Maminka.czVýživa a stravování

7 zdravých dobrot, které si zamilují i děti

, Časopis Dieta
17. 2. 2015
Existují vůbec dobroty, které potěší chuťové pohárky a nebudou mít negativní dopad na zdraví? Ano! Zkuste naše dezerty, které kromě dobré chuti obsahují také živiny a zdravé tuky.

Většina lidí si život bez sladkého snad ani nedokáže představit. Problém je v tom, že většina běžně dostupných dobrot obsahuje příliš velké množství cukru, ztuženého tuku a bílé mouky. Takové pochutiny nám nedají žádné živiny a naše tělo jen zatěžují.

Pokud si je dopřáváme často a v hojné míře, hrozí nám navíc cukrovka, nadváha, demineralizace organismu nebo snížení imunity. V našem jídelníčku najdete recepty na dezerty, na kterých si nejen pochutnáte. Obsahují totiž i živiny, zdravé tuky a nenajdete v nich bílou mouku ani cukr. 

Čokoládovo-fazolový koláč

8 porcí, 45 minut

Potřebujeme: 350 g vařených nebo konzervovaných černých fazolí, 60 ml rýžového mléka, 2 vejce, 2 lžíce panenského kokosového oleje, semínka z vanilkového lusku, 40 g holandského kakaa, 60 g špaldové celozrnné mouky, 1 a půl lžičky kypřicího prášku bez fosfátů, ¼ lžičky sody bikarbony, 100 g nerafinovaného třtinového cukru, špetka soli, 50 g nasekané kvalitní čokolády (s obsahem kakaa alespoň 70 %)

Troubu předehřejeme na 180 °C. V mixéru rozmixujeme fazole a rýžové mléko, které podle potřeby můžeme přidat. Směs vlijeme do mísy. Vmícháme kokosový olej, vejce a semínka z vanilkového lusku.

V jiné míse smícháme kakao, mouku, kypřicí prášek, cukr a špetku soli. Suché ingredience vmícháme do fazolové směsi a poté přidáme nasekané kousky čokolády. Dortovou formu vymažeme trochou kokosového tuku nebo jiným olejem, vlijeme těsto a pečeme zhruba půl hodiny.

Tip: Místo špaldové mouky můžete použít rýžovou – vznikne tak bezlepková varianta dortu.

Klepněte pro větší obrázek

Banánová lízátka

2 porce, 30 minut + mražení

Potřebujeme: 120 g banánu, 10 g sekaných ořechů, 40 g kvalitní dřevěné špejle hořké čokolády (s obsahem kakaa alespoň 70 %),

Banán rozkrojíme napůl, do každé půlky zastrčíme dřevěnou špejli (od zmrzliny) a dáme na chvíli do mrazničky. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, kterou poté vlijeme do vysoké sklenice. Do čokolády namočíme špičku banánu.

Ořechy nasypeme na talíř a banán v nich obalíme. Necháme ztuhnout v ledničce, případně v mrazničce, pokud chceme vytvořit zmrzlinový efekt.

Tip: Místo ořechů můžete banán také obalit ve strouhaném kokosu.

Klepněte pro větší obrázek

Čokoládovo-kokosové kostky

16 porcí, 60 minut

Potřebujeme: Čokoládový „korpus“: 200 g mandlí, které necháte 2 hodiny máčet ve vodě, 100 g datlí, které necháte dvě hodiny máčet ve vodě, 50 g strouhaného kokosu, 20 g kakaového prášku z nepražených kakaových bobů, špetka soli

Krémová náplň: 60 g panenského kokosového oleje, 100 g kešú ořechů, které necháte 2 hodiny máčet ve vodě, 3 lžíce sirupu z agáve, 60 g kokosového krému, semínka z vanilkového lusku

Poleva: 100 g kešú ořechů, které necháte dvě hodiny máčet ve vodě, 40 g kakaového prášku z nepražených kakaových bobů, 120 g panenského kokosového oleje, ¼ hrnku sirupu z agáve

Veškeré ingredience z každé části celého dezertu vždy rozmixujeme a dáme stranou (tedy např. ingredience na čokoládový korpus společně rozmixujeme, dáme stranou a pokračujeme ingrediencemi na krémovou náplň atd.).

Do menšího pekáče nebo obdélníkové nádoby vtlačíme připravený čokoládový korpus. Pomocí stěrky uhladíme na korpus i připravenou krémovou náplň. Vrstvení dokončíme čokoládovou polevou.

