Maminka.czVýbavička pro miminko

7 nejdůležitějších věcí, které musí umět váš kočárek

Simona Procházková 13.  12.  2018
Jak vybrat ten pravý, když na trhu existuje nepřeberné množství variant a typů? Nabídka je obrovská, který ale bude tím nejlepším právě pro vás? Samozřejmě očekáváte, že bude maximálně pohodlný, bezpečný, a navíc krásný na pohled! Jenže jaké vlastnosti a funkce skutečně využijete a bez kterých se během každodenního využívání neobejdete? Poradíme!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nákup kočárku je pro rodinný rozpočet nemalým finančním výdajem, vyplatí se proto nic neuspěchat, jelikož zorientovat se v obchodech může být nelehkým úkolem. Dobře si předem rozmyslete, které parametry jsou pro vás důležité. Co by vám měl kvalitní kočárek poskytnout a jaké vlastnosti od něj očekávat? Výběr najdete například na webu prodeti.cz

1. Prostorná korba

Miminko by v ní mělo mít dostatek místa, a to i v případě, že je zabalené v zimním fusaku a dece. Korba by měla být dostatečně odpružená (ideální je, když se dá houpat) a měkce polstrovaná. Příjemným bonusem pak je možnost odvětrávání, sluneční clona a prodloužená stříška s UV ochranou. Praktickým tipem může být pořídit si kočárek s vyjímatelnou vnitřní částí – taškou, kterou jednoduše vysunete z korby a pomocí madel přenesete spící dítě domů.

Veškeré potahy a textilní části by měly být odnímatelné a pratelné a neměly by obsahovat žádné chemické látky. Vnitřní potah lůžka musí být napnutý, aby nepředstavoval nebezpečí udušení dítěte.

2. Možnost aretace

Pro snadnější manipulaci, pohodlné ovládání a „hbitější“ jízdu v terénu se hodí, pokud je u zvoleného modelu možnost aretace předních kol. Znamená to, že je lze nastavit tak, aby byla otočná kolem své osy, a v případě potřeby se dala opět snadno zablokovat. Všimněte si také, zda mají kola kuličková ložiska, která umožňují snadné otáčení.

Proč rozhodně nezakrývat kočárek plenou? Tohle video vás šokuje!

3. Odolná kola

Kvalitně odpružená kola, která tlumí otřesy na nerovném terénu, jsou základem. Vybírat můžete mezi koly pěnovými, gumovými a nafukovacími. Gumová jsou v podstatě bezúdržbová, nehrozí žádná „nehoda“, nafukovací byste měli pravidelně kontrolovat a dofukovat a vyplatí se spíše do náročnějšího terénu. Obecně platí, že čím menší kolečka kočárek má, tím lepší a hladší povrch potřebuje pro co nejpohodlnější jízdu. 

4. Funkční brzdy

Zajímejte se také o systém brzd. Nejdůležitější je umístění a funkčnost brzdy zadních kol.  Zkontrolujte, zda drží dostatečně pevně i ve větším kopci a zda má bezpečnou aretaci. Funkčnost brzd vyzkoušíte umístěním kočárku na nakloněnou plochu a zabrzdíte. Praktickým pomocníkem je také dodatečná ruční brzda, kterou oceníte například při jízdě z kopce nebo pokud máte v plánu s kočárkem provozovat třeba běh či inline bruslení.

Jak poznat, že je kojenec málo oblečený a je mu zima?

5. Stabilní podvozek

Ujasněte si, v jakém terénu budete kočárek nejčastěji používat. Na horách, v lese, v městské hromadné dopravě? Na venkově oceníte model se stabilní odolnou konstrukcí a robustními koly, pokud žijete ve městě, požadujte spíše kočárek s lehčí konstrukcí a menšími koly.

Bydlíte ve třetím patře bez výtahu a kočárek budete denně vynášet do schodů? Nebo ho budete často skládat do auta či cestovat s ním autobusem? Pak zvolte jednoznačně lehčí variantu. Vyzkoušejte si předem, jak se vám bude s vybraným modelem manipulovat, zda má dost stabilní a pevný podvozek, aby se snadno nepřevrátil na nerovném povrchu, a také jaké rozměry má ve složeném stavu. Dá se po složení zajistit, aby se při přemísťování nerozkládal?

6. Maximální polohovatelnost

Pro co největší komfort dítěte (a také pro jeho zdravou páteř) je důležité, aby se jednotlivé části kočárku daly polohovat podle aktuální výšky a věku. Samozřejmostí u sportovních verzí (od 6 měsíců výše) je polohovatelnost sedací části a zádové opěrky (která by měla být výškově nastavitelná do několika pozic, včetně úplného lehu). U mnoha typů kočárků je možné polohovat (zpravidla do dvou výškových poloh) také hlubokou korbu. Pro starší děti využijete rovněž polohovatelnou a výškově nastavitelnou opěrku nohou. Výškově nastavitelné madlo zase oceníte, když s kočárkem jezdí více osob různé výšky.

Design, nebo funkce?

Na jedné straně najdete fanoušky designových kočárků, na druhé straně ty, co za nejlepší považují kočárky stejného stylu, jaké se používaly před desítkami let. Tady skutečně záleží na vašich preferencích, v obou případech se můžete dostat na cenu ve výši několika desítek tisíc korun.

Pozor, některé kočárky se prodávají jako jedna předem daná sada, některé si sami skládáte – zvlášť si vybíráte podvozek, zvlášť korbu, případně sedátko z různých typů a designů, což většinou v součtu vyjde podstatně dráže, ale můžete si sestavit kočárek na míru i vzhledem odpovídající vašim představám.

Pokud jde o doplňky, jako jsou pláštěnka, slunečník, nánožník, držák na pití, adaptér pro autosedačku a podobně, lepší je pořídit tyto věci rovnou.

Důležité jsou rozměry kočárku, především jeho hmotnost a šířka. Raději si ho zkuste zvednout, abyste věděli, co vás pak při jeho transportu čeká, vyzkoušejte, jak snadno se skládá a zda se dobře vleze do kufru vašeho vozu, a myslete i na možnosti jeho uskladnění doma. Příliš široké kočárky se nevejdou do některých vchodů, pozor na to, stejně jako na rozměry výtahů.V

Testujeme s dětmi: Miminko, které roní opravdové slzy, děti dostalo!
Testujeme s dětmi: Hrdina Tlapkové patroly, který děti učí písmena
Témata: Děti, Rodina, Kočárek, Výbavička pro miminko, Nákupy, Roni, Vaš, Hluboká korba, Spící dítě, Pohodlné ovládání, Vlastnost, Stříška, Vybraný model, Třetí patro, Příjemný bonus, Podvozek, Množství variant, Druhá strana, Přední kolo, Brzda, Nerovný terén, Sedací část, Nelehký úkol, Desítka let, Náročný terén, Kočárky na Heureka.cz