Maminka.czKrása a styl

8 chyb v líčení, které vám zbytečně přidávají roky

Jana Knaislová 27.  8.  2015
Líčíte se, staráte se o vlasy, a přesto máte pocit, že při pohledu do zrcadla vypadáte starší, než opravdu jste? Možná děláte pár chyb, které vám zbytečně přičítají několik let navíc a ubírají na kráse.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na slunce jen s ochranou

Ráda se hodně opalujete? A víte, že sluníčko vám předčasně přidělává vrásky a pigmentové skvrny? Vaše pleť tak stárne mnohem rychleji a vrásky jsou více vidět. Odborně se tomuto jevu říká fotoaging.

Tip: Jestliže si chcete co nejdéle udržet hladkou pleť bez vrásek a pigmentových skvrn, na den používejte pleťových krém s ochranným faktorem alespoň 15, v létě při slunění s nejvyšším faktorem. Pleť také pravidelně hydratujte a vyživujte, protože na suché a dehydrované pleti se vrásky tvoří mnohem rychleji.

S make-upem opatrně

Používáte silnou vrstvu make-upu v naději, že tím tak zamaskujete všechny pupínky, nedokonalosti pleti a hlavně vrásky? Tak v tomto případě svému vzhledu spíše ubližujete. V kůži se totiž mnohem více zanášejí póry, make-up se usazuje ve vráskách a ty ještě více zdůrazní. Roky navíc vám přidá také příliš tmavý odstín make-upu.

Klepněte pro větší obrázek

Tip: Uberte na intenzitě. Nejprve naneste na pleť denní krém, pak podkladovou vyhlazující bázi, která je obvykle bezbarvá. Ta sjednotí tón pleti, vyhladí ji a lépe tak připraví na make-up. Teprve pak aplikujte make-up. Pokud chcete maskovat vrásky, volte make-up protivráskový nebo liftingový, oba mají vyhlazující účinky.

Na trhu jsou k dostání také tónovací přípravky, které sjednocují tón pleti, vyhlazují vrásky a rozjasňují. Vhodnější jsou make-upy tekuté, které se lepé roztírají a neulpívají tak snadno ve vráskách. Odstín by měl být vždy o jeden tón světlejší než je vaše pleť. Na závěr pleť jemně zafixujte pudrem. Pamatujte na to, že se pudr usazuje ve vráskách, tak to s jeho používáním nepřehánějte.

Kombinujte černou

Černý odstín tužky je oblíbeným malovátkem na oči, dokáže dokonale zvýraznit pohled, ale bohužel nesluší každému typu obličeje. Zejména pokud máte zapadlé nebo malé oči nebo hodně světlé vlasy i pleť. V takovém případě z vás totiž černě orámované oči udělají mnohem starší.

Tip: Černá tužka na oči sluší hlavě tmavovláskám, vynikne také na opálené pokožce. Pokud chcete zvětšit tvar oka a projasnit pohled, naneste černou tužkou na linii přímo podél řas na horním víčku a do vnitřního koutku vťukněte na horní víčko rozjasňující světlejší odstín – třeba perleťový v barvě slonové kosti.

Vyhlaďte víčka

Krémové oční stíny se sice rychle nanášejí, vypadají na očích impozantně, ale během dne se na víčkách nepříjemně slijí, vytvářejí nevzhledné linky, ulpívají v záhybech. Líčení ztrácí na dokonalosti a oči vypadají „utahaně“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Tip: Používejte spíše pudrové oční stíny, nebo před aplikací těch krémových naneste na víčka podkladovou bázi pod oční stíny. Právě ta totiž vyhladí povrch víček, krémové stíny se pak lépe na víčkách usadí, déle a rovnoměrně drží.

Zatajte kruhy

Aplikujete řasenku na spodní řasy, i když máte hodně tmavé kruhy pod očima a kolem očí spoustu viditelných vrásek? Pak se není co divit, že vaše oči působí unaveně a smutně. Zvýrazněním spodních řas jste totiž nechtěně upozornila i na tmavé kruhy a vrásky.

Klepněte pro větší obrázek

Tip: Tmavé kruhy jemně zamaskujte korektorem – jen dávejte pozor, aby se neusazoval právě ve vráskách kolem očí. Řasenku nanášejte pouze na horní řasy, černý odstín vyměňte za šedý nebo hnědý. Zjemní váš pohled.

S tvářenkou šetřete

Používáte ráda tvářenku? A jaké volíte odstíny? Pokud jsou tmavé nebo výrazné a nápadné je i vaše ostatní líčení, pak na své okolí často působíte nevkusně, zmalovaně a také mnohem starší.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Tip: S tvářenkou je třeba pracovat opatrně. Volte světlejší odstíny meruňkové, broskvové nebo světle růžové a jen lehce poprašte líčka, aby dostala šťavnatě svěží vzhled.

Zvolte správnou barvu vlasů

Ne každému sluší hodně tmavá barva vlasů. Pokud se barvíte na tmavo, máte světlou až bledou pleť a trpíte ještě třeba na kruhy pod očima, můžete působit na své okolí o pár let starší.

Klepněte pro větší obrázek

Tip: Zvolte raději o jeden až dva odstíny světlejší tón vlasů, kruhy pod očima zamaskujte korektorem a obličej sjednoťte třeba BB krémem. Takový look vám naopak pár let ubere.

Vyživte konečky

Dokonalý vzhled dokážou pokazit špatně upravené vlasy, obzvlášť jsou-li suché, nepoddajné a s roztřepenými konečky. Zejména bledý obličej pak vypadá mnohem starší.

Klepněte pro větší obrázek

Tip: Vlasy hydratujte, konečky si nechte odborně zastřihnout a vlasy celkově prostříhat, účes se provzdušní. Dodejte vlasům lesk, ať už pomocí vyživující masky, nebo při finálním stylingu vmasírujte do vlasů pár kapek výživného oleje. Upravené vlasy vždy působí pěstěně a navíc pomohou rozzářit unavený obličej.

Témata: Krása a styl, Ztracený lesk, Vráska, Ivo, Svěží vzhled, Tmavá barva, Dokonalý vzhled, Líčení, Ivor, Rok, Kay, Víčko, Tužka, Mary Kay