Nakonec vše zabalíme do potravinové fólie a vložíme do mrazáku na tři až čtyři hodiny. Po vyndání nakrájíme dezert na tyčinky. Uchováváme v mrazáku.

Tip: Kokosový krém získáte tak, že plechovku s kokosovým mlékem vložíte na pár hodin do ledničky a z vršku odeberete nejtučnější část.

Klepněte pro větší obrázek

Nízkotučný dezert a la creme brulée

2 porce, 35 minut

Potřebujeme: 4 vaječné bílky, semínka z vanilkového lusku, ¾ lžičky práškové stévie, 250 ml řeckého jogurtu, 250 ml mandlového nápoje, 4 lžíce třtinového cukru

Troubu předehřejeme na 180 °C. Do hlubšího pekáče vložíme vhodné zapékací misky. Bílky, semínka z vanilkového lusku a stévii vyšleháme. Přidáme jogurt, mandlový nápoj a vše řádně promícháme. Směs vlijeme do připravených nádobek.

Do pekáče vlijeme mezi misky vodu a dáme péct do trouby asi na 25 minut. Po vyndání z trouby necháme vychladnout. Nakonec posypeme třtinovým cukrem a pomocí kuchyňské hořící lampy vytvoříme křupavou krustu.

Tip: Můžete podávat s čerstvým ovocem.

Klepněte pro větší obrázek

Banánovo-jahodová zmrzlina

1 porce, 20 minut + mrazení

Potřebujeme: 120 g mraženého banánu, 100 g mražených jahod, 7 g medu, pár kapek citronové šťávy

Mražený banán i jahody vložíme do výkonného mixéru a rozmixujeme do hladké konzistence. Chvíli to trvá a občas budete muset ovoce promíchat a odstranit od stěn mixéru, ale výsledek stojí za to. Pomoci si můžete i podlitím trochou vody. Ochutíme medem a citronovou šťávou.

Hladký krém můžeme ihned podávat nebo přelít do nádoby vhodné k mražení a dát do mrazáku na dvě až tři hodiny, abychom mohli vytvořit typický kopeček zmrzliny.

Tip: Místo jahod můžete použít jakékoli jiné ovoce nebo k banánu přidat kakao a vytvořit díky tomu čokoládovou variantu.

Klepněte pro větší obrázek

Tofu tiramisu

8 porcí, 25 minut + 24 hodin na ztuhnutí

Potřebujeme: 200 g špaldových cukrářských celozrnných piškotů, 500 g neochuceného tofu, 230 g sójového vanilkového pudinku, 40 g medu, 100 g mandlového másla, 20 g amaretta, 1/3 hrnku silné kávy, 1 lžíce holandského kakaa

Na dno obdélníkového skleněného pekáče rozložíme jednu polovinu piškotů. Uvařenou kávu smícháme s amarettem a polovinu použijeme na jejich pokapání.

Tofu, pudink, med a ořechové máslo rozmixujeme dohladka a polovinu rozetřeme na piškoty. Zbývající piškoty pokapeme kávovým nápojem s amarettem a poklademe na vrch.

Vrstvení zakončíme tofu směsí a posypeme kakaem. Přikryjeme potravinářskou fólií a dáme na 24 hodin do ledničky, aby se veškeré chutě spojily.

Tip: Mandlové máslo si můžete vyrobit sami – opražené mandle jednoduše mixujte, dokud nezískáte hladkou konzistenci.

Klepněte pro větší obrázek

Avokádový vanilkovo- medový pudink

2 porce, 20 minut

Potřebujeme: 200 ml mandlového mléka, 5 g mandlí na ozdobu, 200 g zralého avokáda, 14 g medu, 10 g chia semínek, semínka z vanilkového lusku

Avokádo zbavíme slupky a spolu s medem, chia semínka a podáváme ve sklenicích ozdobené mlékem a semínky rozmixujeme dohladka. Vmícháme mandlemi.

Tip: Mandlové mléko můžete nahradit rýžovým.

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Ondřej Košík

Témata: Děti, Výživa a stravování, Časopis Dieta, Hladký krém, Ořechové máslo, Kypřicí prášek, Kakaový bob, Kypr, Třtinový cukr, Mražení, Jahodová zmrzlina

Mohlo by vás zajímat
Děti, které po narození vypadají jako naštvaní staříci! Nebo filmové hvězdy
Tohle rozhodně musíte zažít před příchodem (prvního) dítěte
Bolest zad v těhotenství? Tyhle rady vám konečně pomohou!
Dojemný příběh: Týraný pes se bojí všech kromě malého chlapce

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu