbudete nebo zakážete televizi, za nic na světě by vás nevyměnili.

Manuál k dítěti? Tady máte vtipný návod, jak se nikdy nestarat o miminko

3. Chce s vámi usínat

Máme doma svůj uspávací rituál. Náš tříletý syn se moc rád mazlí a já toho ráda využívám. Těším se na naše společné večerní chvíle v posteli. Přečteme pohádku, povídáme si, co se dělo ve školce a jaký den jsem měla já, zazpíváme společně tři nejoblíbenější písničky, opusinkujeme se, řekneme si, že se milujeme, a popřejeme si dobrou noc. Pak se mrňous přitulí, položí mi hlavu na břicho, obejme mě kolem krku a tak usíná. Upřímně v hloubi duše doufám, že mu to vydrží co nejdéle. Jelikož spí ještě stále s námi v jedné posteli, v noci se často ve spánku nevědomky přitiskne, chytne mě za ruku, zlehka mě pohladí nebo pošimrá a to jsou okamžiky, které mě dojímají k zbláznění.

4. Ukážu ti, co všechno umím

Bezbřehou lásku a oddanost svým nejzbožňovanějším lidem, tedy rodičům, dávají batolata a předškoláci najevo také tím, že jim potřebují (s patřičnou hrdostí) ukázat, co všechno už sami zvládají a dovedou. Obléct si tepláčky, obout botičky, vyčistit zoubky, uklidit rozházené hračky… Také ale vmžiku rozebrat kuchyňský mixér nebo v nestřeženém okamžiku rozstříhat tatínkovu oblíbenou košili. Jsou na sebe náležitě pyšní a očekávají váš obdiv a pochvalu. A to i za avantgardní obrázek vyvedený oranžovou fixou na bílé zdi v předsíni. Takže – i když to chce občas pevné nervy, při každé vhodné příležitosti chvalte. Také ale buďte ve střehu, aby nedocházelo k „nehodám“.

Děti a pandemie: Co jim nejvíce chybí a co jim pomáhá?

5. Obrázek řekne všechno

Když dostane dítě ve školce za úkol něco namalovat, nejčastěji ztvární právě svou rodinu. Máma, táta a děti držící se za ruce, domeček se zahrádkou, často také pes a kočka a jiní domácí mazlíčci. To vyjadřuje vše, po čem touží a co pro něj znamená celý vesmír. Nezáleží na tom, jak dokonalý a propracovaný výtvor malému malíři vznikne pod rukama, nejdůležitější jsou emoce, které svým dílkem vyjadřuje – doplněné často ještě následným roztomilým nebo svérázným vysvětlujícím komentářem. Že se občas dozvíte i to, co si sama ani neuvědomujete nebo co vám nepřipadá podstatné? Určitě důvod k zamyšlení.

6. Pořád a pořád dokola

Děti milují rutinu a rituály, znamenají pro ně jistotu a dávají jim pocit bezpečí. Každý večer stejná knížka před usnutím, s sebou do školky jednoho vybraného plyšáka, každodenní ranní chvilka mazlení s maminkou ve vyhřáté postýlce, k snídani jedině pribináček (a snaha propašovat mu jiné snídaňové menu je marná), po koupeli večerníček, víkendová procházka na hřiště s tatínkem a tak dále. Děti většinou vyžadují důsledné opakování stále stejných činností a situací, a je to právě kvůli tomu, že vás tolik milují. Žijí jedinečností přítomného okamžiku, spoléhají na vás a věří vám bez výhrad.

Tahle dočasná máma má náš obdiv: Vymazlila desítky miminek

7. Napodobuje vás

Podle psychologů je napodobování tou nejupřímnější lichotkou a děti obvykle imitují chování osob, které jsou jim nejbližší. A i když váš malý poklad ještě neumí říct „miluju tě“, dobře chápe, co to znamená. Že jste pro něj ten nejdůležitější člověk na světě. Potřebuje vás mít stále na dohled, trávit společně co nejvíce času a chce se vám podobat. Je na vrcholu blaha, když mu dovolíte s vámi vařit, s vervou pomáhá míchat kaši, hází nakrájené brambory do hrnce, přebírá hrách nebo fazole. Největším vyznamenáním pro něj je, když mu maminka dovolí vyndat nádobí z myčky nebo prádlo z pračky. Vaše chování a zvyky projektuje také do vlastních her: Vezme do ruky vařečku nebo banán a mluví do něj – telefonuje, plyšáky nebo panenky uloží do postýlky, přikryje je a hladí je nebo jim zpívá, přesně tak, jak to zná od vás. Dává vám tím jasně najevo, jak jste úžasná.

Nejcennější, co můžete svým dětem dát, je čas! Víte, proč?

Děti potřebují nezávislost! Odpoutejte se od svého potomka postupně


 

Témata: Děti, Mateřství, Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Rodina a vy, Rodiče, Mateřská škola, Malíř, Nehoda, Maminka, Hrách, Rosťa, Večernice, Láska, Pes a kočka, Střeh, Okamžik, Vřes, Slzy, Svět žen, Předsíň, Emoce