Maminka.czVálka na Ukrajině

7 tipů, jak s dětmi mluvit o válce na Ukrajině a co dělat

Tereza Víchová 9.  3.  2022
Už druhý týden je to téma každého z nás, děti nevyjímaje. Válku na Ukrajině sledujeme ve zpravodajství a na sociálních sítích, děti ji řeší ve škole. Přinášíme několik tipů, jak „přežít i tohle” a zachovat si zdravý rozum, protože je jasné, že toto téma hned tak nezmizí. A ve videu se podívejte na rady psycholožky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ukrajinské uprchlíky potkáváte ve městech, ve školách a školkách se kreslí modrožluté vlajky, na procházce najdete malovaný kamínek se stejným motivem a večer třeba vybíráte starší hračky a oblečení, které věnujete na humanitární účely. Covid vystřídalo další zásadní téma. A na všechny je toho moc. Aperio (Spol. pro zdravé rodičovství) připravilo několik praktických rad, které snad pomohou uchovat si zdravý přístup k věci. Přinášíme je zde:

  • Mluvte o válce s dětmi, i když je to bolestné. S přístupem k médiím se zprávám stejně nevyhnou. Skvělé jsou tipy, jak mluvit o válce s dětmi, od centra Locika. 
  • Nikdy není hloupé se radovat. Válka je tragédie. Spojte se a pomáhejte, ale nevyčítejte (sobě ani druhým) „normální“ život. V krizových chvílích je potřeba hledat si i ty nejmenší důvody k radosti. 
  • Zůstaňte ve spojení, neuzavírejte se. Více než kdy dříve je potřeba o pocitech a obavách mluvit. Sejděte se s blízkými a přáteli. (Nebo zavolejte třeba na Linku pro mámy a táty.)
  • Vyplatí se si zprávy dávkovat. Omezte čas, který věnujete sledování zpravodajství, příp. sociálních sítí. Videozáběry bývají více zahlcující než psaný text. 
  • Zapojte s dětmi místo hlavy ruce a tělo a uvidíte, o kolik pak bude hlava lehčí. Co si třeba společně složit holubici míru v barvách ukrajinské vlajky?                              
  • Společně s dětmi vymyslete způsob, jak můžete pomoct – zajímavou inspiraci najdete například tady.
  • Pečujte o sebe. Jedno obejmutí nebo pohlazení po vlasech vydá za tisíc slov.

Přečtěte si i náš rozhovor s psycholožkou, která jako máma čtyř dětí přidává vlastní zkušenosti:

Ukrajina jako téma našich dní s dětmi: Mluvte i o svých obavách, nenechte děti napospas sociálním sítím a jejich „pravdě”, radí psycholožka
Témata: Rodičovství, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, Výchova, Sociální sítě, válka, Ukrajina, Válka na Ukrajině, Rada, Psycholožka, Zdravý rozum, Uprchlíci, Tip, Aperio, Děti, Zpravodajství