Maminka.czInflační brzda

7 zlatých pravidel finančního plánování: Tohle potřebujete znát, abyste byli nezávislí

Lenka Brožová inb 2.  11.  2022
Finanční gramotnost se možná jednou bude učit ve školách jako předmět. To už my ale nestihneme, tak se musíme dovzdělat. Protože se ukazuje, že je to doslova životně důležité.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Schopnost Čechů porozumět financím, a umět s nimi zacházet, není podle Indexu finanční gramotnosti České bankovní asociace moc k chlubení. Přitom všichni chceme žít šťastně a v hojnosti. Proč se to někdy nedaří?

VIDEO: Jak učit děti finanční gramotnosti?

„Mnohdy v tom lidem brání podvědomý vztah k penězům, zkušenosti s finanční ztrátou a neúspěchem v podnikání, negativní přesvědčení o penězích a bohatství nebo špatné vzorce z rodin. Ale i nízká sebehodnota a neschopnost nebo neochota vyjednat si lepší podmínky,“ vypočítává finanční a realitní specialistkaze společnosti Broker Consulting Hana Michalová, která mimo jiné působí i jako lektorka finanční gramotnosti. Dost často se nedokážeme mezi všemi nabídkami sami zorientovat a odborníka nevyhledáme. 
Přitom jsou oblasti, v nichž nám přijde přirozené jít za znalcem – za lékařem, architektem, automechanikem. 


Ale oblast financí a realit v tomto směru pokulhává. Podle Hany Michalové si totiž lidé ne vždy jsou vědomi přidané hodnoty těchto profesí. O to větší radost pak má, když se jí v rámci servisních schůzek daří pro klienta vytvořit finanční plán tak, aby byl v souladu s jeho životními potřebami a vedl k finanční nezávislosti. Poprosili jsme ji proto o ty úplně nejzákladnější kroky, které bychom měli podniknout, abychom se k takové finanční svobodě propracovali. 



1. Zbavte se zbytečných a drahých dluhů 

Obecně platí, že nejdražší jsou úvěry na věci, které nutně nepotřebujeme. Z toho plyne, že se nevyplatí. Pokud už nějaké takové „zbytečné“ půjčky máte, zkonsolidujte je aspoň do jedné, která bude mít lepší úrokovou sazbu. 

2. Vytvořte si rezervu 

Doporučuje se provozní rezerva ve výši 3–6 měsíčních příjmů. Z ní byste měli být schopni řešit rozbité pračky, ledničky a podobně, abyste situaci nemuseli nahonem řešit drahými půjčkami. 

3. Dobře pojistěte rodinu a majetek 

Neočekávané situace mohou potkat kohokoli z nás. A částo přicházejí v tu nejméně vhodnou dobu. Představte si mladou rodinu, kde manželka Jana je na rodičovské dovolené se dvěma dětmi a manžel Petr je tak jediným živitelem rodiny. Přitom ještě splácí hypotéku na bydlení. Jednoho dne mu při cestě z práce vběhne pod auto divočák. Auto je na odpis a Petr má těžké zranění, které si vyžádá dlouhodobou léčbu a následně rehabilitaci. Co v takové situaci rodina ocení? Co jim takzvaně kryje záda? Když mají k povinnému ručení sjednané i havarijní pojištění. Taky životní pojištění včetně pojištění pracovní neschopnosti. Plus pojištění invalidity. Protože kdyby se Petr následkem úrazu stal invalidním bez tohoto pojištění, mohlo by se v konečném důsledku stát, že nebudou mít na splácení hypotéky a budou muset byt prodat. K hypotéce si také určitě sjednejte pojištění schopnosti splácet.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Co dalšího potřebujete, abyste mohli klidně spát?

Jak správně investovat?

Je běžný účet v bance ta správná volba?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Rodina, Praktické rady, Peníze, Finance, Jak ušetřit, Bydlení, smlouva, Inflační brzda, Úrok, Spoření, Pojištění, PRÁV, Jana, Morava, Neúspěch, Plánování, Zain, Nemovitost, Hypotéka, Tornádo, Běžný účet, Demograf, Finanční gramotnost, Zlaté pravidlo, Srovnání cen povinného ručení a havarijního pojištění