Maminka.czČasopis Maminka

7 zlatých pravidel finančního plánování: Buďte finančně gramotní

Lenka Brožová 6.  6.  2022
Finanční gramotnost se možná jednou bude učit ve školách jako předmět. To už my ale nestihneme, tak se musíme dovzdělat. Protože se ukazuje, že je to doslova životně důležité.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Schopnost Čechů porozumět financím, a umět s nimi zacházet, není podle Indexu finanční gramotnosti České bankovní asociace moc k chlubení. Přitom všichni chceme žít šťastně a v hojnosti. Proč se to někdy nedaří? „Mnohdy v tom lidem brání podvědomý vztah k penězům, zkušenosti s finanční ztrátou a neúspěchem v podnikání, negativní přesvědčení o penězích a bohatství nebo špatné vzorce z rodin. Ale i nízká sebehodnota a neschopnost nebo neochota vyjednat si lepší podmínky,“ vypočítává finanční a realitní specialistka ze společnosti Broker Consulting Hana Michalová, která mimo jiné působí i jako lektorka finanční gramotnosti. Dost často se nedokážeme mezi všemi nabídkami sami zorientovat a odborníka nevyhledáme. Přitom jsou oblasti, v nichž nám přijde přirozené jít za znalcem – za lékařem, architektem, automechanikem. Ale oblast financí a realit v tomto směru pokulhává. Podle Hany Michalové si totiž lidé ne vždy jsou vědomi přidané hodnoty těchto profesí. O to větší radost pak má, když se jí v rámci servisních schůzek daří pro klienta vytvořit finanční plán tak, aby byl v souladu s jeho životními potřebami a vedl k finanční nezávislosti. Poprosili jsme ji proto o ty úplně nejzákladnější kroky, které bychom měli podniknout, abychom se k takové finanční svobodě propracovali.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Tvorba rezerv

Běžné účty vs. termínované vklady

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Časopis Maminka, Rodina, Peníze, Finance, Bydlení, smlouva, Úrok, Pojištění, Jižní Morava, Zlaté pravidlo, Demograf, Bohatství, Neúspěch, Hypotéka, Finanční gramotnost, Jana, PRÁV, Plánování, Tornádo, Nemovitost, Srovnání cen povinného ručení a havarijního pojištění