Maminka.czZdraví

7 zásad bezpečné a zdravé manipulace s kojencem

Martina Machová 22.  12.  2015
Správnou manipulací s miminkem „spoříte“ svému potomkovi na budoucnost. Nespoříte však peníze, ale zdraví! Mnoho problémů s pohybovým aparátem v dospělosti, zvláště s páteří, sahá svými kořeny do dětství!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Příroda nám darovala mateřskou intuici – neviditelnou pupečníkovou šňůru, kterou proudí jinými lidmi nepostřehnutelné informace od miminka k mamince. Jako maminky totiž často naprosto intuitivně víme a cítíme, co našim dětem schází, proč jsou neklidné. Dokonce podle pláče dokážeme odhadnout, zda děťátko něco rozhněvalo, má hlad nebo ho něco bolí.

Tento intuitivní jemnocit bohužel někdy nemáme v rukách – mnohdy nevíme, jak s děťátkem správně manipulovat, a tak se často stává, že jej chováme, zvedáme i pokládáme způsobem, který není vzhledem k nezralosti jeho pohybové soustavy úplně optimální. Velmi hrubé „přehmaty“ v manipulaci s děťátkem dokonce mohou způsobit odchylky v pohybovém vývoji, nebo prohloubit vrozené odchylky a nechtěně je podporovat.

„Některé maminky jsou na první pohled přirozeně šikovné, jiné – jak bych to decentně řekla – to nemají v ruce, a s miminkem manipulují, jako kdysi manipulovaly se svou panenkou, která vydržela všechno.“ říká zkušená dětská sestra Eva Nová. Ale i méně zručné maminky se mohou samozřejmě vše naučit a bezpečnou manipulaci svému děťátku dopřát. Zvláště proto, že například zvedání a pokládání děťátka je úkon, který každý den zopakují mnohokrát!

„Přes všechnu osvětu v ordinaci stále vídáme, jak maminky zvedají své děti z podložky za ručičky, nebo jim zaboří dlaně do podpaží a zvedají je za ramenní klouby, malému kojenci pak bimbá hlavička v záklonu a není se pak co divit, když je po takových náročných cvicích mrzutý.“ tvrdí Nová.

Manuál na miminko

Všichni víme, že se novorozené děťátko samo nepřetočí, neleze, nesedne si, nestoupne, natož aby běhalo – jeho pohybový aparát na to jednoduše není ještě připravený! Psychomotorický vývoj děťátka je pozvolný a postupný, každá nová dovednost má svou logiku a posloupnost. Každá nově nabytá dovednost připravuje, mnohdy doslova posiluje, pohybový aparát na další dovednost.

Víte jak podpořit motorický vývoj dítěte?

Je tedy logické, že s děťátkem, které si samo nesedne, nelze manipulovat tak, jako by to jeho pohybový aparát zvládl „levou zadní“.„Rutinně opakovanou nesprávnou manipulací lze v krajním případě děťátku přivodit nejen odchylku v pohybovém vývoji, ale také zcela logicky i podrážděnost a nepohodu.  Například malého kojence, u něhož se maminka při manipulaci neustále dopouští záklonu hlavičky, může jednoduše bolet z námahy za krčkem, a to ještě v tom lepším případě.“ vysvětluje Nová. Jaké jsou tedy naprosto základní zásady bezpečné manipulace s malým kojencem?

  • Nepředbíhejte přirozený psychomotorický vývoj; děťátko nikdy například neposazujte, nestavte, nechoďte s ním dřív, než to zvládne samo – pohybový aparát na tyto činnosti není připravený!
  • Vyvarujte se prudkých pohybů. S miminkem vždy manipulujeme jemně, pomalu a citlivě.
  • Při manipulaci s kojencem vždy dbejte na to, aby nedocházelo k záklonu hlavičky. Starší kojenci s posíleným (nejen) šíjovým svalstvem „si to ohlídají“ sami, u mladších kojenců jste tou oporou vy!
  • Děťátko při manipulaci neuchopujte zezadu za krk! Vaše dlaň se v takových případech podkládá pod hlavičku, ne pod krček.
  • Při manipulaci dbejte na symetričnost všech poloh.
  • Ve svislé poloze noste děti až tehdy, když samy zvládají polohu na všech čtyřech. Pokud takto miminko nosíte dříve, vězte, že velmi namáháte jeho páteř. Mnohem vhodnější je například tzv. klubíčko.
  • Při jakékoliv manipulaci s děťátkem se striktně vyhýbejte tlaku na páteř. Chybnou manipulací můžete z velké části zatím chrupavčitou páteř přetěžovat až deformovat.

A pamatujte, správnou manipulací s miminkem „šetříte“ svému potomkovi problémy v dospělosti. Mnoho trampot s pohybovým aparátem v dospělosti, zvláště s páteří, má svůj původ v nesprávné manipulaci v dětství. 

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Kojenec, Posloupnost, Nová dovednost, Prudký pohyb, Motorický vývoj, Novorozené děťátko, Klubíčko, Manipulace, Pohybový aparát, TV Nova, Přehmat, Dětská sestra, Zdraví na Heureka.cz