Maminka.czČasopis Moje psychologie

7 tipů, jak přežít povíkendový návrat do práce

Barbora Šťastná 28.  8.  2015
Také je pro vás nedělní večer a pondělní ráno tím nejdepresivnějším obdobím celého týdne? Máme pro vás pár tipů, jak zatočit s pondělní depkou. Je však důležité s přípravou začít už po víkendu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Text je sice až o pondělních návratech do práce, ale s přípravou na ně se vyplatí začít už před víkendem.

1. Plán úkolů s předstihem

Než v pátek odejdete z práce, zrekapitulujte si, co jste za týden dokázala. Potom si připravte seznam úkolů, se kterými musíte v pondělí začít. Když budete přesně vědět, co vás v pondělí ráno v práci čeká, budete se během víkendu daleko méně stresovat.

2. Udělejte si neděli už v sobotu

Většina z nás má ve zvyku v sobotu odpočívat a veškeré povinnosti odsouvat na neděli. Zkuste to udělat opačně: uklízení a různé pochůzky si naplánujte na sobotu, kdy je dokážete zvládnout v daleko lepší náladě.

3. V neděli vpodvečer relaxujte

Klasická „nedělní deprese“ na nás obvykle padá v neděli vpodvečer. Naplánujte si na tuto dobu nějakou příjemnou odpočinkovou činnost, nejlépe s rodinou nebo s přáteli: výstavu, kino, lekci jógy, kafe s kamarádkou (ne dvě láhve vína, toho byste v pondělí ráno patrně litovala).

4. Nepodceňte přípravu

V neděli večer si připravte všechno, co budete v pondělí ráno potřebovat: oblečení do práce, oběd do krabičky... Potomka se v neděli večer ptáte: „Máš už připravenou školní tašku na zítřek?“ Zeptejte se i sebe, zda máte ve své kabelce připravené všechno, co potřebujete.

5. Dobře se vyspěte a probuďte se krásná

Pokud byste jen jediný večer v týdnu měla jít spát opravdu včas, je to právě neděle večer. Ve spánku, ale můžete také pracovat na své kráse. Vyberte si nějaký příjemný noční krém, který zkrášlující účinky spánku na vaši pleť ještě umocní. A mimochodem, když si na pondělí ráno připravujete oblečení, vyberte ty nejhezčí a nejbarevnější šaty, které vás nabijí energií.

6. Hned po ránu si dopřejte něco příjemného

Ano, právě v pondělí ráno! Ať už to bude dobrá snídaně, nebo třeba oblíbená písnička, kterou si pustíte ve sprše. A na cestě do práce se usmívejte, i když to třeba ze začátku nebude úplně spontánní. Výzkumy prokazují, že úsměv na tváři zpětně působí na náš mozek, který začne vylučovat „šťastné“ hormony.

7. Nežijte jen pro víkendy

Ano, těšit se na víkend je přirozené, ale těšení na víkend by nemělo být hnacím motorem celého vašeho týdne. Jinak se snadno může stát, že na vás „nedělní depka“ padne třeba už v sobotu večer. Snažte se raději příjemné aktivity rozprostřít do celého týdne. 

Témata: Časopis Moje psychologie, Zpátky do práce, Krása a styl, Návrat, Jediný večer, Jak, Práce, Tip, Oblíbená písnička, Hnací motor, Noční krém