Maminka.czDěti a mateřství

7 praktických rad pro maminky prvňáčků

Martina Machová 15.  8.  2014
7 praktických rad pro maminky prvňáčků
Jak prvňáčkovi ulehčit první dny a měsíce ve škole? Je to překvapivě snadné a nic vás to nebude stát!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Školní tašku máte od Vánoc, penál od narozenin, o pořízení další výbavy se podělily babičky, nebo byla jednoduše zděděna po starším sourozenci či bratranci. Vše je takřka dokonale připraveno, stačí, aby zazvonil první školní „zvonec“. Avšak aby nebylo „pohádky konec“, nestačí jen perfektní školní vybavení, znalosti několika písmenek, číslic a potřebná sociální zralost, prvňáčkovi můžete jeho první dny a týdny ve škole usnadnit naprosto prakticky. Máme pro vás 7 tipů, jak na to.

1. Denní režim pozvolna měňte už na konci prázdnin

Rozhodně nejde o to, aby dítě stávalo o prázdninách jako do školy a v 8 hodin jste se společně, umytí a nasnídaní, pustili do jakési edukativní činnosti. Stačí, když dítě nebude chodit spát o půlnoci, vstávat kolem oběda a po probuzení nestráví tři hodiny u televize. Naopak se v klidu se nasnídá, umyje, oblékne – zkrátka bude v jeho denním programu patrný pozvolný „startovací“ režim.

2. Pečujte o to, aby měl prvňáček dostatek spánku!

Odpočinek je pro děti velmi důležitý, doposavad byly děti zvyklé odpočívat, některé možná ještě dokonce spát, po obědě ve školce. Najednou se budou muset celé dopoledne soustředit a po obědě „šup“ do družiny! Však to znáte sami, když jste nevyspalí, každá činnost je těžší a náročnější. Dětem v tomto velmi pomáhá ustálený a pro dítě předvídatelný režim a rituály.

3. Start do nového dne je důležitý, snažte se o příjemná neuspěchaná rána

Nenechávejte povinnosti na ráno, je velmi stresující, hledat 5 minut před odchodem do školy ztracené pravítko a láhev na pití. Nebuďte dítě 20 minut před odchodem s tím, aby se okamžitě (ale opravdu „o k a m ž i t ě !“) najedlo, obléklo a umylo. Vy do toho budete připravovat svačiny, žehlit košili, krmit batole a hledat klíče od auta. Po takovém ránu je vystresovaný prvňák zralý zpět do peřin a vy do blázince. Práci a pohodě ve škole to opravdu neprospěje.

4. Nepodceňujte význam zdravého a pravidelného jídla!

Stres, který mnohdy provází změny týkajícím nástupu do školy, klade na lidský organismus zvláštní nároky, kupříkladu se zvyšuje potřeba některých vitamínů a minerálů (vitamínů skupiny B, hořčíku a zinku atd.). Stres navíc oslabuje imunitu, což přímo souvisí i s nemocností. Proto je zdravá a pestrá strava, bohatá na čerstvé ovoce a zeleninu velmi důležitá. Rozhodně bychom též neměli zapomínat na snídaně; mozek potřebuje energii! Některé děti, které nesnídají, mohou mít během prvních vyučovacích hodin problémy se soustředěním, únavou apod. Snídáte-li tradičně společně, máte napůl vyhráno!

5. Nezapomínejte na pitný režim

Nedostatek tekutin může zapříčinit bolesti hlavy, únavu a neschopnost soustředění. Do pitného režimu nepatří limonády, přeslazené perlivé nápoje a energetické drinky. Vhodná je voda (je-li dítě zvyklé), ředěné kvalitní džusy a čaje (rooibos, kvalitní ovocné, bylinné směsi apod.).

6. Věnujte mu svůj čas, avšak pamatujte, že potřebuje také čas pouze pro sebe

Není to vždy lehké najít čas, který věnujete jen a jen jemu – ale můžete spolu jít třeba nakoupit, vyvenčit pejska, lehnou si k němu večer na chvíli do postele a povídat si a povídat. Rodiče, které jsou s dětmi zvyklé si povídat, se obvykle nedozvídají o náznacích šikany až od paní učitelky a o pětce z diktátu až od snaživé kamarádky syna, kterou potkáte před domem.
Nicméně pamatujte, že stejně jako vy, potřebuje i váš prvňák čas pro sebe – čas bez kroužků, úkolů a povinností.

7. Dopřejte mu pohyb

Zatímco ve školce chodil pravidelně ven, ve škole celé dopoledne sedí, a když nemá družina zahradu nebo akční vychovatelky, tak různě posedává i celé odpoledne. Jenže děti potřebují pohyb, kupříkladu i ukládání vápníku do kostí je podmíněno dostatkem pohybu. Pohyb nesvědčí jen kostem, ale samozřejmě třeba i svalům a srdci. Navíc se při sportu se vyplavují endorfiny – hormony dobré nálady, a té není nikdy dost!

Témata: Děti, Řád, Pravítko, Sociální zralost, Denní program, Pestrá strava, Družina