Maminka.czZdraví

7 pokladů z podzimní zahrady

Kristýna Kalinová 14.  9.  2014
Vpusťte do kuchyně zeleninu a ovoce, které se sklízejí koncem prázdnin. Dodají vám spoustu vitamínů pro nadcházející období.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hlávková čekanka

Salátová hlávková čekanka u nás ještě není patřičně doceněna. Přitom má nezaměnitelnou nahořklou chuť, která je způsobena látkami, jež pozitivně působí na játra, zvyšují produkci žluče a mají příznivý účinek na funkci žaludku a trávení. Díky blahodárnému působení hořkých látek a minimálnímu obsahu tuků je také lehce stravitelná.

Konzumací čekanky můžete docílit i snížení hladiny cholesterolu v krvi, protože zabraňuje nadměrnému ukládání tukových složek v organismu. Významnou vlastností této zeleniny je rovněž to, že zamezuje ukládání nebezpečných těžkých kovů v těle. 

Švestky 

Toto oblíbené ovoce pozdního léta má přímo léčivé účinky. Jistě už jste slyšeli o tom, že skvěle fungují při zácpě – jsou totiž bohaté na vlákninu. Využívají se jak čerstvé či sušené, tak ve formě šťávy.

Málokdo však ví, že jsou také výborným přírodním „lékem“ na revmatismus, dnu a onemocnění krevního oběhu. Díky vitaminu E, draslíku a hořčíku nás chrání před aterosklerózou i infarktem a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. 

Pastinák

Vzhledem připomíná kořenovou petržel, ale má mnohem jemnější chuť. Nejčastěji se podává vařený či zapečený, ale přidává se i do polévek, omáček a jako příloha k masu. Zajímavé je, že obsahuje mnohem více vitaminů a minerálů než jeho příbuzná mrkev. Bohatý je hlavně na draslík a vlákninu. Působí močopudně a má uklidňující účinky. Zlepšuje chuť k jídlu a pomáhá při čištění močového měchýře. Dříve se věřilo, že má afrodiziakální účinky. 

Růžičková kapusta 

Tento druh košťálové zeleniny je odolný i proti menším mrazíkům, a proto je k dostání po celou zimu. Dodává tělu řadu vitaminů i minerálů. Je bohatá na vitamin B1, který je nepostradatelný pro naši odolnost vůči stresu. Dříve byla kapusta spolu se zelím oceňována i proto, že během zimy sloužila jako čerstvý zdroj vitaminu C.

Obsažená vláknina zase prospívá zažívání a vylučování. Při její kuchyňské úpravě se snažte o kratší tepelné zpracování. Docílíte mnohem lepší chuti a hlavně nepřijdete o cenné vitaminy, které se varem ničí. 

Ostružiny 

Koncem srpna dozrávají lahodné plody, které jsou výborným zdrojem vitaminu C. Léčivý účinek ostružin je výrazně posílen vysokým obsahem biofl avonoidů. Tyto látky jsou nesmírně důležité hlavně pro ty, kteří trpí cévními potížemi, jako jsou křečové žíly, vysoký krevní tlak nebo hemoroidy.

Bioflavonoidy posilují a regenerují cévní stěny, zlepšují průtok krve, posilují vazivo a celkově zpomalují stárnutí. Méně známé je využití listů ostružiníku, ze kterých se připravuje čaj, jenž působí protizánětlivě a který lze využít třeba jako kloktadlo při bolestech v krku. 

Dýně hokkaidó

Tento druh dýně zažívá v posledních letech boom. Nejenže je velmi jednoduchá na zpracování, protože se nemusí loupat, ale její využití je všestranné. Od skvělých polévek až po lahodné koláče a smoothie nápoje. Hokkaidó je bohatá na vápník, hořčík, draslík, beta-karoten a vitaminy B a C.

Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je navíc vhodná při redukční dietě. 

Křen

Oblibu si získal díky typicky palčivé chuti, která je způsobena vysokým obsahem hořčičných silic. V malých dávkách povzbuzuje chuť k jídlu i činnost trávicího ústrojí. I proto se často objevuje na talíři u hůře stravitelných tučných masitých pokrmů.

V lidovém léčitelství se používá v případě zánětů močového měchýře a ledvin, usnadňuje odkašlávání a je i mírně močopudný. Teď na podzim uvítáte i to, že obsahuje spoustu vitaminu C. 

(Článek vyšel v časopise Dieta 9/2014)

Témata: Zdraví, Výživa a stravování, Časopis Dieta, Podzim, Lidové léčitelství, Přírodní lék, Léčitelství, Výborný zdroj, Mrazík, Trávicí ústrojí, Blahodárné působení, Oblíbené ovoce, Poklad, Trávící ústrojí, Růžičková kapusta, Léčivý účinek, AVON, Minimální obsah, Těžký kov, Zdraví na Heureka.cz