[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Ingredience na 1 bochník:
350 g špaldové mouky
150 g hladké mouky
300 g řeckého jogurtu
150 g najemno nastrouhané mrkve
1 lžička mořské soli
2 lžičky jedlé sody
1 šálek nahrubo nasekaných ořechů
120 ml mléka
Do mísy nasypte obě mouky a promíchejte je se solí.
Přidejte mléko, jogurt, ořechy a najemno nastrouhanou mrkev. Lze použít i nahrubo nastrouhanou, ale chléb nebude tak jemný a šťavnatý.
Vše důkladně propracujte, aby bylo těsto hladké a bez hrudek.
Těsto přendejte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem.
Chléb pečte 30 až 40 minut v troubě předehřáté na 220 °C.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 30 až 40 minut
A tohle je 7 důvodů, proč byste se do toho měli pustit okamžitě.
TIP NA VIDEO: Co takhle zkusit i domácí kváskový chléb?
1| S vlastnoručně vyrobeným chlebem víte, co jíte. Vlastní chléb připravíte ze surovin, ze kterých ho chcete mít. Kromě spousty variant celozrnných mouk, semínek, ořechů apod. si můžete upéct i bezlepkové varianty. To stejné platí o použití tuků a olejů. Výsledný výrobek má pak zcela jinou chuť a poznáte to i na svém trávení.
2| Možná váš chleba nebude vypadat jeden jako druhý a nebude mít ani tu správnou barvu. Máte ale jistotu, že v něm nejsou přidaná aromata, není tam žádný cukr ani konzervant či barvivo. Vaše kuchyně – to je srdce domova, ne chemická laboratoř.
3| Vzpomínáte z dětství na chleba, který chutnal dobře i druhý nebo třetí den? Vlastní chleba nemusíte péct každý den. Vydrží vám chutný i několik dní. Stačí ho mít zabalený v látkovém sáčku a bude dobrý i třetí den. Pokud ho tedy hned nesníte.
4| Vlastní chléb vyladíte k naprosté spokojenosti chuťových ingrediencí celé rodiny. Přidávejte bylinky, ořechy, semínka, sušená rajčata, fermentované obiloviny. Na trhu dnes koupíte výkonné mixéry za přijatelné ceny, na kterých umelete i mouku. To už je další krok, který vás nevyhnutelně čeká. První úspěchy v pečení chleba vás totiž posunou dál.
5| Pokud se chcete pustit do pečení kváskového chleba, zjistíte, kolik domácností už to dělá pravidelně. Na internetu najdete kváskovou mapu a někdo z vašeho okolí se s vámi o kvásek i rady o pečení podělí. Budete součástí komunity.
6| Že nejste zrovna hvězdou kuchyně? Na pečení chleba se dělá spousta kurzů. Najděte si na internetu nějaký ve vašem okolí. Poznáte se s lidmi, kteří už nějaké zkušenosti mají a vychytáte chyby a první neúspěchy.
7| Péct můžete v klasické troubě nebo si pořiďte domácí pekárnu. Její výhodou je, že těsto umíchá a můžete si v ní nastavit dobu, kdy se chléb začne péct. Ráno se probudíte a budete mít hotový křupavý bochník.