Maminka.czPorod

Sedm triků, jak vyvolat porod, když se miminku nechce na svět

Jak vyvolat porod přirozeně, když se i po vypočítaném termínu miminku nechce na svět? Takovou otázku si pokládá nejedna nastávající těhotná maminka. Tady jsou šikovné tipy a rady, které mohou pomoct k urychlení začátku kontrakcí a porodu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Termín porodu je tady a miminku je v děloze stále lépe než na světě. Maminka už je nedočkavá, porodníci hlídají, jestli je dítě skutečně v pořádku, rodina v pohotovosti jako při manévrech. Co vám může pomoct k narození miminka? 

Termín porodu se vypočítává při první těhotenské kontrole a jedná se o 40 týdnů, respektive 10 lunárních měsíců od poslední menstruace. Reálné stáří plodu je ale o dva týdny nižší, když se počítá s ovulací ideálně kolem poloviny cyklu (tedy 14. den). Jak je to tedy s údaji typu 39+6? Následující den je dnem D, tedy termínem porodu, tj. 40+0. Týden 39+1 až 39+6 je 40. týdnem gravidity. V termínu 40+1 jste jeden den po termínu porodu, od 42+0 přenášíte.

Do této fáze už by se těhotná žena v ideálním případě neměla dostat, těhotenství by mělo být ukončeno včas. Podmínkou je, že se skutečně jedná o jednoznačné přenášení plodu, tedy že ultrazvukové stáří se shoduje se stářím vypočteným podle poslední menstruace.

O donošeném miminku se hovoří od ukončeného 38. týdne těhotenství, kdy plod váží kolem 3 až 3,5 kilogramu a měří asi 50 centimetrů. Už je připraveno na život mimo dělohu, ale o vstupu na svět rozhoduje samo. Začátek porodu je vázán na složité „uzrání“ hormonální osy hypotalamus – hypofýza (části mozku plodu) – nadledviny plodu – placenta – plodové obaly – sliznice děložní – děloha – čípek děložní.

VIDEO: Zaručené tipy k vyvolání porodu: Funguje masáž bradavek nebo pohlavní styk?

Přenášení přináší komplikace

Jestliže neporodíte do termínu 42+0 a přenášíte, zvyšuje se riziko komplikací u miminka. Placenta den po dni velmi rychle stárne a nezajišťuje už dostatečně svou funkci, tedy výživu a přívod kyslíku plodu v děloze. Proto bývá rodička přijata do porodnice, kde se obvykle vyvolá porod. O připravenosti porodních cest a zralosti děložního čípku včetně zdraví miminka rozhoduje lékař na základě pravidelného ultrazvukového a pohmatového vyšetření plus monitorování srdečních ozev plodu.

Jak pomůže lékař?

Řada budoucích maminek má obavy z přenášení a vyvolávání porodu, proto hledají cesty, jak miminko přesvědčit, aby přišlo na svět v termínu. Někdy pomůže i lékař. Jak? Použije takzvaný Hamiltonův hmat. Pozor! Provádí ho pouze lékař při vyšetření, když zjistí, že celkový nález je připravený k porodu.

Musí vás informovat o tom, že tento zásah provede. A jak se provádí? Při vaginálním vyšetření porodník uvolní dolní část plodových obalů (krouživým pohybem prstu zavedeného hluboko do vagíny), které naléhají na pánevní vchod. Tím se uvolní prostaglandiny, tj. hormony, které mohou vyvolat děložní činnost. Výsledky Hamiltonova hmatu jsou závislé na připravenosti ženy k porodu. Když není dostatečná, žena zašpiní, může mít několik kontrakcí, které ale nejsou dostatečně silné a nevedou k samotnému porodu. Zákrok není příjemný, rodička může cítit štípání, pálení, někdy i bolest. Když se hmat nemine účinkem, do několika hodin se rozeběhnou kontrakce a žena porodí.

V opačném případě na něj žena nijak nereaguje a porod stále nepřichází.
Hamiltonův hmat se většinou popisuje jako neškodná metoda, šetrná vůči matce i plodu. Řada žen si ho přeje spíš než farmakologické způsoby vyvolání porodu (prostaglandinové tablety zaváděné do pochvy), a když je zdravotně indikovaný důvod k vyvolání porodu (těhotenství delší než 42 týdnů, miminku se už v děloze nedaří úplně nejlépe…), je lepší začít, samozřejmě, když nehrozí žádné riziko z prodlení, právě s ním a teprve poté přistoupit k dalším způsobům vyvolání děložní činnosti (například protržení vaku blan).

Přenášení: Doporučení odborníků i babské rady. Co dělat, když si dává miminko na čas?

