Maminka.czRodičovství

7 divných věcí, které nám dělaly naše matky nebo babičky, když jsme byli malí

Simona Procházková 5.  3.  2024
Ano, je hodně zábavné (a také poučné) přemýšlet a dozvídat se o tom, co vše se během let v přístupu k výchově malých dětí změnilo, kolik rodičovských trendů se objevilo a zase bylo skoro zapomenuto, které z obecně uznávaných pravidel a norem již dávno vzaly za své. Pojďte si některé připomenout!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Ještě dlouho předtím, než jsem držela v náručí svou dceru, jsem byla bombardována záplavou nejrůznějších rad a doporučení od svých rodičů a spousty dalších lidí ze širokého okolí. Měla jsem pocit, že každý člověk, se kterým jsem se potkala v supermarketu, v čekárně u lékaře nebo během cestování hromadnou dopravou, měl v zásobě nějaká moudra, která měl potřebu předat dále. Teprve ve chvíli, kdy jsem porodila prvorozenou dceru (a později ještě další dvě děti), jsem naplno pochopila, co mi všichni chtěli říct a proč umírali touhou radit. Mít děti je ten nejúžasnější a drahocenný zážitek a každý z nás je plný pochyb a obav, aby je dokázal vychovat tím správným směrem. Takže je přirozené, že každý, kdo už má dospělé potomky, cítí potřebu sdělovat své zkušenosti a postřehy dalším rodičům,“ vypráví trojnásobná maminka Ivona (39).

To myslíš vážně, mami?

„Nedávno jsem si povídala s mojí maminkou o tom, co ona a její přátelé prováděli s námi, když jsme byli malé děti, a kolik se toho za tu dobu až neuvěřitelně změnilo. Ano, hodně jsme se spolu nasmály. Některé z jejich 'kousků' by se totiž v dnešní době už prostě nemohly přihodit, aniž by dotyční rodiče byli považováni za podivíny nebo by o ně projevil zájem sociální odbor právní ochrany dětí. Díky tomu mohu se svými vlastními potomky vtipkovat o tom, jak dobré to (oproti nám) dnes mají. A třeba mi moje dcera za dvacet let nachystá podobný seznam 'šíleností', které pod mým dozorem musela absolvovat a které už budou v té době považovány za nemorální či životu nebezpečné úlety, kdo ví,“ směje se Ivona. Přečtěte si osm doporučení, na která nedaly dopustit naše maminky. Nad některými se od srdce zasmějete, u jiných zase nejspíše budete s údivem nebo pohoršením zvedat obočí.

Témata: Mateřství, Batole, Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Rodičovství, Rodiče, Batole, Předškolák, Vývoj, Psychomotorický vývoj, Kompot, Údiv, Ivona, Autosedačka, Potomek, Divná věc, Pavlína, Rada, Maminka, Trůn, Šílenost, Vymoženost, Doporučení, Lékař, Trend