Maminka.czRodičovství

7 zaručených způsobů, jak se rychle zklidnit, když vás vytočí potomek. Naučte je i své děti!

Lenka Brožová 27.  2.  2023
Proč? Protože emoce se řetězí a reagují na sebe a ve výsledku pak obvykle "jedou" na obou stranách. Takže ječet v záchvatu vzteku na dítě, aby se nevztekalo – to fakt nefunguje. Jednou z cest je tedy zklidnit nejprve sebe. A protože ne každý rodič je jogín, flegmatik nebo majitel svatozáře, naučíme vás rychlé metody, které vás spolehlivě hodí do klidu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tak nějak jsme si zvykli emoce dělit na pozitivní a negativní a učíme to, byť třeba i nevědomky, své děti. Přitom kdyby to nebylo potřeba, příroda nás tak širokou paletou emocí nevybavila. Nejdiskutovanější emocí s nálepkou „negativní“ je pak vztek či hněv. „Dát dítěti najevo svůj vztek není rodičovské selhání ani výchovná prohra. Je to opravdovost a je naprosto na místě zvýšit hlas a vztek vyjádřit celým svým tělem,“ uklidňují impulzivnější rodiče autorky knihy S láskou i rozumem. A nejen impulzivnější, ale i nevyspalé, frustrované, vystresované – doplňte si sami, co vás tak nejvíc rozhazuje. 

VIDEO: Komunikace s dětmi? Zaveďte těchto 6 pravidel a budete si rozumět, radí koučka

Někdy ale sami cítíme, jak jdeme do vrtule a že je to "prostě moc". Nebo brzo bude. Jistě, ze šroubovice DNA vlastnosti jen tak nevymažete. Ale můžete s nimi naučit sebe (i malého dědice) žít. Nejprve samozřejmě sebe. Protože mezi rodičem a dítětem se uplatňuje nejen genetický, ale i tzv. mezigenerační přenos. To znamená, že dítě přejímá vzorce svých rodičů.

Sedmička pro klid a mír

Pro případy, kdy cítíte, že to s vámi začíná lomcovat, přidávají autorky knihy S láskou i rozumem praktické cviky. Měly by vám pomoct zmírnit stres a lépe pracovat s energií emoce. Klidně zkuste tyhle cviky dělat spolu s dítětem, třeba se z vašeho sporu nakonec stane srandovní společná aktivita:

  1. DÝCHÁNÍ DO BŘICHA: Co nejvíc se nadechněte do spodní části břicha, vytlačte břicho ven a zadržte na chvíli dech. Postupně pomalu vydechujte.
  2. DÝCHÁNÍ „DO ČTVERCE“: Vizualizujte si pomyslný čtverec kolem své hlavy. Na tři doby nádechu si představujte, jak energie stoupá z levého ramene. Na tři doby zadržte dech a představujte si, jak energie pluje nad vaší hlavou k pravému rameni. Na tři doby vydechujte s představou, že energie klesá od hlavy shora dolů k pravému rameni. A na tři doby zadržte dech a vizualizujte si energii, jak jde od pravého ramene k levému.
  3. MAČKÁNÍ PRSTU: Palcem a ukazováčkem jedné ruky si silně stlačte jakýkoli prst druhé ruky.
  4. ĎÁBELSKÝ OBLIČEJ: Vytvořte co nejošklivější grimasu před zrcadlem a na několik sekund ji zafixujte. Uvolněte a zopakujte.
  5. TLESKÁNÍ: Rukama silně tleskejte o sebe, přitom na místě vyskakujte do výšky. Pokračujte do zadýchání.
  6. ŽVÝKAČKA: Vložte žvýkačku do úst a soustřeďte se jen a pouze na žvýkání. Čelisti používejte velkou silou.
  7. POZITIVNÍ KOTVA KLIDU: Pokaždé, když se cítíte příjemně, zmáčkněte si palcem a ukazovákem pravé ruky nějaké místo na levé ruce a zapamatujte si ho. Pokud to budete často opakovat, vytvoříte si podmíněný reflex na příjemnost, pozitivní kotvu. Až budete mít příště zlost, stiskněte si tuhle „kotvu klidu“, měla by vás rychle vrátit do příjemných pocitů.
Vzteká se, válí se po zemi a řve? Víme, jak reagovat

Teprve když se naučíte emoce přijmout, můžete se naučit s nimi zacházet

„Neexistuje dobrá a špatná emoce. Všechny mají být viděny. Fungují jako rádci a ochránci,“ připomíná lektorka a mentorka Lucie Harnošová. Doporučuje proto zejména dětské emoce nepotlačovat: „Nechte je proplout, pozorujte je a přijměte je.“ Nás ale zajímalo, jak konkrétně to udělat... Zde jsou její tipy, jak zacházet s emocemi svými i dětskými:

Jak zacházet s emocemi u SEBE?

Zkuste nejprve vnímat svůj dech. Všímejte si svých vnitřních pocitů. Můžete začít emoci popisovat. Sledujte, jak se emoční vlna proměňuje, jestli sílí, nebo slábne. Jestli se k ní nepřipojuje nějaká další emoce. Důležité je zůstat v pozici nehodnotícího pozorovatele. Jen pozorovat, zda cítíte potřebu emoci potlačit, nebo naopak potřebu jednat. Emoci pozorujte tak dlouho, dokud se nepromění, neodpluje. Na závěr je dobré se zase vrátit ke svému dechu. 

Pozorování a zvládnutí emoční vlny můžete podpořit větami, které vám pomohou celou situaci lépe zvládnout:
„Je v pořádku cítit strach/smutek/vztek…“
„Je to jen chvíle, nebude to trvat věčně.“
„Mé pocity jsou jako vlna, která se objeví a zase zmizí.“
„Jsem v pořádku taková, jaká jsem, se vším, co cítím.“ 

Jak zacházet s emocemi u DÍTĚTE?

Velmi často stačí, když v té situaci zůstáváte s dítětem přítomná: máte oční kontakt, vřelý výraz ve tváři a postoj v těle. Setrváváte v klidu. Můžete případně dítě podpořit větami typu „vidím, že tě to vážně naštvalo“, kterými dáte najevo, že vnímáte, jak se cítí. Zbytečně moc povídání není potřeba. Už tato klidná reakce obvykle postačí na to, aby dítě mohlo nechat své pocity volně a bezpečně proběhnout.

Co ale nefunguje nikdy, je popírání – když chceme naše dítě (nebo sebe) co nejrychleji uklidnit a celou emoci a situaci zlehčíme. „Přece si nemyslíš, že se celý vesmír točí jen kolem tebe!“ „Jsou mnohem horší tragédie na světě.“ Nefunguje ani to, když v tu chvíli začnete moralizovat a vysvětlovat, jak by se druhý člověk měl, nebo neměl teď cítit či chovat.

 

Věděli jste, že Když to, co říkají vaše ústa, není v souladu s tím, co říkají oči a tělo, je až sedmkrát pravděpodobnější, že dítě uvěří neverbálnímu projevu?

 
Moje dítě mi leze na nervy. Co s tím, poradí psycholožka

 

Témata: Rodičovství, Mateřství, Péče o dítě a jeho výchova, Psychika, Výchova, Chování a vztahy, Rodina a vy, Rodiče, Emoce, Povahové rysy, vztek, Energie, Flegmatik, Klid, Zář, Záchvat vzteku, S láskou i rozumem, Lucie Harnošová, Dech, Zaručený způsob, Ďábel, Vali, Jogín, Popírání