Co může udělat sama rodička?

Vždy je třeba si uvědomit, že je to i přes jeho bezpečnost zásah do přirozených porodních procesů. Proto je nejlepší, když si příroda řekne sama, kdy chce dítě na svět. Budoucí maminka však může přispět některými dalšími způsoby…

Masáž bradavek

Ta patří k nejúčinnějším způsobům, jak vyvolat kontrakce. Maminka může pravidelně denně třít několik minut (asi 4) bradavky mezi palcem a ukazováčkem. V organismu se díky tomu vyplavuje hormon oxytocin, který vyvolává děložní stahy. Masírování může těhotná aplikovat od 39. týdne těhotenství, případně tímto způsobem zvyšovat sílu kontrakcí i v průběhu již rozběhlého porodu. S masáží může pomáhat i váš partner, o to to bude příjemnější.

Pohlavní styk

Těsně před porodem patří k zaručeným babským radám, jak vyvolat porod. Základ je reálný, mužské sperma obsahuje prostaglandiny také, ale je třeba nechat sperma uvnitř co nejdéle, a navíc obsah prostaglandinů je v semenu poměrně nízký. Nechráněný styk může vyvolat kontrakce možná i mechanickým kontaktem. Rozhodně se však před milostnými hrátkami o jejich vhodnosti poraďte s lékařem, ne vždy je tento způsob vyvolávání porodu doporučovaný.

Fyzická námaha

Bývala známým vyvolavatelem kontrakcí odedávna. Ženy vytíraly, myly okna… Pokud prožíváte fyziologické těhotenství, určitě jste v jeho průběhu nejen běžně uklízela, ale i chodila cvičit, na procházky, prostě jste se přiměřeně fyzicky zatěžovala. Cítíte se dobře? Zkuste uklidit. Opatrně však s artistickými cviky typu mytí oken a věšení záclon, může se vám točit hlava! Nezvedejte těžká břemena, zkrátka namáhejte se s mírou, přiměřeně svému stavu.

Zázračné „šicí“ bylinky uzdraví vaše poporodní zranění dřív, než se nadějete

Síla koření

Připravte si kořeněný čaj, obvykle do dvou, tří dnů vyvolá porodní stahy. Stačí jeden malý zázvor, polévková lžíce sporýše lékařského, 12 kusů hřebíčku, 1 kus skořicové kůry. Přísady se přelijí litrem vroucí vody a nechají 30 minut louhovat. Potom se nápoj přecedí, přelije do termosky a po doušcích ho můžete popíjet klidně po celý den.

Teplé koupele

Kromě „babských rad“ patří i k zdravotnickým. Posaďte se opatrně do vody teplé až čtyřicet stupňů, přitom krouživými pohyby masírujte bříško sprchou s teplou vodou. Porod by se měl spolehlivě rozběhnout.

Masáž hráze

Tu si může těhotná (případně pomůže partner) provádět od 35. týdne gravidity (6–8 týdnů před termínem porodu). Je doporučená pro uvolnění a prokrvení svalstva při průchodu hlavičky dítěte během porodu a je částečnou prevencí nástřihu či protržení (není zaručeno, že zafunguje vždycky). Někdy se uvádí, že může porod ve vrcholných stadiích těhotenství i vyvolat. Masáž hráze se provádí pupalkovým nebo olivovým olejem (rozhodně nikdy ne nasucho!). Vhodný masážní olej obsahuje éterické oleje levandule, šalvěje muškátové a růže. Podporuje sebedůvěru a působí antisepticky, zabraňuje případné infekci. Pupalkový olej užívejte tři týdny po dvou lžičkách denně jako přípravu na porod.

Bylinky

Síla přírody je známá po staletí. Zkuste čaj z maliníku (vždy po poradě s lékařem a jen několik týdnů před termínem, pomáhá s nástupem kontrakcí), levandulový extrakt ve formě koupele nebo masážního oleje (otevírá porodní cesty, tím stimuluje porod), mateřídoušku a skořici (pomáhají stahovat hladkou svalovinu dělohy stejně jako fenyklový čaj). U bylinek nepřekračujte doporučené množství, obsahují účinné látky stejně jako léky. Není pravda, že bylinkami se nelze předávkovat.

VIDEO: Co všechno vás může u porodu překvapit? Podívejte se na video.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Miminko, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady porod, kontrakce, muž u porodu, sperma, hamiltonův hmat, Plod, Hmat, Připravenost, Plodový obal, Hamilton, Rada, Extrakt, Poslední menstruace, Fyzická námaha, Fenyklový čaj, Děložní stahy, Děložní činnost, Éterické oleje, Děložní sliznice, Zdraví na Heureka.cz