Maminka.czTěhotenství

7 rad pro péči o pleť v zimě: Nejčastější dotazy žen

Marie Finsterlová 7.  1.  2012
7 rad pro péči o pleť v zimě: Nejčastější dotazy žen
Studené období dává naší pleti pořádně zabrat. Bývá přesušená, citlivá, častěji se objevují kožní problémy. Abychom tomu všemu předešli, je potřebná speciální péče.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Proč je pleť v zimě citlivější a náchylnější k podráždění?

Velkou roli v tom hrají povětrnostní vlivy. Vítr pleť vysušuje, nízké teploty vedou ke sníženému prokrvení a prochlazení pokožky, mrazivé počasí pleť dehydratuje. Časté střídaní teplot zevního a vnitřního prostředí a přechod do vytopených prostor zase vede ke zvýšenému prokrvení pleti. To vše narušuje strukturu pokožky a snižuje její přirozenou obranyschopnost. Proto se zvyšuje její citlivost.

2. Je opravdu nutné měnit v zimě své návyky v péči o pleť? Nemůžeme používat stejný krém jako po zbytek roku?

U zdravé pleti není třeba obvyklé postupy při péči nijak měnit. Bohužel úplně zdravou pokožku má dnes už jen málokdo. A protože v zimě bývá více namáhána, má větší sklon k dehydrataci, omrznutí a vzniku rozšířených cévek. Řada kožních onemocnění se zhoršuje právě v zimě, je tedy nutné se potřebám kůže přizpůsobit. Roli přitom hraje také to, kde žijete a pracujete, zda se pohybujete často venku, nebo jen přecházíte z domu do přepravního prostředku a do práce, zda bydlíte ve městě, nebo v přírodě atd.

3. Jaký typ pleťového krému je tedy na zimu nejvhodnější?

„Zimní krém“ může obsahovat větší podíl tukových látek, jako jsou například ceramidy, cholesterol, lipidy, rostlinné oleje atd. Vhodné jsou hydratační krémy se speciální emulzní formou, kdy jsou kapičky vody schované uvnitř tukových složek krému. Tím předejdeme tzv. vymrzání vody a poškození pleti mikroskopickými krystalky ledu.

U zralé pleti doporučuji pod denní krém použít navíc ještě sérum. V nočním krému, který může být přes zimu výživnější, by neměly chybět antioxidanty. Ty pomohou pleti rychleji se přes noc zregenerovat a vyrovnat se zátěží škodlivých látek v ovzduší. Ve městech v době smogové inverze je navíc důležité důsledné očištění pleti večer před spaním. Svítí-li slunce, je dobré i přes zimu myslet na ochranu před UV zářením, a to zejména na horách, kde jeho množství stoupá o zhruba 4 % na každých 300 metrů nadmořské výšky.

4. Je vhodné v zimě používat peeling?

Tradiční mechanický peeling, který zbavuje pokožku odumřelých buněk, je dobré zařadit do péče po celý rok. V zimě, kdy je pleť sušší, pomáhá urychlit regeneraci a zbavuje povadlého vzhledu, ale zase není nutné to s ním přehánět. U zdravé pokožky stačí 1x za 2 týdny.

ČTĚTE TAKÉ: Účes na míru: Jaký se hodí k vašemu typu obličeje?

5. Potřebuje oční okolí v zimě nějakou extra péči?

Pokožka kolem očí potřebuje zvláštní péči celoročně, protože se jedná o nejcitlivější oblast. V zimě však více než kdy jindy platí důslednost, tedy aplikovat oční krém denně, ráno i večer. Měl by být opravdu vyživující, s převahou hydratace a antioxidantů. Obtěžuje-li slzení očí ve větrném počasí, lze v okolí očí nanést pod make-up tenounkou vrstvičku kosmetické vazelíny a nakonec ještě přepudrovat. Okolí očí tak bude více chráněno.

6. Co je důvodem extrémního vysušování pokožky rukou a jak tomu zabránit?

Ruce a nehty na rukou jsou velice namáhanou částí. Na rukou nemáme mazové žlázy, proto je ochranný kožnífilm na rukou velmi náročné udržet fit po celý rok, natož v zimě. Obzvlášť ve studené sezoně jim vadí časté mytí a používání nevhodných mýdel, ať už pevných či tekutých. Samoobnovení ochranného tukového kožního filmu trvá kůži velmi dlouho, pokud jí nepomůžeme kvalitním relipidačním krémem. Mini přípravek proto vždy mějte v kabelce a promazávejte ruce kdykoli během dne. Jako prevenci vysušování doporučuji v zimě stále nosit rukavice, a to i když zrovna nemrze.

7. Proč se na kůži těla objevují v zimě šupinky?

Souvisí to se zvýšenou dehydratací kůže, za kterou může v zimním období celá řada příčin – snížená prostorová vlhkost v místnostech v topné sezoně, nedostatečný příjem tekutin (v chladném počasí snížený pocit žízně, člověk se také potí méně než v parném létě). V zimě zpravidla i poleví chuť se promazávat tělovými krémy, naopak se zvýší touha dopřávat si horké dlouhé koupele, které nás zrelaxují a zahřejí, ale kůže při nich velmi trpí. Pochopitelně vrstvy oblečení zhoršují prodyšnost kůže, která tak více hrubne. Recept na hezkou pokožku tedy zní: více pít, omezit mytí v horké vodě, používat tělový krém, třeba s obsahem bambuckého másla nebo urey, a jednou za týden promasírovat tělo peelingem.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Jen pro maminku, Časopis Moje zdraví, pleť, Zvýšené prokrvení, Prodyšnost, Tělovými krém, Nedostatečný příjem, Řád, NEJ, Chladné počasí, Pocit žízně, Nejčastější dotaz, Zen, Pec, Dotaz, Vytopený prostor, Mrazivé počasí