Maminka.czTěhotenství

7 tipů, jak přirozeně vyvolat porod

Tereza Víchová 27.  4.  2022
Termín se blíží nebo je už pár dní po něm, a miminko si spokojeně hoví v bříšku? Máme pro vás sedm tipů, jak mu přirozeně pomoct na svět, které zveřejnil web parents.com ve spolupráci s odborníky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jedna věc je ale dána předem – vše byste měla konzultovat se svým lékařem, ostatně na prohlídkách jste v termínu porodu velmi často. A rozhodně je situace úplně jiná, když je vaše těhotenství z jakéhokoliv důvodu rizikové. Pro zdravé ženy s fyziologickým průběhem těhotenství ale existují metody, které k porodu přirozeně vedou. A vlastně to jsou zdánlivé maličkosti. Vyzkoušejte těchto sedm tipů – i kdyby k vysněnému porodu nevedly, minimálně prospějete tělu a budete se cítit dobře i ve vyčerpávajících posledních dnech těhotenství.

1. Udržujte chodidla rovnoběžně

Zní to možná jako banalita. Ale většina těhotných žen ulevuje bříšku a roztahuje nohy doširoka. Paralelní postavení prstů ale může pomoct oddálit sedací kosti a uvolnit dolní část zad, což usnadňuje porod.

2. Stůjte rovně

Především v závěru těhotenství to vůbec není automatický postoj, naopak. Těžké bříško mají totiž těhotné ženy tendenci vysunovat před sebe. Zkuste si stoupnout rovně, aby boky a kotníky byly pokud možno v jedné rovině. Tenhle postoj pomáhá miminku zaujmout tu správnou polohu k porodu. Zkuste si uvědomit, jak stojíte, a soustředit se v každodenních situacích – při stání ve frontě, mytí nádobí… Podobně se soustřeďte na to, abyste se nehrbila.

VIDEO: Bolest břicha v těhotenství, kdy je vhodné vyhledat lékaře?

3. Sedněte si na porodní míč

Tahle pomůcka je must-have těhotenství, porodu a pro mnohé ženy i týdnů po něm. Sezení na míči připravuje tělo na porod tím, že zvyšuje průtok krve, otevírá pánev a podporuje dilataci děložního čípku. Můžete také vyzkoušet tato cvičení na porodním míči k vyvolání porodu: kruhové rotace kyčlí, houpání a jemné poskakování.

4. Provádějte sklony pánve

Během porodu se vaše pánevní kosti pohybují, aby se přizpůsobily hlavičce vašeho dítěte. Udržujte klouby volné cvičením. Lehněte si na záda, položte chodidla na podlahu a pokrčte kolena. Pomalu zvedněte pánev, dokud nebude rovnoběžná s vaším trupem. Vydržte 10 sekund, vraťte se do výchozí polohy a opakujte několikrát.

Vyvolání porodu: Kdy se dělá a bolí více než přirozený porod?

5. Zkuste pozici motýla

Motýlí pózu možná znáte z tance nebo jógy – ale věděla jste, že může zvýšit flexibilitu vašich pánevních kloubů, zlepšit průtok krve a usnadnit porod? Chcete-li se dostat do téhle pozice, posaďte se vzpřímeně na podlahu, dejte chodidla k sobě a při tom pokrčte kolena. Přitáhněte nohy k tělu, abyste ucítila protažení boků a vnitřní strany stehen, a nezapomeňte u toho pravidelně dýchat.

6. Jděte na procházku

Jak prosté a jak účinné! Nejen pro přípravu těla k porodu, ale i pro psychickou pohodu. Chůze nebo jiná lehká kardiovaskulární zátěž je důležitá po celou dobu těhotenství. Před porodem pomůže s dilatací děložního hrdla. Ne nadarmo doporučují porodní asistentky u porodu chodit, gravitace je zkrátka mocná.

7. Dělejte výpady

Výpady protahují kyčle a otevírají pánev, což pomáhá miminku dostat se do ideální porodní polohy. Postupujte takto: postavte se rovně, pak jednou nohou udělejte velký krok vpřed, koleno držte nad kotníkem. Druhá noha by měla klesnout tak, aby byla rovnoběžná se zemí. Zatlačte zpět do výchozí polohy a opakujte s druhou nohou.

Témata: Těhotenství, Porod, Miminko, Tipy a rady porod, Cvičení, Pohyb, vyvolávaný porod, Tip, Lékař, COM, Nohy, Poloha, Bříško, Pánev