Maminka.czZdraví

7 tipů pro první letní pomoc

Ivana Ašenbrenerová 30.  7.  2016
Odřená kolena, štípance od komárů nebo pády z kola? Pokud máte děti, v létě se podobným karambolům nevyhnete, i kdybyste se stavěli na hlavu. Víte, jak je co nejrychleji ošetřit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Pády

Mám tři hyperaktivní syny, takže zkušeností s nejrůznějšími pády z čehokoli mám spousty. Ať už to byly pády z kola, prolézačky či ze stromu. I když jsem jim byla nablízku, nikdy jsem tomu nezabránila na 100 %. Pokud vaše dítě spadlo (a je jedno odkud) a je v bezvědomí, na nic nečekejte a volejte záchranku. V každém případě se pokuste zajistit průchodnost dýchacích cest, zkontrolujte životní funkce a dítě uložte do stabilizované polohy. Máte-li podezření na zlomeninu, základním pravidlem je improvizované znehybnění zlomené kosti. Dolní končetiny pevně svažte šátkem, vypodložte třeba kapesníkem a zafi xujte například větvemi, ale tak, aby to dítě netlačilo.

Umíte poskytnout první pomoc při tonutí?

2. Tonutí

Utopit se můžete i v několika centimetrech vody, takže v létě nikdy nenechávejte děti u vody samotné. A to ani v případě vašeho zahradního bazénku. Vždy je také vybavte vhodnými plaveckými pomůckami. Pokud by přece jen došlo k tonutí, zahajte resuscitaci, ale nejdřív uvolněte dýchací cesty (v ústní dutině může být bláto nebo řasy). Nutné je zabránit prochladnutí, takže dítě zahřívejte a uložte do stabilizované polohy (dítě leží na boku s horní nohou pokrčenou v koleni).

3. Krvácení a řezné rány

Odřeninám se prostě nevyhnete. Výhodou je, že se dobře hojí, protože kůže je obvykle narušená hladkým řezem. Jediným problémem je bolest a často silné krvácení, takže děti hodně pláčou. Hlavní je nepanikařit a zachovat klid.

Ránu vyčistěte pod proudem tekoucí vody (dezinfekce nemá v tuhle chvíli smysl, jen byste ránu podráždili), pak zakryjte sterilním polštářkem nebo jen náplastí (podle hloubky). Můžete aplikovat antibiotickou mast a počkat, dokud se nevytvoří pevný strup. Při silném krvácení použijte tlakový obvaz a zavolejte záchranku.

4. Úžeh a úpal - letní evergreendy

K létu prostě patří a určitě je dobré vědět, jakou první pomoc zvolit. Úžeh vznikne, když sluneční paprsky působí přímo na hlavu, takže dojde k přehřátí mozku. Většinou se to stane proto, že dítěti nedáte pokrývku hlavy a jste s ním na pláži celý den i přes poledne, kdy to nejvíc praží.

Úpal není úžeh!

Pozor, i když je dítě ve vodě, na hlavu slunce svítí pořád! Úpal je přehřátí organismu, který je vystaven přílišnému horku a nedokáže se už sám ochladit. To se stává zejména při dlouhé cestě autem, které je rozehřáté jako trouba.
Při úpalu začne dítě bolet hlava, je mu špatně od žaludku, zvrací, má závratě a může mít horečku. Aby vás to nezmátlo: kůže není zpocená, ale naopak je suchá!
Postižené dítě v obou případech přemístěte do stínu, uvolněte mu oblečení a dejte mu napít.

5. Otrava z jídla

Děti si rády strkají do pusinky vše, co jim přijde pod ruku. Chtějí přece poznávat svět, takže je nad slunce jasné, že chtějí ochutnat i to, co při tom dobrodružném poznávání potkají. A protože jsme národ houbařů, s dětmi chodíme často i do lesa právě na houby. Dávejte pozor na to, jakou houbu dítě sbírá, a hlavně zda se ji nesnaží otestovat na vlastní kůži.

Otravu totiž nemusí způsobit jen houba jedovatá, ale třeba i houba zapařená v igelitce. Při podezření na otravu dejte dítěti čaj, který podpoří močení a zklidní podrážděný zažívací trakt. Dalším dobrým pomocníkem je živočišné uhlí, které na sebe váže toxiny. Při otravě je důležité co nejvíc pít a samozřejmě raději odjet do nemocnice.

 

Na vosí bodnutí pomůže ocet nebo citron, na včelí mýdlový roztok a jedlá soda.

 

6. Spálení od sluníčka nebo ohně

Nejen sluneční paprsky dokážou způsobit nepříjemné spáleniny, dítě se může popálit třeba i při letním grilování u ohně. Obvykle si dítě neopatrně sáhne rukou na horké víko od grilu nebo vezme nedočkavě do ruky kovový prut na opékání buřtů, a je zle.

Nepodceňujte opalovací krémy - úpal a spálení hrozí už na jaře!

Tyhle spáleniny bolí, ale většinou jde pouze o malou plochu, takže se nemusíte obávat nějakých větších komplikací. Stačí postižené místo chladit pod proudem studené vody nebo na něj přikládat led. Určitě nic nenatírejte žádnou mastí, i kdyby vám babička každou hodinu po telefonu radila, abyste použila třeba sádlo. Pokud se objeví puchýř, nepropichujte ho, ale překryjte sterilním polštářkem.

7. Štípance od hmyzu

Vosí či včelí bodnutí způsobí obvykle zarudnutí nebo otok na kůži, alergické reakce se vyskytují zřídka. Žihadlo je ale nutné odstranit a místo bodnutí chladit. Pokožku potírejte Fenistilem a v případě těžších reakcí podejte antihistaminika pod jazyk.

Na vosí bodnutí pomůže ocet nebo citron, na včelí mýdlový roztok a jedlá soda. Na klíště použijte speciální kleštičky, chytněte ho těsně u kůže a kývavým pohybem odstraňte. Nikdy ale s klíštětem netočte v protisměru hodinových ručiček!

Jak se chránit před klíštětem? S vitaminy, oblečením a trávníkem!
Naučte se odstraňovat klíště správně a bez rizika
Témata: Zdraví, Časopis Maminka, pomoc, Bláto, Fenistil, Buřt, Jedlá soda, Soda, Jediný problém, Let, Protisměr, Zahradní bazén, Průchodnost, Otrava, Sádlo, Tonutí, Tip, Postižené dítě, Životní funkce, Dobrý pomocník, Živočišné uhlí, Zažívací trakt, Silné krvácení, Klíště, Postižené místo, Zdraví na Heureka.cz